Δείτε βίντεο: Tζιχαντιστές ανατίναξαν ναό 900 ετών στη Μοσούλη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Δείτε βίντεο: Tζιχαντιστές ανατίναξαν ναό 900 ετών στη Μοσούλη

Το Ισλαμικό Κράτος με τη σειρά του, κατηγόρησε την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ότι κατέστρεψε το εμβληματικό τέμενος
Όπως γνωστοποίησε ο ιρακινός στρατός τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανατίναξαν σήμερα το Μεγάλο Τζαμί αλ Νούρι της Μοσούλης και τον μιναρέ του.

Το Ισλαμικό Κράτος με τη σειρά του, κατηγόρησε την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ότι κατέστρεψε το εμβληματικό τέμενος και τον μιναρέ του στην παλιά πόλη της Μοσούλης, λίγη ώρα αφού ο ιρακινός στρατός είχε ρίξει το "φταίξιμο" στους τζιχαντιστές.
Ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλα, επικεφαλής της επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από τη Μοσούλη, κατηγόρησε νωρίτερα το ΙΚ ότι ανατίναξε το μεγάλο τέμενος αλ Νούρι, και τον εμβληματικό μιναρέ του. Ο ηγέτης των τζιχαντιστών είχε κάνει σε αυτό το τέμενος τη μοναδική δημόσια εμφάνισή του, το 2014.

«Καθώς οι δυνάμεις μας προωθούνταν (...) στην παλιά πόλη, όταν έφθασαν σε απόσταση 50 μέτρων από το τέμενος αλ Νούρι, το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) διέπραξαν ένα νέο ιστορικό έγκλημα και ανατίναξαν το τέμενος αλ Νούρι και τη χάντμπα», τον μιναρέ του, ανέφερε ο στρατηγός Γιαράλα σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Πολύ γρήγορα, το ΙΚ αντέδρασε μέσω του Άμακ, του πρακτορείου προπαγάνδας του, κατηγορώντας την ΠΑ των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε και τα δύο μνημεία σε βομβαρδισμό του.
Η καταστροφή των δύο από τα πιο γνωστά μνημεία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ καταγράφηκε την τέταρτη ημέρα της νέας επίθεσης που εξαπέλυσε ο ιρακινός στρατός για να ανακτήσει τον έλεγχο των τελευταίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της πόλης όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τζιχαντιστές και προβάλλουν σφοδρή και αιματηρή αντίσταση.

Το Μεγάλο Τζαμί υπήρξε ιστορικό στην Μοσούλη του Ιράκ για το γερτό του μιναρέ, ο οποίος και έδωσε στην πόλη το προσωνυμίο "καμπούρης". Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός χτίστηκε το 1172 - 3 από τον Νουρεντίν Ζεγκί, της δυναστείας των Τούρκων Ζεγκί και εμίρη της Συρίας της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων. Φημολογείται πως έχτισε το επιβλητικό Τέμενος λίγο πριν πεθάνει, από μόλυνση στο λαιμό το 1174.