Ζητούνται από την Ελλάδα προκαταβολικά μέτρα 4 δισ. ευρώ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Ζητούνται από την Ελλάδα προκαταβολικά μέτρα 4 δισ. ευρώ

Ζητούνται από την Ελλάδα προκαταβολικά μέτρα 4 δισ. ευρώΩς «άσκηση χαρτογράφησης» περιέγραφαν το χθεσινό EuroWorking Group στελέχη της ΕΕ, αναγνωρίζοντας πως αν και από αυτό δεν προέκυψαν λύσεις διαγνώστηκαν με πιο ξεκάθαρο τρόπο οι διαφορές Ελλάδος και δανειστών.
Όπως αναφέρουν πηγές σήμερα αναμένεται συνάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη για να συζητηθούν διάφορες προτάσεις των Θεσμών και πρωτίστως της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η πρόταση της Κομισιόν αποτυπώνει τις θέσεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ και ζητάει από την Ελλάδα την ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους έως και 4 δισ. ευρώ, ενώ δίνει ως αντίδωρο πρωτογενή πλεονάσματα μικρότερα του 3,5%, προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ένταξή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ωστόσο, με βασικά συστατικά της πρότασης αυτής δεν συμφωνούν ούτε οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Οι χώρες της ευρωζώνης καλόβλεπαν την αρχική πρόταση της Κομισιόν που προέβλεπε σπάσιμο της συμφωνίας ώστε να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές γύρω από το πακέτο των μέτρων για την περίοδο μετά το 2018 συμπεριλαμβανομένων και των μεσοπρόθεσμων για το χρέος. Αυτή όμως δεν τη δέχθηκε η Ελλάδα διότι δεν εξασφάλιζε την ένταξη της χώρας στο QE και δεν την αποδέχτηκε και το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει το insider.gr, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ζήτησε χθες οι παρεμβάσεις για το αφορολόγητο και το ασφαλιστικό να νομοθετηθούν «τώρα», αλλά να εφαρμοστούν στο «κοντινό μέλλον» και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει.

Εκπεφρασμένη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως εάν όλοι οι εταίροι κάνουν ένα βήμα σύγκλισης, τελικά θα καταστεί εφικτό να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο. Αλλά όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν πως οδεύουμε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς συγκλίσεις. Άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος επέλεξε χθες να μιλήσει σε εκδήλωση στο LSE αντί να παραστεί στο EuroWorking Group ανέφερε πως «θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος πριν τις εκλογές σε Ολλανδία , Γάλλια και Γερμάνια» και πως «εάν αφήσουμε τη συμφωνία να διολισθήσει έως Μάιο ή τον Ιούνιο η αβεβαιότητα θα επιστρέψει, και αυτό θα είναι σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα οδηγήσει σε συζητήσεις για ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης».

Πηγή: koolnews.gr