ΓΠΒ: Φοροκεντρικός και υφεσιακός ο προϋπολογισμός 2017 - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΓΠΒ: Φοροκεντρικός και υφεσιακός ο προϋπολογισμός 2017

Βραχυπρόθεσμα υφεσιακός και φοροκεντρικός είναι ο προϋπολογισμός του 2017 σύμφωνα με ειδική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ), το οποίο ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σημασία για την ελληνική οικονομία της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και της οριστικής διευθέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Γραφείου, ο νέος προϋπολογισμός έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις – μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων. Υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και ειδικότερα για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές είναι αισιόδοξες, ενώ αναφέρει πως οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης.

Ωστόσο, το ΓΠΒ επισημαίνει πως η πραγματοποίηση των αισιόδοξων στόχων για την ανάκαμψη το 2017 προϋποθέτει πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου (χωρίς τη μαζική δημιουργία νέων), κυβερνητική σταθερότητα και κοινωνική ομαλότητα. «Αυτή η εσωτερική διαδικασία προσαρμογής πρέπει λογικά να υποστηριχθεί με μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, καθώς και με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει ταχεία άρση της αβεβαιότητας, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις συντρέξουν, είναι πιθανό οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσουν ακόμα και αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις, όπως προβλέπει π.χ. το ΔΝΤ».

Από την άλλη πλευρά, οι οικονομολόγοι του Γραφείου επισημαίνουν και τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση που ενδεχομένως να προκύψει, οι πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στο προσφυγικό, αλλά και λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τα πιθανά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ. Επίσης, κατά το ΓΠΒ δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη οι μεταβολές στο διεθνές πλαίσιο που επιφέρουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ και οι πολιτικές αναταράξεις στην Ε.Ε. που προκαλούνται λόγω των προγραμμάτων λιτότητας (για παράδειγμα, στη Γαλλία και στην Ιταλία).

Πέραν αυτών, το ΓΠΒ υποστηρίζει πως:

• Δεν μπορούν να αυξηθούν οι δαπάνες για ουσιαστικότερη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

•Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος δεν έχει διασφαλιστεί ακόμα.

•Η συμφωνία με τους δανειστές «την τελευταία στιγμή» απειλεί κάθε φορά να εξουδετερώσει τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας που επιτυγχάνεται τελικά. kathimerini.gr