Τώρα ψάχνουν πώς να ελέγξουν τις 176 ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τώρα ψάχνουν πώς να ελέγξουν τις 176 ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα


Τώρα ψάχνουν πώς να ελέγξουν τις 176 ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα
Σχέδιο για την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην χώρα μας αποκαλύπτει με σημερινό δημοσίευμά του το «Έθνος».

Με μεγάλη καθυστέρηση και έπειτα από τις δεκάδες καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και αφορούν στην προσφυγική κρίση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με σκοπό να βάλει αυστηρούς κανόνες στη δράση των συνολικά 176 ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα.

Με βάση το σχέδιο αυτό καμία ΜΚΟ δεν θα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία ή δράση χωρίς την υπόδειξη και την άδεια του ελληνικού κράτους, όπως συμβαίνει σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο έλεγχος των ΜΚΟ θα γίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ανέλαβε να καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Η κάθε ΜΚΟ που επιθυμεί να αναλάβει δράση εντός του ελληνικού εδάφους θα πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση στο υπουργείο και μαζί με την σχετική αίτηση, θα πρέπει να καταθέτει τη λίστα των μελών της, το ΑΦΜ της καθώς και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. 

Επίσης, είναι απαραίτητο η ΜΚΟ να καταθέτει συγκεκριμένα αποδεικτικά για την επιχείρηση που λαμβάνει αλλά και για το ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της δράσης της και ποιος είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου.

Τέλος, η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας του Πολίτη θα ελέγχει τα οικονομικά και τραπεζικά στοιχεία της αιτούσας ΜΚΟ και εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημά της θα μπαίνει σε λίστα προτεραιότητας και βάσει των αναγκών που υπάρχουν εκείνη την στιγμή το υπουργείο θα υποδεικνύει την περιοχή και την ακριβή αποστολή δράσης. protothema.gr