Νέες συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Νέες συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη

Νέες συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στην ΕιδομένηΠάνω από 30 άτομα συνεπλάκησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό - Στην επίσκεψη του Πάπα ποντάρει η κυβέρνηση

Ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη όπου τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν νέα επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 30 άτομα συνεπλάκησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης και προκάλεσαν φθορές στη τζαμαρία του κυλικείου.

Με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επεισόδια ανά πάσα στιγμή, καθώς πάνω από 10.000 άτομα βρίσκονται μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη, η αστυνομία προχώρησε χθες σε νέες συλλήψεις έξι «αλληλέγγυων» που δρούσαν μεταξύ των προσφύγων.

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να κάνουν νέα επίθεση στον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Ωστόσο και χθες σημειώθηκαν επεισόδια με χρήση δακρυγόνων από τις σκοπιανές αρχές. 


Στην επίσκεψη του Πάπα ποντάρει η κυβέρνηση 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην επικράτεια αγγίζει τους 53.925.

Στα νησιά καταγράφηκαν 7.178, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο, όπου παραμένουν 4.082 εγκλωβισμένοι, ενώ μέχρι τις 7.30 το πρωί υπήρχαν 30 νέες αφίξεις. Στην Αττική υπάρχουν συνολικά 14.936 άτομα, με 3.770 να βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Όσον αφορά στην Ειδομένη, βρίσκονται εντός του καταυλισμού 10.411 άνθρωποι, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στην Βόρεια Ελλάδα φτάνει τα 29.619 άτομα.

Μετ' εμποδίων, πάντως, εξελίσσεται η υλοποίηση της Συμφωνίας για την επιστροφή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία. Η επιχείρηση έχει σταματήσει, ίσως για να μην δημιουργηθεί αρνητικός αντίκτυπος τις προσεχείς ημέρες. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στην κοινή επίσκεψη των τριών προκαθημέων των Εκκλησιών, του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μυτιλήνη.

Η παρουσία των ιεραρχών στο νησί εκτιμάται ότι «δικαιώνει την στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα»  και παράλληλα θα είναι μήνυμα για την στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες όσο και προς τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ. 

Χθες  απευθυνόμενος στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος ανέφερε για το ταξίδι του: «Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων. Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε. Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας».

Οι τοπικές αρχές στη Μυτιλήνη καθαρίζουν την πόλη για να μην προβληθεί η πραγματική εικόνα των προσφυγών κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο. Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, οι αρχές εκτελούν το σχέδιο με άκρα μυστικότητα, ενώ έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις. protothema.gr