Κένυα: Στην πυρά το μεγαλύτερο φορτίο ελεφαντοστού στην ιστορία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Κένυα: Στην πυρά το μεγαλύτερο φορτίο ελεφαντοστού στην ιστορία



Πάνω από 105 τόνοι ελεφαντοστού από 6.000 παράνομα σκοτωμένους ελέφαντες θα καεί από τις αρχές της χώρας

Σε μία συμβολική κίνηση, η κυβέρνηση της Κένυα θα κάψει σε ειδική τελετή

στο Ναϊρόμπι τόνους ελεφαντοστού που έχει συγκεντρώσει τον τελευταίο καιρό από το παράνομο κυνήγι ελεφάντων. 

Στην τελετή που θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα και στην οποία έχει δοθεί επίσημος χαρακτήρας,
θα βρίσκεται ακόμα και ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, πρόεδροι γειτονικών χωρών όπως της Γκαμπόν και της Ουγκάντας, αλλά και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα διεθνών οργανισμών και του ΟΗΕ.

Το Σάββατο λοιπόν περίπου 105 τόνοι από ελεφαντοστό και 1,5 τόνος κεράτων ρινόκερου θα καούν, σε μία τελετή που δεν έχει προηγούμενο στην Αφρική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οργανωτές θα σχηματίσουν 11 μεγάλες στοίβες από οστά, τα οποία θα κάψουν μπροστά σε πλήθος κόσμου. Όπως υπολογίζεται η διάρκεια της τελετής θα ξεπεράσει τις τέσσερις ώρες, όσες δηλαδή χρειάζονται για να καούν πλήρως αυτές οι τεράστιες ποσότητες των οστών.

Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα για όλη την Αφρική, ενώ συνοδεύεται και από την πλήρη απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντοστού και του κυνηγιού του ελέφαντα στην Κένυα. 

Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο ελέφαντας και πολύ περισσότερο ο ρινόκερος βρίσκονται σε κίνδυνο σε αρκετές χώρες της Αφρικής, καθώς υπολογίζεται ότι σκοτώνονται κάθε χρόνο γύρω στους 50.000 ελέφαντες από το 2008 έως το 2013 που υπάρχουν οι σχετικές καταγραφές. 

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι θάνατοι των ελεφάντων ξεπερνούν κατά πολύ τις γεννήσεις τους, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον του είδους.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κένυα προχωρά σε τέτοιες τελετές καύσης των οστών, καθώς όπως λένε οι αρχές της χώρας, οι ελέφαντες που ζουν στα εδάφη της έχουν μειωθεί κατά 90% τα προηγούμενα 15 χρόνια, από 168.000 στις 15.000 που υπολογίζεται ότι ζουν αυτή την στιγμή. 

Τέσσερις χώρες (Κένυα, Γκαμπόν, Ουγκάντα και Μποτσουάνα) έχουν τους μισούς περίπου ελέφαντες που έχουν απομείνει σε όλη την Αφρική, και η συγκεκριμένη τελετή θα αποτελέσει μία ακόμα ευκαιρία ώστε να συζητήσουν οι ηγέτες τους για τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουν για την προστασία του είδους.

Πάντως το εμπόριο αυτών των οστών καλά κρατεί σε όλες τις χώρες της Αφρικής, με την αγορά της Κίνας να είναι η πιο σημαντική, καθώς πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται όχι μόνο ως διακοσμητικά αλλά και ως υλικά για την κατασκευή ιδιότυπων «φαρμάκων» και ενισχυτικών της σεξουαλικής διάθεσης (ιδίως το κέρας του ρινόκερου). 

Οι διεθνείς οργανώσεις υποστηρίζουν πάντως ότι το εμπόριο (και συνακόλουθα η εξολόθρευση των ελεφάντων και των ρινόκερων) θα σταματήσει μόνο αν χτυπηθεί η ζήτηση, έτσι ώστε αυτά τα είδη να πάψουν να έχουν κάποια σημαντική αξία. 




protothema.gr