Αναιρέθηκαν οι καταδίκες 275 ατόμων για πραξικόπημα κατά του Ερντογάν - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Αναιρέθηκαν οι καταδίκες 275 ατόμων για πραξικόπημα κατά του Ερντογάν

Αβάσιμες έκρινε το ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας τις καταδίκες των 275 κατηγορουμένων για την περιβόητη υπόθεση Ergenekon.
Εξελίξεις προέκυψαν την Πέμπτη στην περιβόητη υπόθεση Ergenekon στη Τουρκία, με το ανώτατο Εφετείο της χώρας να ανατρέπει την καταδίκη 275 ατόμων που κατηγορούνται για υποκίνηση πραξικοπήματος.
Ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πανεπιστημιακοί, είχαν κριθεί ένοχοι το 2013 ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός το 2003-2004. Στον πρώην αρχηγό του στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, όπως και σε 16 ακόμα άτομα ενώ οι υπόλοιποι είχαν τιμωρηθεί με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.
Το Εφετείο, ωστόσο, έκρινε ότι οι καταδίκες τους ήταν αβάσιμες, διότι η ύπαρξη παράνομου δικτύου εθνικιστών, με την κωδική ονομασία Ergenekon, δεν ήταν τεκμηριωμένη. Διαπίστωσε, επίσης, ότι στην κύρια δίκη υπήρξαν αρκετές "ατέλειες", όπως παράνομες επιτηρήσεις και έλεγχοι. Η απόφαση αυτή ίσως να οδηγήσει σε επανάληψη της δίκης.
Ο Μπασμπούγ, ο οποίος ήταν αρχηγός του στρατού την περίοδο 2008-2010, αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο του 2014, μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας να ανατρέψει την ποινή του, επικαλούμενο ένα τεχνικό νομικό θέμα.
Η συγκεκριμένη υπόθεση προκάλεσε γενική αναταραχή στην Τουρκία όταν αποκαλύφθηκε, στρέφοντας τους υποστηρικτές των ισλαμικών καταβολών Κόμματος της Δικαιοσύνης του Ερντογάν κατά του στρατιωτικού κατεστημένου.
Όλα είχαν ξεκινήσει από υποψίες ότι το "βαθύ κράτος" της Τουρκίας συνωμοτούσε για να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, η οποία θα εξελισσόταν σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Οι έρευνες κράτησαν πέντε χρόνια και οδήγησαν στη σύλληψη εκατοντάδων στρατιωτικών, με κάποιους εξ αυτών να είναι κατηγορούμενοι και στην υπόθεση "Βαριοπούλα".
Οι δίκες πραγματοποιήθηκαν υπό "δρακόντεια" μέτρα ασφαλείας σε περιοχή έξω από την Κωνσταντινούπολη και η αστυνομία έκανε αρκετές φορές χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να κρατήσει τους διαδηλωτές μακριά. news247.gr