Ναρκοπέδιο η αρχαία Παλμύρα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ναρκοπέδιο η αρχαία Παλμύρα

<p>Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα μνημεία της αρχαίας πόλης της Παλμύρας είναι τεράστιες, ωστόσο αρχαιολόγοι και επιστήμονες θεωρούν ότι «θα την ξαναφτιάΗ αρχαία πόλη της Παλμύρας, το «μαργαριτάρι της ερήμου», ελευθερώθηκε από το ISIS. Ο συριακός στρατός, που την ανακατέλαβε, έπειτα από σφοδρές μάχες οι οποίες διήρκεσαν και τη νύχτα, αφαιρεί τώρα βόμβες και νάρκες από τα αρχαία ερείπια.
Ευτυχώς, οι ισλαμιστές δεν κατάφεραν να κάνουν πράξη αυτό για το οποίο απειλούσαν από τον περασμένο Μάιο, να ανατινάξουν όλο τον αρχαιολογικό χώρο, λέγοντας μάλιστα πως τον είχαν εξ ολοκλήρου ναρκοθετημένο.
«Θα την ξαναφτιάξουμε», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο επικεφαλής των συριακών αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντελκαρίμ. Βεβαίως, οι καταστροφές είναι τεράστιες και τα λόγια του ακούγονται υπεραισιόδοξα, όμως η αλήθεια είναι ότι πολλά μπορούν να γίνουν και με τη βοήθεια της UNESCO.
Η ώρα της εκτίμησης των ζημιών έφτασε. Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν ναούς και κιονοστοιχίες από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή όπως και ισλαμικά μνημεία. Τον περσινό Ιούνιο είχαν καταστρέψει δύο ιερά του πρώιμου Ισλάμ στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των ρωμαϊκών χρόνων, αλλά οι τζιχαντιστές τα θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα. Στη συνέχεια έστρεψαν την προσοχή τους σε προγενέστερη περίοδο, ανατινάζοντας τον ναό του Μπάαλ Σαμίν, έργο του 1ου αι. μ.Χ. Ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς και οι κίονές του κατέρρευσαν.
Η αποκατάσταση
Προτού προλάβει η ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει τις απώλειες, ακολούθησε ο ναός του Βήλου (Μπελ) που παγιδεύτηκε με εκρηκτικά. Ο κ. Αμπντελκαρίμ είχε δηλώσει τότε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε δεν κατέστρεψε τη βασική δομή του αρχαίου ναού. Τώρα δηλώνει ότι είναι δυνατή η εν μέρει αποκατάστασή του, καθώς έχουν μείνει στοιχεία του περιβόλου και των κιόνων του.
Σοκ και θλίψη προκαλούν οι βανδαλισμοί των σκοταδιστών του Ισλαμικού Κράτους στα αγάλματα και στις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Μουσείο της Παλμύρας
Σοκ και θλίψη προκαλούν οι βανδαλισμοί των σκοταδιστών του Ισλαμικού Κράτους στα αγάλματα και στις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Μουσείο της Παλμύρας
Ακόμη το πιο δημοφιλές μνημείο της αρχαίας Παλμύρας, η Αψίδα του Θριάμβου, μια μεγαλοπρεπής μαρμάρινη αψίδα με εκπληκτική διακόσμηση, εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Το Ισλαμικό Κράτος την κονιορτοποίησε στο πλαίσιο της απεχθούς εκστρατείας του να καταστρέψει ισοπεδώνοντας ό,τι θυμίζει άλλους πολιτισμούς και άλλους λαούς, επιβάλλοντας μια ιδιότυπη εθνική και θρησκευτική κάθαρση.
Παράλληλα, τον περασμένο Σεπτέμβριο οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τρεις από τους επιτάφιους πύργους, αυτούς που ήταν οι καλύτερα διατηρημένοι, οι πιο όμορφοι.
Η μεγαλύτερη απώλεια ωστόσο ήταν αυτή του φύλακα της Παλμύρας, Χαλέντ αλ Ασαντ. Τον αποκεφάλισαν έπειτα από σκληρά βασανιστήρια, επειδή αρνήθηκε να τους πει πού είχαν κρύψει οι αρχαιολόγοι-συνεργάτες του τα κινητά ευρήματα τα οποία είχαν μεταφέρει προκειμένου να είναι ασφαλή.
Ο κ. Αμπντελκαρίμ αναφέρει στον «Guardian» ότι όταν οι τζιχαντιστές μπήκαν στην Παλμύρα κατέστρεψαν αμέσως ένα άγαλμα λέοντος στο μουσείο που χρονολογούνταν από τον 2ο αι. π.Χ. Κατόπιν, μετέτρεψαν το μουσείο σε φυλακή και αφού ανατίναξαν τα μνημεία επιδόθηκαν ή ενθάρρυναν την αρχαιοκαπηλία.
Αεροφωτογραφία από drone αποκαλύπτει το μέγεθος των καταστροφών τις οποίες υπέστη το ρωμαϊκό θέατρο που κοσμεί το «μαργαριτάρι της ερήμου»
Αεροφωτογραφία  από drone αποκαλύπτει το μέγεθος των καταστροφών τις οποίες υπέστη το ρωμαϊκό θέατρο που κοσμεί το «μαργαριτάρι της ερήμου»
Στόχος τους ήταν να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους με τα έσοδα από τις παράνομες πωλήσεις.
Παγκόσμια κληρονομιά
«Η κληρονομιά της Συρίας είναι μέρος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας», αναφέρει και συνεχίζει: «Δεν μπορεί να χωριστεί ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν την κυβέρνηση ή τους αντιπάλους της. Το μήνυμά μας προς τον κόσμο είναι να ενωθούμε ώστε να σωθεί η Παλμύρα. Η Συρία, η Υεμένη, η Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Μάλι έζησαν την καταστροφή της κληρονομιάς τους στα χέρια της ιδεολογίας του εξτρεμισμού και του τρόμου.
Οι πληροφορίες λένε ότι τμήματα ναών που είχαν ανατιναχτεί στέκουν στη θέση τους και ότι έχουν σωθεί αρκετά ακόμα από όσα ήταν στην κεντρική οδό, την αγορά, το αμφιθέατρο, τα σταυροδρόμια, την ακρόπολη.
Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να αναστηλώσουμε αυτή την αρχαία πόλη και η προσδοκία μάς γεμίζει με χαρά και ευτυχία, παρά τον πόλεμο μέσα στον οποίο ζούμε».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Συγχαρητήρια Πούτιν σε Ασαντ για τον «άθλο»
Σοκ και θλίψη προκαλούν οι βανδαλισμοί των σκοταδιστών του Ισλαμικού Κράτους στα αγάλματα και στις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Μουσείο της Παλμύρας
Σοκ και θλίψη προκαλούν οι βανδαλισμοί των σκοταδιστών του Ισλαμικού Κράτους στα αγάλματα και στις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Μουσείο της Παλμύρας
Οι Σύροι και οι σύμμαχοί τους έχασαν περίπου 180 άνδρες, ενώ νεκροί έπεσαν τουλάχιστον 400 τζιχαντιστές. Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ την επίσημη ανακοίνωση από το γενικό επιτελείο για την απελευθέρωση της ιστορικής πόλης της Παλμύρας από τα χέρια των ισλαμιστών, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Σύρο ομόλογό του γι' αυτήν την εξέλιξη.
Μιλώντας ενώπιον Γάλλων βουλευτών κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στη Δαμασκό, ο Μπασάρ αλ Ασαντ χαιρέτισε την ανακατάληψη της Παλμύρας ως «σημαντικό άθλο» και δεν έχασε την ευκαιρία να αναφέρει ότι «πρόκειται για μια νέα απόδειξη της αποτελεσματικότητας του συριακού στρατού και των συμμάχων του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σε σύγκριση με την έλλειψη σοβαρότητα της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ».
Λίγο αργότερα δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Ασαντ για την ανακατάληψη της πόλης, ενώ συμπλήρωσε ότι «ο Ασαντ εκτίμησε ιδιαίτερα τη βοήθεια που προσέφερε η ρωσική αεροπορία και υπογράμμισε ότι τέτοιες επιτυχίες σαν αυτή δεν θα ήταν δυνατές χωρίς την υποστήριξη της Ρωσίας». Μεταξύ άλλων ο κ. Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Δαμασκό στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.
Η μάχη για την ανακατάληψη της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, αλλά και της σύγχρονη πόλης που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, ήταν εξαιρετικά σκληρή όπως καταδεικνύουν οι αριθμοί αλλά και οι διάφορες ιστορίες που έγιναν γνωστές. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχασαν περίπου 180 άνδρες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχασε τουλάχιστον 400 μαχητές.
Σύροι στρατιώτες πανηγυρίζουν για την ανακατάληψη της αρχαίας πόλης, που επετεύχθη έπειτα από μάχες σώμα με σώμα ανεμίζοντας τη σημαία της χώρας
Σύροι στρατιώτες  πανηγυρίζουν για την ανακατάληψη της αρχαίας πόλης, που επετεύχθη έπειτα από μάχες σώμα με σώμα ανεμίζοντας τη σημαία της χώρας
Ατακτη οπισθοχώρηση
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο κύριος όγκος των δυνάμεων του ISIS οπισθοχώρησε σχεδόν άτακτα προς τα ανατολικά προσπαθώντας να καθυστερήσει παράλληλα με επιθέσεις αυτοκτονίας, νάρκες και παγιδευμένα κτίρια και δρόμους την ταχύτατη προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους.
Η οπισθοχώρησή τους όμως μέχρι και χθες δεν γινόταν ομαλά, καθώς όπως ανακοινώθηκε στο κατόπι τους βρίσκονται ρωσικά μαχητικά, τα οποία μέσα σε 24 ώρες πραγματοποίησαν 40 επιδρομές χτυπώντας 117 στόχους και σκοτώνοντας περισσότερους από 80 μαχητές.
Οπως ανέφερε το SOHR, μέχρι χθες το πρωί υπήρχαν ακόμη κάποιοι θύλακες αντίστασης στην Παλμύρα από τους τζιχαντιστές, κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης και γύρω από τις φυλακές.
Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Συρίας, η ανακατάληψη της Παλμύρας αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα κατά της οργάνωσης, καθώς με αυτήν ανοίγει ο δρόμος προς την Ντέιρ Ελ Ζορ και προς τη Ράκα, την «πρωτεύουσα» του Χαλιφάτου. Οπως ανέφερε η ανακοίνωση: «Η επιτυχία αυτή αποτελεί ένα θανάσιμο πλήγμα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης και βάζει τα θεμέλια για την κατάρρευση του ηθικού των μισθοφόρων και την αρχή της ολοκληρωτικής ήττας της».
ethnos.gr