ΚΕΡΚΥΡΑ: Ψίχουλα ο Δήμος από τον τουρισμό! - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΚΕΡΚΥΡΑ: Ψίχουλα ο Δήμος από τον τουρισμό!

turistria thalasa
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο δημοτικός προϋπολογισμός για την τρέχουσα χρονιά πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Το ύψος του φτάνει τα
76,6 εκ € και η εκτέλεση του θα εξαρτηθεί κυρίως από τις πιστώσεις των  ΚΑΠ, του ΠΔΕ και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Γιατί τα απευθείας έσοδα από την τοπική οικονομία προϋπολογίζονται μεν στα 25 εκ €, αλλά από αυτά τα μισά και βάλε είναι παλιά φέσια, τα 11,2 εκ € ανταποδοτικά τέλη και μόλις 1,1 εκ € τα τέλη, που εισπράττει ο δήμος από τον τζίρο του τουρισμού (δηλαδή διαμονής παρεπιδημούντων, ποσοστό επί  ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την  χρήση πεζοδρομίων). Γιατί ακόμα και τα προσδοκώμενα έσοδα από τις παραλίες, που φτάνουν στα 562 χιλ €, φέτος είναι «στον αέρα», αφού εκκρεμεί η απαγορευτική απόφαση του ΣτΕ  για την χρήση αιγιαλών  από τους ΟΤΑ και αναμένεται Υπουργική απόφαση, η οποία θα ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
Τα ανταποδοτικά τέλη
Ως γνωστό τα ανταποδοτικά τέλη αφορούν την παροχή δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και εισπράττονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, την περιοχή και την χρήση του ακινήτου. Στον προϋπολογισμό ο δήμος εμφανίζει την προσδοκία να εισπράξει την τρέχουσα χρονιά 11,2 εκ ευρώ, όταν τα περυσινά έσοδα φέρονται στα 6,6 εκ ευρώ.
Τα βερεσέδια είναι πολλά
Οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές παρελθόντων ετών αποτελούν τα βαρίδια του δημοτικού προϋπολογισμού. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο δήμος κατά την χρονιά, που πέρασε πέτυχε την είσπραξη περίπου 2,1 εκ ευρώ και στον φετινό προϋπολογισμό εμφανίζει τα βερεσέδια στο ύψος των 13,7 εκ ευρώ. Ενδεικτικά ποσόν ύψους 3,7 εκ ευρώ αφορούν βεβαιωμένες οφειλές από ακαθάριστα έσοδα επιτηδευματιών, ενώ 1,2 εκ ευρώ είναι οι παλαιές οφειλές από τέλη χρήσης πεζοδρομίου.
Οι ΚΑΠ και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα
Τα υπόλοιπα δύο τρίτα των εσόδων του προϋπολογισμού αφορούν τα τακτικά έσοδα από τους ΚΑΠ, οι επιχορηγήσεις για την σχολική στέγη, τα προνοιακά επιδόματα, οι μισθοδοσίες, υπόλοιπα από ευρωπαϊκά προγράμματα και οι κυβερνητικές «υποσχέσεις» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως για παράδειγμα 3, 1 εκ ευρώ για την δηµιουργία υποδοµής της μονάδας του δεματοποιητή για την κομποστοποίηση και διαχείριση των αποβλήτων.
Ο ΔΟΠΑΠ & οι Κοινωνικές Δομές
Της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την έγκριση του προϋπολογισμού, θα προηγηθεί τακτική συνεδρίαση προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος Κέρκυρας». Ενώ στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται και η λήψη αποφάσεως περί εγκρίσεως α) της παράτασης λειτουργίας Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Κέρκυρας και β) του επικαιροποιημένου μνημονίου συνεργασίας. enimerosi.com