Έσπασε το φράγμα των 34 δολαρίων το πετρέλαιο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Έσπασε το φράγμα των 34 δολαρίων το πετρέλαιο

Έσπασε το φράγμα των 34 δολαρίων το πετρέλαιοΝέα «βουτιά» κατά 5,6% στην τιμή του «μαύρου χρυσού» - Στα 33,97 το βαρέλι το WTI - Δραματική πτώση και του brent κατά 6%, στα 34,23 το βαρέλι

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 χρόνων, από τον Φεβρουάριο του 2004, έπεσε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καταγράφοντας νέα πτώση την Τετάρτη (6/1) κατά 5,6%, ενώ έσπασε και το φράγμα των 34 δολαρίων, καταλήγοντας στα 33,97 δολάρια το βαρέλι, το τύπου WTI.

Στο ίδιο καθοδικό τέμπο κυμάνθηκε και η τιμή του brent, η οποία «βούτηξε» κατά 6%, κλείνοντας στη συνεδρίαση της Τετάρτης στα 34,23 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή του από τον Ιούνιο του 2004.

Οι εκτιμητές θεωρούσαν ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξανόταν λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, καθώς προβλεπόταν συγκράτηση της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την απειλή των εξελίξεων στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγή περιοχή στον πλανήτη. Το κλίμα, ωστόσο, λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα, καθώς οι επενδυτές διακρίνουν έναν κρυφό πόλεμο τιμών μεταξύ των χωρών του του ΟΠΕΚ, η οποία αποτυπώνεται - εκτός των άλλων - στην κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή πώλησης προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το Brent είχε κινηθεί ως και στα 39 δολάρια το βαρέλι, πριν πιεστεί από την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας και το ξέσπασμα της κρίσης μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Οι επενδυτές έστρεψαν άμεσα την προσοχή τους στο χρυσό, καθώς θεώρησαν ότι ο «μαύρος χρυσός» αποτελεί αυτό το διάστημα μία επισφαλή επενδυτική κίνηση. protothema.gr