Χαμηλοί τόνοι μετά την κόντρα με τον Σόιμπλε για το ΔΝΤ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Χαμηλοί τόνοι μετά την κόντρα με τον Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Προσηλωμένη στον στόχο να ολοκληρώσει εγκαίρως τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, ώστε εντός της προσεχούς εβδομάδας να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή τον νόμο με τα προαπαιτούμενα και να θέσει σε τροχιά εκταμίευσης τη δόση του ενός δισ., παραμένει η κυβέρνηση χωρίς να ρίχνει επί της ουσίας «στροφές» στην κόντρα της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΝΕΕΣ ΑΙΧΜΕΣ  «Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε δεν είναι συμβατές με το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού», τόνισε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος
ΝΕΕΣ ΑΙΧΜΕΣ

«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε δεν είναι συμβατές με το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού», τόνισε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος
Παρότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε αναλάβει να σηκώσει τους τόνους για τη... στάμνα που επικαλέστηκε ο κ. Σόιμπλε με αφορμή το ΔΝΤ, χθες άλλαξε επίπεδο στην κόντρα. «Τροχιά σύγκρουσης; Δεν νομίζω», υποστήριξε η κυρία Γεροβασίλη υπενθυμίζοντας εν συνεχεία (στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ) ότι «είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Σόιμπλε για τη χώρα μας, που δεν είναι συμβατές με το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού». «Οι απόψεις αυτές ηττήθηκαν πολλές φορές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος η οποία όσον αφορά στη σχέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το τρίτο Μνημόνιο επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Κοιτάξτε, στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν δύο προγράμματα στα οποία συμμετείχε το ΔΝΤ και απέναντι σε αυτά υπήρξαν υποχρεώσεις οι οποίες φυσικά, απέναντι στο ΔΝΤ, εξακολουθούν να υπάρχουν.
Νέα συμφωνία
Από την άλλη πλευρά, το καλοκαίρι ψηφίσαμε καινούργια συμφωνία η οποία δεν είναι συνέχεια των προηγουμένων. Είναι καινούργια συμφωνία με άλλους όρους. Και στην οποία το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει. Θα αποφασίσει τον Μάρτιο που λήγει η συμμετοχή του από το προηγούμενο πρόγραμμα.
Σήμερα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις -από το καλοκαίρι, από τη συμφωνία και μετά- με όρους τεχνικού συμβούλου». Και ενώ αναφέρθηκε στο ότι το Ταμείο πιέζει για την αναδιάρθρωση του χρέους, η κυρία Γεροβασίλη δεν απέφυγε την κριτική λέγοντας: «Ομως δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλελεύθερες και πολύ συχνά αυτά τα οποία προσπαθεί να επιβάλει σαν όρους είναι ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού».
Το Βερολίνο -σε δήλωση συγκεκριμένα του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ- χθες υποστήριζε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είναι θεμελιωμένη στα νομικά κείμενα του ESM και της ΕΕ, όπως και στη δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα.
«Επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα», είχε υποστηρίξει, κατά τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση με δήλωσή της στις 14 Αυγούστου στο Eurogroup. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε επιλέγει την πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για να επιτεθεί στην ελληνική κυβέρνηση», εκτιμά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για τέχνασμα της κυβέρνησης αναφερόμενος στη σύγκρουση με το ΔΝΤ τα τελευταία 24ωρα.
Μάλιστα, ασκώντας δριμεία κριτική μέσω Twitter, τονίζει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα και άρα, συμπεραίνει, υπάρχει μόνο το Grexit - θυμίζει δε και μια σχετική επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις 23/7 προς την Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία καταλήγει: «Ανυπομονούμε για τη συνέχιση της συνεργασίας με το Ταμείο».
ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι
Παρέμβαση από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν χθες για να συμμετάσχει στο ετήσιο Συνέδριο του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έκανε και η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία υπογράμμισε σε σύντομο «τιτίβισμα» στο Διαδίκτυο: Εμείς οι PES δεν θα αφήσουμε τη στάμνα να σπάσει. Αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις είναι η απάντηση στη λιτότητα και στις ιδεοληψίες.
«Το έργο καλοί - κακοί σε σχέση με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση διότι «δείχνει ανίκανη να εκμεταλλευθεί τις αντιθέσεις αυτές προς όφελος της χώρας». ethnos.gr