Συμφωνία στο Eurogroup, 32,5 χρόνια η διάρκεια του δανείου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Συμφωνία στο Eurogroup, 32,5 χρόνια η διάρκεια του δανείου

eurogroupΜε συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η πρώτη δόση θα είναι συνολικά ύψους 26 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες, το ύψος του προγράμματος θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά.

Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, υπήρχαν διαφορές, αλλά λύσαμε τα ζητήματα, τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, «είναι σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου».

Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, επεσήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισεμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυτόν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αξιολογήθηκαν θετικά από τους θεσμούς και αυτό καταδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, επεσήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα εμπλακεί στο πρόγραμμα το φθινόπωρο, καθώς απαιτεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και να καταστεί το χρέος βιώσιμο, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, δεν δίστασε να δηλώσει πως «είναι κρίσιμο για εμάς ότι υπάρχει στήριξη και οικειοποίηση από όλες τις ελληνικές αρχές».

Ρέγκλινγκ: Στα 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου – Στο 1% το επιτόκιο

Υπήρξε μία μεταστροφή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η συνεργασία μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν άριστη, επεσήμανε ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

Σε ό,τι αφορά στο νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει για τα επόμενα 3 χρόνια, ο κύριος Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι θα υπάρχει νέο πακέτο που θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν θα προέρχονται στο σύνολό τους από τον ESM, αλλά κάποιο ποσό, που δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς, θα προέρχεται από το ΔΝΤ, που θα συμβάλλει στην προσπάθεια, ενώ κάποια χρήματα θα προκύψουν από τις αγορές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Υπάρχουν ακόμα διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης σε πολλά κράτη μέλη, όμως στοχεύουμε να υπάρξει καταβολή της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα μέχρι τις 20 του μηνός και θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ, είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι «είναι μεγάλο ποσό, όμως υπάρχουν λόγοι γι” αυτό, πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις του δανείου γέφυρα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Αφού καλυφθούν οι δόσεις, συνέχισε, θα υπάρξει υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και δέκα δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα χρήματα αυτά, είπε, δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, αλλά θα διατηρούνται σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.

Στα 32,5 χρόνια τοποθέτησε την αποπληρωμή του δανείου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε πως το επιτόκιο θα είναι «χαμηλό, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά θα είναι περίπου στο 1%, δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά».

Τσακαλώτος: Η ελληνική κοινωνία θα κρίνει την συμφωνία

Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά και θα κάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο σταθερό, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την συνεδρίαση του eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως επεσήμανε πως η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει ταυτόχρονα προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα. Το πόσο καλή είναι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα την κρίνουν θετική, τόνισε σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους..

Ντομπρόβσκις: Αναγκαία η συμφωνία για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα

Μετά το Γερούν Ντάισελμπλουν, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που έκανε λόγο για μια «αναγκαία η συμφωνία για να αρθούν οι ανασφάλειες που διέπουν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα το τελευταίο 6μηνο και να επανέλθει η σταθερότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Περιμένουμε αυτό το χρόνο να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου εμπιστοσύνη και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Κάναμε κάποιες αλλαγές στα μέτρα που αφορούν στη δημοσιονομική πολιτική, φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% για να φτάσουμε σταδιακά στο 3,5% το 2018».

Για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη και πλήρη εφαρμογή, ώστε να πετύχει το πρόγραμμα».

Σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα της α” δόσης, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Τα χρήματα θα διοχετευθούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, περίπου τα 10 δισ. ευρώ, που έχει πληγεί από τα capital controls, ώστε να υπάρξει άρση των ελέγχων των κεφαλαίων. Επιπλέον, χρήματα θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης».

Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα είχε διαφανεί από τις δηλώσεις των υπουργών καθώς προσέρχονταν στην συνεδρίαση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μέχρι σήμερα φαινόταν να είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του προγράμματος και να προκρίνει την λύση της συμφωνίας γέφυρας. «Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε συμφωνία», είχε πει ο Γερμανός.

Θετική άλλωστε ήταν και η εισήγηση του EuroWorkingGroup, που ζητούσε την εκταμίευση 23 δισ. ευρώ συνολικά για την Ελλάδα: Άμεσα τα 12,5 δισ. ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Άμεσα» θα εκταμιεύονταν άλλα 10 δισ. ευρώ αποκλειστικά για τις τράπεζες, διεμήνυε η κυβέρνηση. cna.gr