Συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις

Με μαθήματα κατεύθυνσης συνεχίζονται αύριο Παρασκευή οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
Χτες, εξετάστηκαν σε Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης, Βιολογία θετικής κατεύθυνσης, Χημεία - Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Η άποψη της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων για τα θέματα τηςΝεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης ήταν ότι το κείμενο, απόσπασμα από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού - «Το αμάρτημα της μητρός μου» - περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη και δεν παρουσιάζει δυσκολίες, ότι οι ερωτήσεις που δόθηκαν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών, ενώ, σε ό,τι αφορά το αδίδακτο κείμενο, ότι δεν παρουσιάζει πρόβλημα.
«Ως απαιτητικά, σχετικά μεγάλης έκτασης, με σαφή διαβάθμιση δυσκολίας», χαρακτηρίζει τα θέματα Βιολογίας θετικής κατεύθυνσης η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, σημειώνοντας ότι καλύπτουν ένα ικανό μέρος της διδακτέας ύλης. Σημειώνει επίσης ότι «αρκετά θέματα απαιτούσαν κριτική προσέγγιση και αναλυτική σκέψη. Οι μαθητές/τριες με βαθιά κατανόηση και γνώση της εξεταζόμενης ύλης μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εξέτασης» και επισημαίνει ότι «οι αιτιολογήσεις που ζητούνται σε κάποια θέματα επιδέχονται εναλλακτικές απαντήσεις, τις οποίες πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι βαθμολογητές», ενώ κρίνει ότι «χρειάζεται επιπλέον διευκρίνιση για το ερώτημα Δ4».
«Απαιτητικά, για καλά προετοιμασμένους μαθητές και με μεγάλη διακριτική ικανότητα» χαρακτηρίζει τα θέματα Χημείας - Βιοχημείας τεχνολογικής κατεύθυνσης η Ενωση Ελλήνων Χημικών. Με αφορμή τη χτεσινή εξέταση, η ΕΕΧ επισημαίνει «την καταστρατήγηση της αρχής των ίσων ευκαιριών μεταξύ των μαθητών με το υπάρχον εξεταστικό σύστημα, διότι τις ίδιες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διεκδικούν μαθητές από διαφορετικές κατευθύνσεις, οι οποίοι εξετάζονται σε διαφορετικά θέματα διαφορετικής δυσκολίας».
rizospastis.gr