Η επόμενη μέρα στην Καταλονία και όλα τα σενάρια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η επόμενη μέρα στην Καταλονία και όλα τα σενάρια

Η επόμενη μέρα στην Καταλονία και όλα τα σενάριαΣε επείγουσα σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα Τετάρτη προχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να αποφασιστεί το πώς θα αντιδράσει η ισπανική κυβέρνηση στην κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποια είναι η νομική ισχύς του. «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». «Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία», αναφέρει το έγγραφο.

Ο Πουτζντεμόν τόνισε πως αναστέλλει την εφαρμογή της δήλωσης για να δώσει χρόνο στον διάλογο, αλλά η ισπανική κυβέρνηση απάντησε πως κάθε διάλογος θα πρέπει να λάβει χώρα εντός του νόμου.

Ο Ραχόι είχε χθες βράδυ συνάντηση με τον κύριο πολιτικό αντίπαλό του, τον ηγέτη των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεζ. Σύμφωνα με το Reuters, δεν αποκλείεται να υιοθετήσει την έσχατη λύση, την ενεργοποίηση ενός άρθρου του Συντάγματος που του δίνει τη δυνατότητα να αποπέμψει την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας και να προκηρύξει εκλογές.

Πριν καταλήξει στη λύση αυτή, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν, η κυβέρνηση του Ραχόι μπορεί να ζητήσει ψηφοφορία στη βουλή για την απόπειρα να μεταπείσει τον Πουτζντεμόν να εγκαταλείψει την ιδέα της ανεξαρτησίας.

Ο Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να μιλήσει το μεσημέρι και σε έκτακτη Σύνοδο της ισπανικής βουλής. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να δεχθεί κριτική είτε για πολύ σκληρή επέμβαση είτε για όχι αρκετά σκληρή γραμμή στη μάχη κατά του κινήματος απόσχισης.

Μια άλλη πιθανότητα είναι, σύμφωνα με το Reuters, να παρέμβει η δικαστική εξουσία και ο εισαγγελέας να καλέσει τον Καταλανό ηγέτη και άλλους πολιτικούς στη Μαδρίτη για κατάθεση.

Κανείς πάντως δεν φαίνεται να περιμένει γνήσιο διάλογο ανάμεσα στις ισπανικές και τις καταλανικές αρχές για να αρθεί το αδιέξοδο.

Εάν πάντως δεν υπάρξει ούτε διάλογος ούτε ψηφοφορία επί της κήρυξης ανεξαρτησίας στην καταλανική Βουλή, το κόμμα CUP, του οποίου η επιρροή είναι πολύ μεγαλύτερη από το μικρό μέγεθός, δεν αποκλείεται να αποσύρει την υποστήριξή του στην τοπική κυβέρνηση, οδηγώντας σε τοπικές εκλογές. Εκλογές μπορεί να κηρύξει και ο ίδιος ο Πουτζντεμόν.

Το τοπίο είναι σε κάθε περίπτωση εντελώς θολό και η νέα κατάσταση ανάμεσα στην Καταλονία και την Ισπανία εξελίσσεται μέσα σε αχαρτογράφητα νερά.  newsbeast.gr