Ζάκυνθος: Εφιαλτική νύχτα. Μαίνονται τέσσερα πύρινα μέτωπα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Ζάκυνθος: Εφιαλτική νύχτα. Μαίνονται τέσσερα πύρινα μέτωπα

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία και Αχαΐα. Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα.
Νέος πύρινος εφιάλτης χτυπά την Ζάκυνθο, οι κάτοικοι της οποίας έζησαν μια δύσκολη νύχτα με επτά πύρινα μέτωπα να μαίνονται σε πλήρη εξέλιξη, απειλώντας σπίτια και περιουσίες, και τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μια πραγματική μάχη προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η εικόνα ήταν βελτιωμένη: Από τα επτά μέτωπα, τα δύο (Σεβέικα και Μακρύς Γυαλός) τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.
Η μεγάλη φωτιά στην Αναφωνήτρια έχει οριοθετηθεί και στόχος είναι μέσα στην ημέρα να παρουσιάσει ύφεση και να κατασβεστεί. Φωτιές είναι σε πλήρη εξέλιξη στις περιοχές ΑργάσιΑγαλάς καθώς και στις Βολίμες στις θέσεις Σκούτα και Παλιλόποι.
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού κατευθυνόμενη προς το χωριό Μαριές. Όλο το βράδυ, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες έξω από το χωριό των Μαριών προκειμένου να εμποδίσουν τις φλόγες από το να προσεγγίσουν σπίτια.
Αυτήν την ώρα στο νησί επιχειρούν συνολικά 76 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Τις επόμενες ώρες θα καταφτάσουν στη Ζάκυνθο ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες, πέντε επιπλέον οχήματα και δέκα άτομα πεζοπόρο από την Κυλλήνη. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ έφτασαν στο νησί από την ηπειρωτική χώρα με έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο 10 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού, προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο των τοπικών δυνάμεων.



Κάηκαν σπίτια και περιουσίες

Στην Αναφωνήτρια κάηκε ολοσχερώς, ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένοι ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του χωριού, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές άλλη μια οικία και ένα κατάστημα, ενώ η φωτιά έκαψε και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες.
Οι αρχές διέταξαν χθες την εκκένωση του χωριού από τα πρώτα κιόλας λεπτά που διαπιστώθηκε ότι οι φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Η φωτιά τελικώς έφτασε στα σπίτια με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.
Μάλιστα, η φωτιά περικύκλωσε και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας, ενώ ένα μέτωπό της κινήθηκε προς την περιοχή του Ναυαγίου, και τα άλλα προς τις Μαριές και τις Ορθονιές.
Στο Πόρτο Βρώμη, οι φλόγες έφτασαν μέχρι το λιμάνι και η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να απομακρύνει 25 οχήματα με 100 τουρίστες.

'Μας άφησαν μόνους με τη φωτιά'

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι στο νησί υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους και κινδυνεύουν. «Μας έχουν εγκαταλείψει» διαμηνύουν δραματικά. «Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Η περιφέρεια δεν έχει στείλει ούτε ένα όχημα «Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσε άλλος κάτοικος των Μαριών.

Τα ενεργά πύρινα μέτωπα στη χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 11.00 το πρωί του Σαββάτου στις παρυφές του Δήμου Ιωαννιτών, κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου.
Η φωτιά καίει δασική έκταση και στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 18 πυροσβεστικά οχήματα με 47 άνδρες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αργότερα από εναέρια μέσα.
Η πυρκαγιά κινείται σε διαφορετικά μέτωπα προς τα χωριά των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας. Σημειώνεται ότι αργά χθες το μεσημέρι η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια στο Ασβεστοχώρι, όμως πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής απέτρεψαν την επέκτασή της στον οικισμό.
Μαίνεται η μεγάλη δασική φωτιά που εκδηλώθηκε σε κορυφογραμμή στην περιοχή Παπαδάτες στην Πρέβεζα. Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με επτά οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Νέα φωτιά ξέσπασε στους Αμοριανούς της Αιτωλοακαρνανίας, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση το πρωί της Παρασκευής, στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο.
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και της πυρκαγιάς που μαίνεται σε δασική περιοχή στη θέση Άγιοι Θεόδωροι κοντά στην Καρύταινα Αρκαδίας. Στη μάχη για την κατάσβεση, μετέχουν 8 οχήματα, 20 πυροσβέστες, καθώς και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Σε εξέλιξη είναι επίσης η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε δασική έκταση, στην περιοχή Σαντομέρι Αχαΐας, για την κατάσβεσή της οποίας επιχειρούν αυτήν την ώρα 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε δασική περιοχή ανάμεσα στα χωριάΒάτι και Προφύλια στη νότια Ρόδο καθώς και η πυρκαγιά που έκαιγε χαμηλή βλάστηση, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας.



Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Παραμένει πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος φωτιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή 27 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία), Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες).
Κατά το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίσαμε 52  , 52   και 26  .
Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Επίσης, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό «199». news247.gr