Κορωνοϊός - Αυστραλία: Πενθήμερο lockdown στη Μελβούρνη - Εντοπίστηκε εστία του βρετανικού στελέχους - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός - Αυστραλία: Πενθήμερο lockdown στη Μελβούρνη - Εντοπίστηκε εστία του βρετανικού στελέχους

 Φοβούνται ένα τρίτο κύμα μετά την έξαρση κρουσμάτων σε ξενοδοχείο καραντίνας - Οι διεθνείς πτήσεις αναστέλλονται προσωρινά

Η δεύτερη πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, η Βικτόρια, ξεκινά σήμερα πενθήμερο lockdown καθώς οι αρχές επιθυμούν να αποφύγουν ένα τρίτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού από το ιδιαίτερα μολυσματικό βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος.

Ένα εγχώριο νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Μελβούρνης, ανεβάζοντας σε 14 τον αριθμό των κρουσμάτων που συνδέονται με μια εστία covid-19 που εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Μελβούρνη και σε 20 τα ενεργά κρούσματα στην πολιτεία.

“Δεν είναι μια κατάσταση στην οποία θέλουν να βρίσκονται οι κάτοικοι της Βικτόριας, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία σε δύο εβδομάδες θα κοιτάμε πίσω και θα ευχόμαστε να είχαμε λάβει αυτές τις αποφάσεις”, σχολίασε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους.

Οι διεθνείς πτήσεις προς τη Μελβούρνη θα ανασταλούν ως την Τετάρτη, αφού προσγειωθούν περίπου πέντε που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την πόλη, με περίπου 100 επιβάτες.

Και τα 14 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας στο αεροδρόμιο αφορούν το ιδιαίτερα μεταδοτικό βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής μόνο άμεσες επαφές των εργαζομένων στο ξενοδοχείο έχουν βρεθεί θετικές.

“Από αυτή την άποψη είναι περιορισμένη (η εστία). Υπάρχει ανησυχία στη Βικτόρια για διασπορά στην κοινότητα”, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της πολιτείας Πολ Κέλι.

Οι δρόμοι στη Μελβούρνη και τα προάστιά της είναι σχεδόν άδειοι σήμερα, με τους πολίτες να έχουν εντολή να παραμένουν στα σπίτια τους. Εξαιρέσεις αφορούν την αγορά τροφίμων, δύο ώρες άσκηση σε εξωτερικό χώρο, την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη ή εργασία που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.

Το τουρνουά τένις Australia Open, το οποίο διαρκεί ως τις 21 Φεβρουαρίου, συνεχίζει κανονικά, χωρίς ωστόσο θεατές μέχρι την Τετάρτη.

Το lockdown, εξαιτίας του οποίου έκλεισαν εστιατόρια και καφέ με εξαίρεση τις παραδόσεις κατ’ οίκον, ανακοινώθηκε στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου που γιορτάζονται το Σεληνιακό Νέο Έτος και ο Άγιος Βαλεντίνος κι ενώ στην πόλη έχουν συρρεύσει πολλοί με την ευκαιρία του Australia Open.

Η Αυστραλία θεωρείται μία από τις χώρες που έχουν καλύτερα διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως, κυρίως χάρη στα αυστηρά lockdown και το κλείσιμο των συνόρων της. Με συνολικό πληθυσμό 25 εκατομμυρίων, στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί περίπου 22.200 κρούσματα covid-19 και 909 θάνατοι. protothema.gr