Lockdown: Όλα ανοιχτά για νέα μέτρα – Τα σενάρια για «κόφτη» σε SMS και μετακίνηση από δήμο σε δήμο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Lockdown: Όλα ανοιχτά για νέα μέτρα – Τα σενάρια για «κόφτη» σε SMS και μετακίνηση από δήμο σε δήμο

 Πολύ κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε μετά τη «ψυχρολουσία» της περασμένης, όπου καταγράφηκε για πέντε συνεχόμενες μέρες τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων. Τα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν στη λήψη νέων σκληρών μέτρων και απαγορεύσεων, με τους ειδικούς και τα κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα. 

Οι εφιαλτικές προβλέψεις των λοιμωξιολόγων για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους δύο μήνες, δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση. Μάλιστα, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης έκανε λόγο για έως και 2.400 κρούσματα το Μάρτιο.

«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση «χτυπούν» και τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, τα οποία ξεπέρασαν τα 400 στη χώρα μας, ενώ συναγερμό έχουν σημάνει και οι μολύνσεις που αυξάνονται συνεχώς στα παιδιά.

Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων αναμένεται πως θα βρεθεί και πάλι στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων, ενώ όπως ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ανοιχτά είναι και τα ενδεχόμενα του «κόφτη» στις επιλογές του SMS, αλλά και της μετακίνησης για ψώνια από δήμο σε δήμο.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε το πρωί στον Ant1 πως ο «κόφτης» στις μετακινήσεις μέσω SMS, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, υπάρχει στο τραπέζι, τονίζοντας όμως ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Νωρίτερα σήμερα, για ολικό Lockodwn έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέα.

«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι μεταλλάξεις να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία. «Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

Λαζανάς: Οι επιστήμονες έχουν χάσει τον ύπνο τους

Την ανησυχία του επιστημονικού κόσμου για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε το πρωί ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο. Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς. Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κορονοϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παρά τη λήψη νέων μέτρων την προηγούμενη Παρασκευή, οι ειδικοί θεωρούν πιθανό ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή.

«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορονοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε. newsbomb.gr