Θρίλερ και αγωνία χωρίς τέλος για τα 12 παιδιά στην Ταϊλάνδη: Μπορεί να μείνουν εγκλωβισμένα στη σπηλιά έως και 4 μήνες - Τα δραματικά πρώτα τους λόγια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Θρίλερ και αγωνία χωρίς τέλος για τα 12 παιδιά στην Ταϊλάνδη: Μπορεί να μείνουν εγκλωβισμένα στη σπηλιά έως και 4 μήνες - Τα δραματικά πρώτα τους λόγια


Επί εννέα μέρες, μια ολόκληρη χώρα, προσευχόταν για τον εντοπισμό τους...
Όταν ανακοινώθηκε ότι τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους που είχαν εγκλωβιστεί σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη βρέθηκαν και ήταν όλοι ζωντανοί ήρθε η ανακούφιση. Την οποία, όμως, διαδέχτηκε ξανά η αγωνία.

Τα παιδιά είχαν χαθεί στις 23 Ιουνίου μαζί με τον προπονητή τους εξαιτίας των μουσώνων που πλήττουν την Ταϊλάνδη. Το βράδυ της Δευτέρας (02.07.2018) οι δύτες που συμμετείχαν στις έρευνες κατάφεραν να τους εντοπίσουν. Όμως τα πράγματα όσον αφορά στη διάσωσή τους, δεν είναι τόσο εύκολα. Και δεν αποκλείεται να χρειαστεί να μείνουν στη σπηλιά ακόμη και τέσσερις μήνες!

Λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό τους, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό video από τη στιγμή που όλοι εντοπίστηκαν ζωντανοί.

Σε μια στιγμή που οι ελπίδες είχαν αρχίσει να «σβήνουν». Τα παιδιά, μέλη ποδοσφαιρκής ομάδας, ηλικίας από 11 έως 16 ετών μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους, εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ όταν καταρρακτώδεις βροχές εξαιτίας των μουσώνων τους παγίδευσαν εκεί.Τα παιδιά είναι μεν ζωντανά αλλά κάποια έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Δεν έχουν φάει εδώ και εννέα μέρες και μοιραία είναι αδύναμα. Και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του απεγκλωβισμού τους. Η κατάδυση σε σπήλαιο είναι από μόνη της επικίνδυνη. Πόσω δε μάλλον για παιδιά χωρίς εμπειρία και αδύναμα από την ταλαιπωρία.


Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ταϊλάνδη, με μήκος 10 χιλιομέτρων. Κυρίως, όμως, είναι ένα από τα δυο δύσκολα για να προσανατολιστεί κανείς. Έχει στενούς και δαιδαλώδεις διαδρόμους. Αν αποφασιστεί να κάνουν κατάδυση τα παιδιά, θα πρέπει να ακολουθούν βήμα βήμα την πορεία των έμπειρων δυτών, μέσα από μικροσκοπικά περάσματα γεμάτα λάσπη. Γι’ αυτή τη διαδρομή, ένας υγιής και εκπαιδευμένος δύτης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού χρειάζεται έξι ώρες!

Οι αρχές αναζητούν κι άλλες «διαδρομές» για να μπορέσουν να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί ένα διάστημα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε επιχείρηση απομάκρυνσης. Είτε με κατάδυση είτε όχι.

Για την ώρα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τους δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, έχει συγκεντρωθεί καταδυτικός εξοπλισμός, φιάλες οξυγόνου, ιατρική βοήθεια και φαγητό για να σταλεί στα παιδιά και τον προπονητή τους.

Αγωνία χωρίς τέλος στην Ταϊλάνδη
Την ευφορία για το γεγονός πως τα παιδιά και ο προπονητής τους εντοπίστηκαν ζωντανοί διαδέχτηκε, σχετικά γρήγορα, ο προβληματισμός. Υπάρχουν φόβοι πως οι συνθήκες για να απομακρυνθούν από το σπήλαιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Και δεν αποκλείεται να χρειαστεί να παραμείνουν εκεί εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα να απομακρυνθούν από το σπήλαιο τα παιδιά πριν υποχωρήσουν τα νερά, θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Τόσο για τα ανήλικα αγόρια και τον προπονητή τους, όσο και για τους διασώστες.

Ο στρατός ετοιμάζεται να στείλει στα παιδιά και τον προπονητή τους τρόφιμα για να περάσουν έως και τέσσερις μήνες. Έως ότου να τελειώσει η περίοδος των μουσώνων και τα επίπεδα του νερού υποχωρήσουν, ώστε οι συνθήκες να είναι πιο κατάλληλες για να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης.


Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρειαστεί να μάθουν τα παιδιά κατάδυση ώστε να μπορέσουν να βγουν από το σπήλαιο. Οι δύτες θα μείνουν μαζί τους και θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο αυτό για να τους μάθουν να χρησιμοποιούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

«Δεν νομίζω ότι θα γυρίσουν σύντομα σπίτια τους» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κυβερνήτη της επαρχίας Τσιάγνκ Ράι, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.«Πες τους ότι πεινάμε»
Ένας από τους διασώστες που βρέθηκε στο σημείο δήλωσε ότι τα παιδιά είναι εξαιρετικά αδύναμα. Αλλά τουλάχιστον είναι ζωντανά. Δεν είναι γνωστό αν και τι έχουν καταφέρει να φάνε τις εννέα μέρες που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο σπήλαιο. Αν έφαγαν, ίσως να είναι κάτι που είχαν μαζί τους την ημέρα που παγιδεύτηκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο διασώστη, τα παιδιά είπαν στους Βρετανούς δύτες που τα βρήκαν πως ήταν πολύ πεινασμένα. Ένα από τα αγόρια ζητούσε (στα ταϊλανδέζικα) από έναν φίλο του να τονίσει στους διασώστες πως ήταν πεινασμένοι. Εκτός από το φαγητό, οι υπηρεσίες διάσωσης θα πάνε στα παιδιά και καθαρό νερό. Αφού δεν αποκλείεται στις 9 ημέρες της περιπέτειάς τους να έπιναν από το νερό της βροχής.