ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Κυριαρχικό δικαίωμα ο καθορισμός Natura στο Αιγαίο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Κυριαρχικό δικαίωμα ο καθορισμός Natura στο Αιγαίο

Βραχονησίδες ΊμιαΤο Υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αμφισβητείται το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και κατ' επέκταση το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, όπως ο καθορισμός περιοχών Natura.
Στη νέα πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει να βλέπει αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο και δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για το γεγονός ότι η Ελλάδα αξιοποιεί και "όπλα" όπως το Δίκτυο Natura, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Natura 2000”, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σχολίασε ως εξής:

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι με ανακοίνωση του υποστήριξε:

"Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει επί μακρόν καταχραστεί περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ - και ειδικά στο «Natura 2000» - στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Το Υπουργείο μας έκανε δήλωση σχετικά με το θέμα στις 31 Μαρτίου 2018. Η στάση της Τουρκίας εξηγήθηκε επίσης στους αντιπροσώπους της αντιπροσωπείας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο Έλληνας Πρόεδρος Παύλοπουλος αναφέρθηκε στο δίκτυο Natura 2000 συνδέοντάς το με σύνορα και εδάφη Δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις. Επιπλέον, αυτές οι δηλώσεις αποτελούν επίδειξη και παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά, τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ όπως το Natura 2000. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί πλέον όσα κάνει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, όπως συμβαίνει σήμερα. Επαναλαμβάνουμε και την προειδοποίησή μας προς την ΕΕ να μην γίνει υποχείριο της πολιτικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας".

Η νέα προκλητική ανακοίνωση των Τούρκων είχε έρθει ως "απάντηση" στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αναφορικά με το "Δίκτυο NATURA 2000". Ο κ.Παυλόπουλος προ δύο ημερών είχε επισκεφθεί το υπουργείο Άμυνας σε μία άκρως συμβολική κίνηση και από το Πεντάγωνο είχε στείλει νέο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι περιοχές του Δικτύου Natura 2000 βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ.

Το γεγονός ότι τα κυριαρχικά δικαίωματα της Ελλάδας στο Αιγαίο επιβεβαιώνονται και από το Δίκτυο Natura 2000 με... ευρωπαϊκή σφραγίδα δεν άρεσε ως φαίνεται καθόλου στην Άγκυρα. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο κ.Παυλόπουλος χρησιμοποίησε αυτό το νομικό όπλο. Στις 8 Μαϊου από τη Σύμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκαθαρίσει με νομικά επιχειρήματα ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικαλούμενος και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το "Δίκτυο NATURA 2000", που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Για τον τρόπο με τον οποίο το κατοχυρωμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο status στις «Περιοχές Προστατευόμενων Οικοσυστημάτων» μπορεί να ακυρώσει, τη στρατηγική της Τουρκίας για τις «Γκρίζες Ζώνες» τόσο στα Νησιά του Αιγαίου όσο και στον Έβρο, είχε αποστείλει δύο ενημερωτικά σημειώματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων καθώς και στους Υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και σε Βουλευτές, στις 2 Απριλίου, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

Επί των ημερών του κ.Λαλιώτη ως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ είχε ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών για τις προστατευόμενες περιοχές του Natura. Η Ελλάδα σε συνέχεια της κρίσης των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε ειδικότερα στο πρόγραμμα Natura 2000 τις συγκεκριμένες βραχονησίδες καθώς και άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. news247.gr