Κόντε σε Μέρκελ: Πάρε πίσω το κείμενο για το προσφυγικό -Καγκελάριος: Εγινε παρεξήγηση - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Κόντε σε Μέρκελ: Πάρε πίσω το κείμενο για το προσφυγικό -Καγκελάριος: Εγινε παρεξήγηση

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε -Φωτογραφία:AP Photo/Markus SchreiberΗ Ρώμη άφησε να πλανάται η απειλή να μποϊκοτάρει τη μίνι σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας πως τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης είναι ήδη γραμμένα και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της, πριν επιβεβαιώσει τελικά ότι θα είναι παρούσα.

«Ή υπάρχει μια πρόταση χρήσιμη σχετικά με την υπεράσπιση των συνόρων, την ασφάλεια και, προσθέτω, σχετικά με τα δικαιώματα των αληθινών προσφύγων ή ας τολμήσουμε να πούμε όχι», δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Αν πάμε στη σύνοδο για να δεχθούμε ένα μάθημα που έχουν ήδη προετοιμάσει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, καλύτερα να κάνουμε οικονομία τα χρήματα του ταξιδιού», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο νέος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διαβεβαίωσε πάντως σήμερα το απόγευμα μέσω του Facebook ότι θα είναι παρών την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αφού δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, «ανήσυχη» για την ενδεχόμενη απουσία της Ιταλίας.

«Της επιβεβαίωσα πως θα ήταν απαράδεκτο για μένα να συμμετάσχω σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής με ένα κείμενο ήδη επεξεργασμένο», γράφει.

«Η καγκελάριος αποσαφήνισε τα πράγματα λέγοντας ότι υπήρξε μια «παρεξήγηση»: το σχέδιο του κειμένου που δημοσιοποιήθηκε χθες (Τετάρτη) θα αποσυρθεί», εξηγεί ο Τζουζέπε Κοντε.

«Η συνάντηση δεν θα καταλήξει σε ένα γραπτό κείμενο, αλλά μόνο σε μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας» (28-29 Ιουνίου), συνεχίζει.

Το σχέδιο μιας τελικής ανακοίνωσης της μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, αποσπάσματα του οποίου κυκλοφορούν από χθες στον Τύπο, προκάλεσε «τον εκνευρισμό» της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να συμμετάσχει σ' αυτή τη συνάντηση για να «επικυρώσει ένα σχέδιο κειμένου που έχει ήδη συνταχθεί», αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκνευρισμός της Ρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι το κείμενο θίγει ανεπαρκώς το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και επικεντρώνεται στην επανεγκατάσταση των μεταναστών από τη στιγμή που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.

Στο ζήτημα αυτό, ο Τζουζέπε Κόντε εξήγησε χθες υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Ιταλία «δεν είναι διαθέσιμη» για να συζητήσει «δευτερεύουσες κινήσεις» (την ανακατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ) χωρίς να έχει προηγουμένως εξετασθεί το ζήτημα των αφίξεων στο έδαφός της, «που η Ιταλία αντιμετωπίζει μόνη της».

Η Ιταλία επικρίνει τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την στήριξαν επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της.

Την Κυριακή, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκεργια να επεξεργαστούν ευρωπαϊκές λύσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης και 29ης Ιουνίου, όπου η μετανάστευση θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα. iefimerida.gr