Σκοπιανό: Στα χέρια Τσίπρα-Ζάεφ η συμφωνία -Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Σκοπιανό: Στα χέρια Τσίπρα-Ζάεφ η συμφωνία -Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων

Μία... ανάσα απέχουν Αθήνα και ΠΓΔΜ από οριστική συμφωνία για το σκοπιανό. 
Σκοπιανό: Στα χέρια Τσίπρα-Ζάεφ η συμφωνία  -Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων
«Πλησιάζουμε σε συμφωνία» λέει στο iefimerida κυβερνητικό στέλεχος και η σκυτάλη των τελικών διαπραγματεύσεων περνάει στα χέρια των δύο πρωθυπουργών. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ διατηρούν ούτως ή άλλως κανάλι επικοινωνίας πέραν των διπλωματικών συμβούλων. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida το καθοριστικό τηλεφώνημα μεταξύ τους (από το οποίο θα κριθεί η έκβαση των πολύμηνων διαβουλεύσεων για τελική λύση) προγραμματίζεται για τα μέσα της εβδομάδας και πιθανότατα για την Τετάρτη.

«Εν αναμονή της απόφασης Ζάεφ, αν θα δεχτεί erga omnes για άλλο όνομα πέρα από το Ίλιντεν»

Εν αναμονή, λοιπόν, όσων θα πουν οι δυο πρωθυπουργοί, από την κυβέρνηση εξηγούσαν ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Ζάεφ δέχεται erga omnes για άλλο όνομα πέρα από το Ίλιντεν». Υπενθυμίζεται, ότι τα επικρατέστερα ονόματα με βάση το «πακέτο» Νίμιτς, είναι κατά σειρά τα εξής:

Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija)
Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija)
Άνω Μακεδονία (Gorna Makedonija)
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, την περασμένη Παρασκευή, από τη Θεσσαλονίκη, είχε κάνει λόγο για τους «Βόρειους γείτονές μας». Αναφορά που δεν πέρασε απαρατήρητη αν και από το Μαξίμου οι πληροφορίες για το όνομα βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Το παρασκήνιο των συναντήσεων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Πλούσιο, όμως, είναι και το παρασκήνιο των επαφών που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί των Εξωτερικών, οι οποίοι, όπως αποκάλυψε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, συναντήθηκαν υπό άκρα μυστικότητα και την Κυριακή, πέρα από τη χθεσινή τους συνάντηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για το γεγονός ότι Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ είναι δύο διαφορετικοί πόλοι, σχολιάζοντας ότι ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ «δεν μπορούσε να το σηκώσει και να αποφανθεί για τυχόν συμφωνία».Εξ’ αυτού του λόγου, το Μαξίμου αποφάσισε να χαμηλώσει τον πήχη και μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου να στείλει το μήνυμα ότι «ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», αναμένοντας την απάντηση από τα χείλη Ζάεφ.

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πρέσπες

Όλα τα δεδομένα συντείνουν στο γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα βάλουν την πολιτική σφραγίδα στις Πρέσπες. 

Σε ό,τι αφορά στο πότε θα γίνει η εν λόγω συνάντηση, αρμόδιες πηγές αρκούνταν στο να πουν για «το συντομότερο δυνατό», αποφεύγοντας εσκεμμένα να δώσουν οριστική ημερομηνία σε μια τόσο κρίσιμη φάση, αν και δεν αποκλείεται η πολυαναμενόμενη συνάντηση να δρομολογηθεί ακόμα και το Σαββατοκύριακο.



Πηγή: Σκοπιανό: Στα χέρια Τσίπρα-Ζάεφ η συμφωνία -Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων | iefimerida.gr