Οι ΗΠΑ ανοίγουν νέο μέτωπο με την Κίνα – Αυστηρή προειδοποίηση για τις κινήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Οι ΗΠΑ ανοίγουν νέο μέτωπο με την Κίνα – Αυστηρή προειδοποίηση για τις κινήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson σε παλαιότερη αποστολή του στη Νότια Σινική Θάλασσα (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ) Νέο Μέτωπο με την Κίνα ανοίγουν οι ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τις κινήσεις του με τις οποίες προχωράει στη «στρατιωτικοποίηση» της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου, σύμφωνα με το CNBC, εγκατέστησε πρόσφατα πυραύλους Κρουζ.
«Είμαστε πράγματι ενήμεροι για τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας από την Κίνα», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.
«Εγείραμε τις ανησυχίες μας για το ζήτημα αυτό απευθείας στους Κινέζους και θα υπάρξουν συνέπειες, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους συνέπειες αναφερόταν.
Η Κίνα έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που μετέδωσε την Τετάρτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυ, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στις τελευταίες τριάντα ημέρες εγκαταστάθηκαν πύραυλοι κατά πλοίων και συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος σε τρία προκεχωρημένα φυλάκια σε νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενισχύοντας έτσι τις κινεζικές διεκδικήσεις για την απόλυτη κυριαρχία της χώρας στα νησιά Σπράτλι.
Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η Κίνα διεκδικεί, μεταξύ άλλων και για ιστορικούς λόγους, την κυριαρχία των νησιών αυτών, τα οποία όμως αποτελούν αντικείμενο διενέξεων με πολλές άλλες γειτονικές χώρες (Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι, Ταϊβάν). Υποστηρίζοντας αυτές τις διεκδικήσεις, το Πεκίνο οικοδομεί στα νησιά πολιτικές εγκαταστάσεις αλλά και αεροδρόμια ικανά να υποδέχονται στρατιωτικά αεροσκάφη.
Η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές χώρες έχουν καλέσει επανειλημμένα οι διενέξεις όσον αφορά τα νησιά αυτά να διευθετηθούν διά της νομικής οδού και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας να γίνεται σεβαστή. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσει συχνά αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία στην περιοχή.
«Η Κίνα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας ωφελεί και την ίδια και ότι το ΠΝ των ΗΠΑ είναι ο εγγυητής της», δήλωσε ερωτηθείσα για το θέμα την Πέμπτη μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η Ντέινα Γουάιτ, πριν προσθέσει: «Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας».
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέμεινε ότι η κινεζική εθνική κυριαρχία στα Σπράτλι είναι αδήριτη και ότι η απαραίτητη εγκατάσταση αμυντικού εξοπλισμού συνδέεται με τις ανάγκες της κινεζικής εθνικής ασφάλειας και δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας.
«Αυτοί που δεν έχουν πρόθεση να είναι επιθετικοί, δεν χρειάζεται να στενοχωρούνται ούτε να φοβούνται», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ.
Ανάμεσα στα όπλα που αναπτύχθηκαν, σύμφωνα με το CNBC, είναι κινεζικοί πύραυλοι Κρουζ κατά πλοίων YJ-12B, που μπορούν να προσβάλλουν οποιοδήποτε σκάφος επιφανείας σε ακτίνα 295 ναυτικών μιλίων, και πύραυλοι εδάφους αέρος HQ-9B που μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή εχθρικούς πυραύλους Κρουζ σε ακτίνα 160 ναυτικών μιλίων.
Τον περασμένο μήνα ο αμερικανός ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, ο οποίος αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM), έκρινε ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις «προκεχωρημένες βάσεις της» στη Νότια Σινική Θάλασσα για να αμφισβητήσει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ θα «μπορούσε εύκολα να κατατροπώσει τις ένοπλες δυνάμεις οποιασδήποτε άλλης χώρας που εγείρει διεκδικήσεις» στα νησιά Σπράτλι.
Πληροφορίες: AMΠΕ/Reuters/ ΑFP iefimerida.gr