Eurogroup προς κυβέρνηση: Πρώτα εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα, μετά το χρέος - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Eurogroup προς κυβέρνηση: Πρώτα εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα, μετά το χρέος

Eurogroup προς κυβέρνηση: Πρώτα εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα, μετά το Ï‡ÏÎ­Î¿Ï‚Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup. Ωστόσο το μήνυμα που "μεταφέρεται" προς την κυβέρνηση, τόσο από το κείμενο της ατζέντας, όσο και από χθεσινή ενημέρωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης για τη συγκεκριμένη συνάντηση είναι ξεκάθαρο: πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά οι αποφάσεις για το χρέος.

Το κύριο βάρος πέφτει -σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα- στην επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας και στις δεσμεύσεις που θα δώσει ο κ. Τσακαλώτος για εφαρμογή των προαπαιτούμενων (σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως τις 14 Ιουνίου). Τίθεται βεβαίως επί τάπητος και το χρέος, καθώς επιχειρούνται σταδιακές συγκλίσεις με τη Γερμανία και με το ΔΝΤ. Μάλιστα το ΔΝΤ, όπως φάνηκε στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών, έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για τα πλεονάσματα και το χρέος.

Επί τάπητος θα τεθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία που θα ασκούν οι θεσμοί, η οποία όμως και πάλι προβλέπεται ότι θα "κλειδώσει" τον Ιούνιο, με τους θεσμούς να κάνουν όλο και πιο σαφές ότι δεν θα βασίζεται στο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Ο λόγος για ένα σχέδιο που "εξυπηρετεί" τον στόχο επιβεβαίωσης της πολυετούς δημοσιονομικής προσαρμογής καταγράφοντας τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, τη μη αναστροφή του ΕΝΦΙΑ και των άλλων μέτρων και περιγράφει σειρά δράσεων ελάχιστες εκ των οποίων εξειδικεύει χρονικά. 

Η ατζέντα και οι αποφάσεις του Ιουνίου αν και εφόσον...

Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης είναι πολύ μικρή  η αναφορά στο θέμα του χρέους. Διαπραγματεύσεις βεβαίως γίνονται συνεχώς στο παρασκήνιο με στόχο σταδιακές... συγκλίσεις. 

Στην ατζέντα αναφέρεται ότι "τα θεσμικά όργανα και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσουν το Eurogroup για την κατάσταση της τρέχουσας τέταρτης επικαιροποίησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας. Θα παρουσιάσουν την τεχνική συμφωνία που συνάφθηκε από τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές στις 19 Μαΐου. Η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018. Η επίσημη ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι η 20η Αυγούστου 2018. Το Eurogroup θα συνεχίσει επίσης τις συζητήσεις της για τη στρατηγική του χρέους”.

Σε άλλη αναφορά για την Ελλάδα γίνεται σαφές ότι "υπό την προϋπόθεση μίας επιτυχούς επικαιροποίησης του μνημονίου το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο για όλα τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο".

Το χρέος και η εποπτεία

Από πλευράς θεσμών χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι. Ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε "κρίσιμες" μέρες για το ΔΝΤ, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά. "Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε", σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Το "τελεσίγραφο" λήγει ουσιαστικά πολύ πιο γρήγορα για την ελληνική πλευρά που θα πρέπει να παράλληλα να αποδεικνύει ότι κάνει το δικό της "μερίδιο". Ο λόγος για το διπλό "ραντεβού" που θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και υποχρεώνει την κυβέρνηση να καταθέσει το νωρίτερο δυνατό τον νέο πολυετή προϋπολογισμό 2019 - 2022, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αλλά και να προχωρήσει στις υπόλοιπες εφαρμοστικές "πράξεις" που περιλαμβάνει η τεχνική συμφωνία του προηγούμενου Σαββάτου. Στις 7 Ιουνίου συνεδριάζει το EuroWorking Group θα "εγκρίνει" τις νομοθετικές διατάξεις (οι οποίες ουσιαστικά εξειδικεύουν την τεχνική συμφωνία), ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 11-12 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη σύνοδος προγραμματίζεται υπό το ΔΝΤ.  capital.gr