Η ανακρίτρια της υπόθεσης και οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ερευνούν μία προς μία τις τουλάχιστον 1.200 βεβαιώσεις τοξικοεξάρτησης.
Ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού που κατηγορείται για την χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων τοξικοεξάρτησης σε κατηγορουμένους, είχε εξετάσει έγκλειστο για το σκάνδαλο της Hellas Power-Energa, με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς και την αστυνομία να ερευνούν αν είχε χορηγήσει ψευδή βεβαίωση που χρησιμοποιήθηκε για την ευνοϊκότερη νομική του μεταχείριση.
Ο δεύτερος ψυχίατρος-πραγματογνώμονας που κατηγορείται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε εξετάσει τον αδίστακτο παιδοκτόνο Στανισλάβ Μπακαρτζίεφ, ο οποίος είχε σκοτώσει και τεμαχίσει την 4χρονη Άννυ, το Πάσχα του 2015, χωρίς προς το παρόν σε αυτή την περίπτωση να υπάρχουν ύποπτες ενδείξεις. Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι ψυχίατροι, την περασμένη Πέμπτη, οδηγήθηκαν στον ανακριτή και μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η ανακρίτρια της υπόθεσης και οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ερευνούν μία προς μία τις τουλάχιστον 1.200 βεβαιώσεις τοξικοεξάρτησης που είχαν χορηγήσει οι δύο γιατροί σε κατηγορουμένους για υποθέσεις ναρκωτικών. Από αυτές υπάρχουν υποψίες πως περισσότερες από 300 είναι ψευδείς, κάτι που σημαίνει, πως αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των κακοδικιών! Μεγάλος αριθμός από αυτές τις δίκες, στις οποίες οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν χορηγήσει βεβαιώσεις σε κατηγορουμένους βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχουν τελεσιδικήσει και δεν αποκλείεται μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης πολλοί από τους υπόδικους να διστάσουν να τα χρησιμοποιήσουν…
«Αυτά τα ‘χαρτιά’ μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα. Αυτή ήταν η αιτία της μεγάλης ζήτησης και ανάπτυξης της ‘φάμπρικας’ χορήγησης τους» επισημαίνουν στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, η «ταρίφα» για τη χορήγηση βεβαιώσεων εκτιμάται ότι ξεκινούσε από τα 200 ευρώ και έφτανε ακόμα και τα 1.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι συνέχεια άλλης, κατά την οποία είχαν συλληφθεί 14 άτομα, που αποτελούσαν τους τρεις πυρήνες εγκληματικής οργάνωσης, που καλλιεργούσαν, τυποποιούσαν και διακινούσαν ναρκωτικά στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού.
Η εξέταση του… Hellas Power-Energa
Ο ψυχίατρος της ψυχιατρικής κλινικής Κορυδαλλού, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πριν από έξι χρόνια είχε εξετάσει βασικό κατηγορούμενο του σκανδάλου των 152 εκατομμυρίων ευρώ της Hellas Power-Energa, προκειμένου να πιστοποιήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία ο έγκλειστος είχε κρίσεις πανικού και αγχώδη συμπεριφορά, που δικαιολογούσαν την μεταφορά του στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού, που τότε είχε… πισίνα και υπαίθριο µπάρµπεκιου για τους VIP κρατούµενους.
Ο κατηγορούμενος, στηριζόμενος σε βεβαίωση ιδιώτη ψυχιάτρου, δεν μεταφέρθηκε σε κελί των φυλακών αλλά στην ψυχιατρική κλινική τους, καθώς αυτή είχε γίνει δεκτή από την διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος. Μετά από καταγγελίες σχετικά ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος έπρεπε να εξεταστεί από τον ψυχίατρο των φυλακών, ο οποίος έπρεπε να αποφανθεί αν έχριζε περαιτέρω παρακολούθησης από τους ειδικούς γιατρούς της κλινικής ή θα μεταφερόταν σε κελί των φυλακών µαζί µε τους υπόλοιπους κρατούµενους.
Μετά τις νέες εξελίξεις, η ανακρίτρια που έχει αναλάβει την έρευνα της «φάμπρικας» των ψευδών βεβαιώσεων τοξικοεξάρτησης, και οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, θα ερευνήσουν ποια ήταν τα αποτελέσματα εκείνης της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης και αν δόθηκε και στον έγκλειστο του σκανδάλου, σχετική ψευδή βεβαίωση.
Ο πραγματογνώμονας του παιδοκτόνου
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ψυχίατρος-πραγματογνώμονας, είχε εξετάσει κατόπιν εντολής της ανακρίτριας, τον 28χρονο Στανισλάβ Μπακαρτζίεφ, γνωστό ως Σάββα, πατέρα της 4χρονης Άννυ, ο οποίος μαζί με τον 30χρονο φίλο και συγκατηγορούμενό του, Νασίφ Αχμέντοφ (Νικολάι ή Νίκι) κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν και τεμάχισαν το μικρό κορίτσι, το Πάσχα του 2015 μέσα στο διαμέρισμα- σφαγείο της Μιχαήλ Βόδα.
«Ρώτησα γιατί; Γιατί δεν το πήρε το παιδί του στην πλάτη του, σε μια κουβέρτα, σε ένα σεντόνι να πάει να το θάψει αλλά προτίμησε να το τεμαχίσει. Η απάντηση του ήταν ότι το παιδί ήταν βαρύ. Εκεί σταμάτησα...» είχε πει ο ψυχίατρος-πραγματογνώμονας (κατηγορούμενος σήμερα) καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση της φρικτής δολοφονίας της 4χρονης Άννυ. «Μάλλον φοβόταν, όχι όμως τόσο την αστυνομία όσο την μητέρα της, μην μάθει ότι πέθανε η Άννυ... Πρόκειται για απύθμενη σκληρότητα» είχε πει ο ψυχίατρος.
Ο ψυχίατρος είχε χαρακτηρίσει «ήπιο τοξικομανή» τον παιδοκτόνο, ο οποίος πρόσεχε την κόρη του και παρέθεσε ως παράδειγμα το γεγονός ότι -όπως του είπε ο κατηγορούμενος- όταν κάπνιζε ηρωίνη μετέφερε το παιδί σε άλλο χώρο για να το προστατεύσει. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος με τον πρόεδρο του δικαστηρίου:
Πρόεδρος: Είναι αυτό στοιχείο ένδειξης αγάπης; Ένδειξη αγάπης θα ήταν να μην κάνει την ηρωίνη μέσα στο σπίτι....
Μάρτυρας: Με βάση το χαρακτήρα του ναι, είχε κάποιο βαθμό ενδιαφέροντος, σύμφωνα πάντα με αυτά που μου είπε.
Πρόεδρος: Από ψυχιατρικής άποψης υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού από τη στιγμή που έμεινε με τον πατέρα του;
Μάρτυρας: Όχι, δεν υπήρχε. Θα μπορούσε να προσέχει το παιδί του, έστω και για λίγο. Εδώ έχουμε τοξικομανείς που προσέχουν τα παιδιά τους. Αυτοί οι χαρακτήρες δεν νομίζω ότι μπορούν να επιτεθούν σε παιδιά και μάλιστα δικά τους. Θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ενήλικες....
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης της μητέρας της Άννυ, ο κατηγορούμενος σήμερα ψυχίατρος είχε αναφέρει: «οι τοξικομανείς δεν εγκληματούν και μάλιστα σε μικρά παιδιά, είναι απλώς τοξικομανείς και όχι a priori εγκληματίες».
Νέοι διάλογοι της «φάμπρικας»
Οι διάλογοι ανάμεσα σε μητέρα (γιατρό) κρατούμενου και τον κρατούμενο γιο της είναι ενδεικτικοί για τις παράνομες οικονομικές δοσοληψίες:
Κρατούμενος: Όλα καλά;
Μητέρα: Όλα καλά θα την γράψει εντάξει μία χαρά. Την παρασκευή θα έρθει να την κάνει θα σε βοηθήσει ο άνθρωπος. Δεν την έχεις κάνει την αίτηση, θα κοιτάξει για το πως θα το κάνει μου είπε.
Κρατούμενος: Δηλαδή χίλια σύνολο ε;
Μητέρα: Έχει πάρει παραπάνω γιατί σε κρατάει εκεί σου βάζει τις αγωγές.
Από τους διαλόγους προκύπτει ότι ο δικηγόρος είπε στον πελάτη του πως θέλει χρηματικό ποσό. Όπως λέει χαρακτηριστικά «μου λέει αυτός πάντα παίρνει, αλλιώς τι έτσι ;»
Σε άλλο διάλογο περιγράφεται ο τρόπος «κλεισίματος» της συμφωνίας με τον ψυχίατρο:
Κρατούμενος: Τι του άφησες; Αλήθεια μη μου λες ψέματα.!
Μητέρα: Επτακόσια, ορκίζομαι!
Κρατούμενος: Έξι δεν μου είχε πει;
Μητέρα: Έξι σου είχα πει αλλά του άφησα επτά για να έρθει την Παρασκευή την κάνει να καταθέσουμε από Δευτέρα.
Κρατούμενος: Ωραία, αυτά μόνο σου έχει πάρει; Αλήθεια, μην μου λες ψέματα
Μητέρα: Ναι δεν έχει πάρει άλλα όλον αυτόν τον καιρό έχει πάρει;
Κρατούμενος: Ναι πόσο είναι σύνολο; Δύο χιλιάρικα;
Σε άλλο σημείο της δικογραφίας φαίνεται η «συνεννόηση» κρατουμένου- που είχε συλληφθεί με 10 κιλά ναρκωτικών ουσιών- με τον δικηγορό του:
Κρατούμενος: «Ενάμιση θέλει ε;»
Δικηγόρος: «Ναι ρε, αυτή, να, μου είπε ότι μιλάει αυτός σίγουρα θα το κάνει το χαρτί αλλά τώρα μη ρισκάρουμε ρε φίλε!»
Κρατούμενος: «Εντάξει, αφού θέλει ενάμιση, ενάμιση ξέρω γω;»
Δικηγόρος: «Μα του είπε και είπε ενάμιση»
Κρατούμενος: «Είπε ναι αυτός; Είπε ναι»
Δικηγόρος «Είπε ενάμιση το ενάμιση είναι ναι ρε φίλε. Τι θα σημαίνει;»
Κρατούμενος: «Είπε ενάμιση.. Ε τώρα γ.....ε το!»
Δικηγόρος: «Από τα τηλέφωνα δεν τα λένε και πολύ αυτά κανονικά»
Όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία, το παράνομο κύκλωμα εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας προκείμενου να χρησιμοποιηθούν είτε για ευνοϊκή μεταχείριση ενώπιον της Δικαιοσύνης στις δικαστικές αίθουσες, είτε για τη μεταφορά κρατουμένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι του καταστήματος, η υπάρχουν καλύτερες συνθήκες κράτησης από αυτές που επικρατούν κανονικά στα κελιά των Φυλακών Κορυδαλλού. «Αρκετές ποινές που ήταν κακουργήματα μπορούσαν να μετατραπούν σε πλημμελήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι δράστες είχαν αρκετή πελατεία και είχαν καταφέρει να μοιράσουν χιλιάδες πιστοποιητικά», ανέφεραν στον «Ε.Τ.» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Το συνέδριο στην Κω και η σύλληψη....
Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα και τη σχετική έκδοση ενταλμάτων,οι άνδρες της Ασφάλειας κατάφεραν να συλλάβουν έναν ψυχίατρο των φυλακών κατά τη διάρκεια συνεδρίου ψυχιάτρων στην Κω, ενώ από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχουν εντοπιστεί περίπου τριακόσια πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας τα όποια αφορούν αντίστοιχες υποθέσεις. Αστυνομικές πηγές τονίζουν πως εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί πάνω από 1000 πραγματογνωμοσύνες, την ώρα που αρκετά δικαστήρια είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.
Όπως ανέφερε η ΕΛ. ΑΣ. σε ανακοίνωσή της. η εξάρθρωση της «φάμπρικας» με τις πλαστές βεβαιώσεις έρχεται ως συνέχεια παλαιάς υπόθεσης-σύλληψης τοξικομανών, από όπου και προέκυψαν στοιχεία από το παράνομο κύκλωμα που είχε στηθεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα αποτελούταν από τρεις βασικούς πυρήνες, που είχαν ξεχωριστούς ρόλους στην καλλιέργεια και εισαγωγή ναρκωτικών στην Ελλάδα αλλά και στην διακίνησή τους εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.
Φάμπρικα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών τοξικομανίας είχαν στήσει μέσα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κορυδαλλού δύο ψυχίατροι μαζί με ιδιώτη γιατρό αλλά και πολίτες.
Μετά από έρευνες, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, προχώρησαν στη σύλληψη ενός ψυχίατρου της Ψυχιατρικής κλινικής των φυλακών, ενός ψυχίατρου-πραγματογνώμονα, μίας ακόμη γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου αλλά και δύο ιδιωτών.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το παράνομο κύκλωμα εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας προκείμενου να χρησιμοποιηθούν εί τε για ευνοϊκή μεταχείριση ενώπιον της Δικαιοσύνης στις δικαστικές αίθουσες, είτε για τη μεταφορά κρατουμένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένας ψυχίατρος των φυλακών συνελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίου ψυχιάτρων στην Κω, ενώ από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχουν εντοπιστεί περίπου τριακόσια πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας τα όποια αφορούν αντίστοιχες υποθέσεις.
Η εξάρθρωση της «φάμπρικας» με τις πλαστές βεβαιώσεις έρχεται ως συνέχεια παλαιάς υπόθεσης-σύλληψης τοξικομανών, από όπου και προέκυψαν στοιχεία από το παράνομο κύκλωμα που είχε στηθεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Έκτακτο έλεγχο από το Σώμα Επιθεώρησης παρήγγειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σχέση με την υπόθεση των ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων τοξικοεξάρτησης, μετά από πραγματογνωμοσύνες που φέρεται ότι διεξήχθησαν στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.
Διευκρινίζεται πάντως ότι οι εντολές διενέργειας πραγματογνωμοσύνης δίδονται από τις δικαστικές αρχές ονομαστικά σε ιατρούς στο πλαίσιο ποινικής έρευνας και δεν σχετίζονται με την κράτηση και θεραπεία των κρατουμένων στις φυλακές.
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι κανείς εκ των δύο φερομένων ως εμπλεκομένων ιατρών δεν είναι υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ ήδη διακόπηκε η συνεργασία με τον ένα εξ’ αυτών που προσέφερε υπηρεσίες «κατ’ επίσκεψιν». Ακόμα μια φορά αναδεικνύεται η ορθότητας της απόφασης ένταξης του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο ΕΣΥ, διαδικασία που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της μετά και την πρόσφατη έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού που κατηγορείται για την χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων τοξικοεξάρτησης σε κατηγορουμένους, είχε εξετάσει έγκλειστο για το σκάνδαλο της Hellas Power-Energa, με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς και την αστυνομία να ερευνούν αν είχε χορηγήσει ψευδή βεβαίωση που χρησιμοποιήθηκε για την ευνοϊκότερη νομική του μεταχείριση.
Ο δεύτερος ψυχίατρος-πραγματογνώμονας που κατηγορείται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε εξετάσει τον αδίστακτο παιδοκτόνο Στανισλάβ Μπακαρτζίεφ, ο οποίος είχε σκοτώσει και τεμαχίσει την 4χρονη Άννυ, το Πάσχα του 2015, χωρίς προς το παρόν σε αυτή την περίπτωση να υπάρχουν ύποπτες ενδείξεις. Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι ψυχίατροι, την περασμένη Πέμπτη, οδηγήθηκαν στον ανακριτή και μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η ανακρίτρια της υπόθεσης και οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ερευνούν μία προς μία τις τουλάχιστον 1.200 βεβαιώσεις τοξικοεξάρτησης που είχαν χορηγήσει οι δύο γιατροί σε κατηγορουμένους για υποθέσεις ναρκωτικών. Από αυτές υπάρχουν υποψίες πως περισσότερες από 300 είναι ψευδείς, κάτι που σημαίνει, πως αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των κακοδικιών! Μεγάλος αριθμός από αυτές τις δίκες, στις οποίες οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν χορηγήσει βεβαιώσεις σε κατηγορουμένους βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχουν τελεσιδικήσει και δεν αποκλείεται μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης πολλοί από τους υπόδικους να διστάσουν να τα χρησιμοποιήσουν…
«Αυτά τα ‘χαρτιά’ μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα. Αυτή ήταν η αιτία της μεγάλης ζήτησης και ανάπτυξης της ‘φάμπρικας’ χορήγησης τους» επισημαίνουν στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, η «ταρίφα» για τη χορήγηση βεβαιώσεων εκτιμάται ότι ξεκινούσε από τα 200 ευρώ και έφτανε ακόμα και τα 1.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι συνέχεια άλλης, κατά την οποία είχαν συλληφθεί 14 άτομα, που αποτελούσαν τους τρεις πυρήνες εγκληματικής οργάνωσης, που καλλιεργούσαν, τυποποιούσαν και διακινούσαν ναρκωτικά στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού.
Η εξέταση του… Hellas Power-Energa
Ο ψυχίατρος της ψυχιατρικής κλινικής Κορυδαλλού, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πριν από έξι χρόνια είχε εξετάσει βασικό κατηγορούμενο του σκανδάλου των 152 εκατομμυρίων ευρώ της Hellas Power-Energa, προκειμένου να πιστοποιήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία ο έγκλειστος είχε κρίσεις πανικού και αγχώδη συμπεριφορά, που δικαιολογούσαν την μεταφορά του στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού, που τότε είχε… πισίνα και υπαίθριο µπάρµπεκιου για τους VIP κρατούµενους.
Ο κατηγορούμενος, στηριζόμενος σε βεβαίωση ιδιώτη ψυχιάτρου, δεν μεταφέρθηκε σε κελί των φυλακών αλλά στην ψυχιατρική κλινική τους, καθώς αυτή είχε γίνει δεκτή από την διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος. Μετά από καταγγελίες σχετικά ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος έπρεπε να εξεταστεί από τον ψυχίατρο των φυλακών, ο οποίος έπρεπε να αποφανθεί αν έχριζε περαιτέρω παρακολούθησης από τους ειδικούς γιατρούς της κλινικής ή θα μεταφερόταν σε κελί των φυλακών µαζί µε τους υπόλοιπους κρατούµενους.
Μετά τις νέες εξελίξεις, η ανακρίτρια που έχει αναλάβει την έρευνα της «φάμπρικας» των ψευδών βεβαιώσεων τοξικοεξάρτησης, και οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, θα ερευνήσουν ποια ήταν τα αποτελέσματα εκείνης της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης και αν δόθηκε και στον έγκλειστο του σκανδάλου, σχετική ψευδή βεβαίωση.
Ο πραγματογνώμονας του παιδοκτόνου
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ψυχίατρος-πραγματογνώμονας, είχε εξετάσει κατόπιν εντολής της ανακρίτριας, τον 28χρονο Στανισλάβ Μπακαρτζίεφ, γνωστό ως Σάββα, πατέρα της 4χρονης Άννυ, ο οποίος μαζί με τον 30χρονο φίλο και συγκατηγορούμενό του, Νασίφ Αχμέντοφ (Νικολάι ή Νίκι) κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν και τεμάχισαν το μικρό κορίτσι, το Πάσχα του 2015 μέσα στο διαμέρισμα- σφαγείο της Μιχαήλ Βόδα.
«Ρώτησα γιατί; Γιατί δεν το πήρε το παιδί του στην πλάτη του, σε μια κουβέρτα, σε ένα σεντόνι να πάει να το θάψει αλλά προτίμησε να το τεμαχίσει. Η απάντηση του ήταν ότι το παιδί ήταν βαρύ. Εκεί σταμάτησα...» είχε πει ο ψυχίατρος-πραγματογνώμονας (κατηγορούμενος σήμερα) καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση της φρικτής δολοφονίας της 4χρονης Άννυ. «Μάλλον φοβόταν, όχι όμως τόσο την αστυνομία όσο την μητέρα της, μην μάθει ότι πέθανε η Άννυ... Πρόκειται για απύθμενη σκληρότητα» είχε πει ο ψυχίατρος.
Ο ψυχίατρος είχε χαρακτηρίσει «ήπιο τοξικομανή» τον παιδοκτόνο, ο οποίος πρόσεχε την κόρη του και παρέθεσε ως παράδειγμα το γεγονός ότι -όπως του είπε ο κατηγορούμενος- όταν κάπνιζε ηρωίνη μετέφερε το παιδί σε άλλο χώρο για να το προστατεύσει. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος με τον πρόεδρο του δικαστηρίου:
Πρόεδρος: Είναι αυτό στοιχείο ένδειξης αγάπης; Ένδειξη αγάπης θα ήταν να μην κάνει την ηρωίνη μέσα στο σπίτι....
Μάρτυρας: Με βάση το χαρακτήρα του ναι, είχε κάποιο βαθμό ενδιαφέροντος, σύμφωνα πάντα με αυτά που μου είπε.
Πρόεδρος: Από ψυχιατρικής άποψης υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού από τη στιγμή που έμεινε με τον πατέρα του;
Μάρτυρας: Όχι, δεν υπήρχε. Θα μπορούσε να προσέχει το παιδί του, έστω και για λίγο. Εδώ έχουμε τοξικομανείς που προσέχουν τα παιδιά τους. Αυτοί οι χαρακτήρες δεν νομίζω ότι μπορούν να επιτεθούν σε παιδιά και μάλιστα δικά τους. Θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ενήλικες....
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης της μητέρας της Άννυ, ο κατηγορούμενος σήμερα ψυχίατρος είχε αναφέρει: «οι τοξικομανείς δεν εγκληματούν και μάλιστα σε μικρά παιδιά, είναι απλώς τοξικομανείς και όχι a priori εγκληματίες».
Νέοι διάλογοι της «φάμπρικας»
Οι διάλογοι ανάμεσα σε μητέρα (γιατρό) κρατούμενου και τον κρατούμενο γιο της είναι ενδεικτικοί για τις παράνομες οικονομικές δοσοληψίες:
Κρατούμενος: Όλα καλά;
Μητέρα: Όλα καλά θα την γράψει εντάξει μία χαρά. Την παρασκευή θα έρθει να την κάνει θα σε βοηθήσει ο άνθρωπος. Δεν την έχεις κάνει την αίτηση, θα κοιτάξει για το πως θα το κάνει μου είπε.
Κρατούμενος: Δηλαδή χίλια σύνολο ε;
Μητέρα: Έχει πάρει παραπάνω γιατί σε κρατάει εκεί σου βάζει τις αγωγές.
Από τους διαλόγους προκύπτει ότι ο δικηγόρος είπε στον πελάτη του πως θέλει χρηματικό ποσό. Όπως λέει χαρακτηριστικά «μου λέει αυτός πάντα παίρνει, αλλιώς τι έτσι ;»
Σε άλλο διάλογο περιγράφεται ο τρόπος «κλεισίματος» της συμφωνίας με τον ψυχίατρο:
Κρατούμενος: Τι του άφησες; Αλήθεια μη μου λες ψέματα.!
Μητέρα: Επτακόσια, ορκίζομαι!
Κρατούμενος: Έξι δεν μου είχε πει;
Μητέρα: Έξι σου είχα πει αλλά του άφησα επτά για να έρθει την Παρασκευή την κάνει να καταθέσουμε από Δευτέρα.
Κρατούμενος: Ωραία, αυτά μόνο σου έχει πάρει; Αλήθεια, μην μου λες ψέματα
Μητέρα: Ναι δεν έχει πάρει άλλα όλον αυτόν τον καιρό έχει πάρει;
Κρατούμενος: Ναι πόσο είναι σύνολο; Δύο χιλιάρικα;
Σε άλλο σημείο της δικογραφίας φαίνεται η «συνεννόηση» κρατουμένου- που είχε συλληφθεί με 10 κιλά ναρκωτικών ουσιών- με τον δικηγορό του:
Κρατούμενος: «Ενάμιση θέλει ε;»
Δικηγόρος: «Ναι ρε, αυτή, να, μου είπε ότι μιλάει αυτός σίγουρα θα το κάνει το χαρτί αλλά τώρα μη ρισκάρουμε ρε φίλε!»
Κρατούμενος: «Εντάξει, αφού θέλει ενάμιση, ενάμιση ξέρω γω;»
Δικηγόρος: «Μα του είπε και είπε ενάμιση»
Κρατούμενος: «Είπε ναι αυτός; Είπε ναι»
Δικηγόρος «Είπε ενάμιση το ενάμιση είναι ναι ρε φίλε. Τι θα σημαίνει;»
Κρατούμενος: «Είπε ενάμιση.. Ε τώρα γ.....ε το!»
Δικηγόρος: «Από τα τηλέφωνα δεν τα λένε και πολύ αυτά κανονικά»
Όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία, το παράνομο κύκλωμα εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας προκείμενου να χρησιμοποιηθούν είτε για ευνοϊκή μεταχείριση ενώπιον της Δικαιοσύνης στις δικαστικές αίθουσες, είτε για τη μεταφορά κρατουμένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι του καταστήματος, η υπάρχουν καλύτερες συνθήκες κράτησης από αυτές που επικρατούν κανονικά στα κελιά των Φυλακών Κορυδαλλού. «Αρκετές ποινές που ήταν κακουργήματα μπορούσαν να μετατραπούν σε πλημμελήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι δράστες είχαν αρκετή πελατεία και είχαν καταφέρει να μοιράσουν χιλιάδες πιστοποιητικά», ανέφεραν στον «Ε.Τ.» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Το συνέδριο στην Κω και η σύλληψη....
Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα και τη σχετική έκδοση ενταλμάτων,οι άνδρες της Ασφάλειας κατάφεραν να συλλάβουν έναν ψυχίατρο των φυλακών κατά τη διάρκεια συνεδρίου ψυχιάτρων στην Κω, ενώ από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχουν εντοπιστεί περίπου τριακόσια πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας τα όποια αφορούν αντίστοιχες υποθέσεις. Αστυνομικές πηγές τονίζουν πως εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί πάνω από 1000 πραγματογνωμοσύνες, την ώρα που αρκετά δικαστήρια είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.
Όπως ανέφερε η ΕΛ. ΑΣ. σε ανακοίνωσή της. η εξάρθρωση της «φάμπρικας» με τις πλαστές βεβαιώσεις έρχεται ως συνέχεια παλαιάς υπόθεσης-σύλληψης τοξικομανών, από όπου και προέκυψαν στοιχεία από το παράνομο κύκλωμα που είχε στηθεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα αποτελούταν από τρεις βασικούς πυρήνες, που είχαν ξεχωριστούς ρόλους στην καλλιέργεια και εισαγωγή ναρκωτικών στην Ελλάδα αλλά και στην διακίνησή τους εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.
Φάμπρικα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών τοξικομανίας είχαν στήσει μέσα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κορυδαλλού δύο ψυχίατροι μαζί με ιδιώτη γιατρό αλλά και πολίτες.
Μετά από έρευνες, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, προχώρησαν στη σύλληψη ενός ψυχίατρου της Ψυχιατρικής κλινικής των φυλακών, ενός ψυχίατρου-πραγματογνώμονα, μίας ακόμη γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου αλλά και δύο ιδιωτών.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το παράνομο κύκλωμα εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας προκείμενου να χρησιμοποιηθούν εί τε για ευνοϊκή μεταχείριση ενώπιον της Δικαιοσύνης στις δικαστικές αίθουσες, είτε για τη μεταφορά κρατουμένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένας ψυχίατρος των φυλακών συνελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίου ψυχιάτρων στην Κω, ενώ από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχουν εντοπιστεί περίπου τριακόσια πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας τα όποια αφορούν αντίστοιχες υποθέσεις.
Η εξάρθρωση της «φάμπρικας» με τις πλαστές βεβαιώσεις έρχεται ως συνέχεια παλαιάς υπόθεσης-σύλληψης τοξικομανών, από όπου και προέκυψαν στοιχεία από το παράνομο κύκλωμα που είχε στηθεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Έκτακτο έλεγχο από το Σώμα Επιθεώρησης παρήγγειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σχέση με την υπόθεση των ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων τοξικοεξάρτησης, μετά από πραγματογνωμοσύνες που φέρεται ότι διεξήχθησαν στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.
Διευκρινίζεται πάντως ότι οι εντολές διενέργειας πραγματογνωμοσύνης δίδονται από τις δικαστικές αρχές ονομαστικά σε ιατρούς στο πλαίσιο ποινικής έρευνας και δεν σχετίζονται με την κράτηση και θεραπεία των κρατουμένων στις φυλακές.
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι κανείς εκ των δύο φερομένων ως εμπλεκομένων ιατρών δεν είναι υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ ήδη διακόπηκε η συνεργασία με τον ένα εξ’ αυτών που προσέφερε υπηρεσίες «κατ’ επίσκεψιν». Ακόμα μια φορά αναδεικνύεται η ορθότητας της απόφασης ένταξης του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο ΕΣΥ, διαδικασία που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της μετά και την πρόσφατη έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πηγή: Ελεύθερος Τύπος