Σίκινος: Το πρώτο ελληνικό νησί που καταργεί τα πλαστικά καλαμάκια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Σίκινος: Το πρώτο ελληνικό νησί που καταργεί τα πλαστικά καλαμάκια

Σίκινος: Το πρώτο ελληνικό νησί που καταργεί τα πλαστικά καλαμάκιαΑυτό το Σάββατο, ένα φορτηγό… βιοδιασπώμενα καλαμάκια θα ταξιδέψει με προορισμό τη Σίκινο. Τις επόμενες ημέρες, μια ομάδα εθελοντών θα προσπαθήσει να ανταλλάξει το περιεχόμενό του με όλα τα «συμβατικά» πλαστικά καλαμάκια που βρίσκονται στο νησί, από εστιατόρια και καφετέριες, έως ξενοδοχεία, παντοπωλεία και σπίτια, κάνοντας τη Σίκινο το πρώτο νησί που θα έχει επιτύχει κάτι ανάλογο στη χώρα μας. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, που ως στόχο έχουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη θαλάσσια ρύπανση.

Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Sea Change» και ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. «Με δεδομένο ότι η μείωση της πλαστικής σακούλας είναι πλέον γεγονός, αποφασίσαμε να στρέψουμε την προσοχή μας στα πλαστικά μίας χρήσης. Το καλαμάκι είναι ένα καθημερινό αντικείμενο, με διάρκεια ζωής μόλις λίγων λεπτών, το οποίο παραμένει για 200 χρόνια στο περιβάλλον», εξηγεί η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος, Αγγελική Κοσμοπούλου. «Με τη βοήθεια λοιπόν του δήμου Σικίνου θα δοκιμάσουμε να προτείνουμε μια λύση, με τον πιο απλό τρόπο».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Ίδρυμα προμηθεύτηκε ιδίοις εξόδοις μια μεγάλη ποσότητα βιοδιασπώμενα καλαμάκια, τα οποία θα ανταλλάξει με κάθε ενδιαφερόμενο στο νησί. «Θα προσκαλέσουμε όλους τους επιχειρηματίες του νησιού να μας δώσουν ό,τι ποσότητες έχουν προμηθευτεί και θα τις αντικαταστήσουμε με τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια. Θέλουμε να τα συλλέξουμε όλα: από εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, έως και τα σπίτια. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, γιατί ο κόσμος στο νησί είναι πολύ δεκτικός σε τέτοιες δράσεις και ο δήμος πολύ δραστήριος». Παράλληλα το Ίδρυμα θα διανείμει στα σπίτια του νησιού γυάλινες κούπες με επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια, ώστε να βοηθήσει όσους το επιθυμούν να περιορίσουν και τα ποτήρια μιας χρήσης.

Εκτός από τη Σίκινο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε ακόμα εννέα νησιά των Κυκλάδων: στην Αμοργό, την Ανάφη, τις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσσα και Δονούσα), τη Σέριφο, την Κίμωλο και τη Φολέγανδρο, πάντα με τη συνεργασία των δήμων. «Οι δράσεις είναι πολυεπίπεδες και περιλαμβάνουν από το πιο απλό, τον καθαρισμό ακτών, έως προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες», εξηγεί η κ. Κοσμοπούλου. «Φέτος για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα για παιδιά άνω των 12 ετών, τα οποία θα γίνουν μικροί επιστήμονες, που θα ελέγχουν την ποιότητα του περιβάλλοντος. Γενικά προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε από τη λογική «έρχομαι ως “ξένος”, κάνω μια δράση και φεύγω» δημιουργώντας ομάδες τοπικών πρεσβευτών που θα συνεχίσουν τα προγράμματά μας μόλις ολοκληρωθούν».

Πηγή: kathimerini