Ασυλο και στον δεύτερο Τούρκο από τους οκτώ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ασυλο και στον δεύτερο Τούρκο από τους οκτώ

24s10trk40Μία ακόμα θετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου, δεύτερη κατά σειρά, για έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2016, επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της μεταχείρισής τους από τη χώρα μας, θέμα το οποίο έχει φορτίσει με ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε τη χορήγηση ασύλου σε έναν ακόμα, δεύτερο κατά σειρά, από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, σηματοδοτώντας το τέλος της κράτησής του και την απελευθέρωσή του, την ώρα που αναμένεται η αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα ξεκαθαρίσει διά παντός το αν θα δοθεί η όχι άσυλο από τη χώρα μας στους συγκεκριμένους Τούρκους αξιωματικούς.

Η χθεσινή απόφαση παροχής ασύλου, που οδηγεί εκτός κράτησης έναν ακόμα από τους οκτώ, προλειαίνει το έδαφος για μια σημαντική εξέλιξη που αναμένεται μέσα στον Μάιο, καθώς τότε λήγει ο χρόνος, που επιτρέπει ο νόμος για την κράτηση αλλοδαπών υπηκόων που αιτούνται άσυλο, με αποτέλεσμα και οι άλλοι έξι που παραμένουν ακόμα κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου να αφεθούν ελεύθεροι, ανεξάρτητα από τον αν γίνει δεκτή ή όχι η αίτησή τους.

Το γεγονός αυτό έχει επισημάνει δημόσια με δηλώσεις του και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πρόσφατα, υπεραμυνόμενος, άλλη μία φορά, ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τηρεί με προσήλωση την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η χθεσινή απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει την τύχη ανάλογης στο παρελθόν, όταν και πάλι δόθηκε άσυλο σε έναν από τους Τούρκους αξιωματικούς αλλά η διοίκηση έσπευσε να ασκήσει έφεση, διαφωνώντας με αυτήν, και έτσι η υπόθεση οδηγήθηκε, προς κρίση, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Να σημειωθεί ότι πρώτη φορά υπόθεση χορήγησης ή μη ασύλου φθάνει προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι θα κλείσει είτε έτσι είτε αλλιώς το θέμα όχι μόνον για τον ένα από τους οκτώ για τον οποίο έγινε δίκη, αλλά για όλους.

Σε περίπτωση έφεσης

Πάντως, σε περίπτωση που ασκηθεί έφεση, ο Τούρκος στον οποίον δόθηκε χθες άσυλο, πρέπει εκ νέου να κρατηθεί και να περιμένει απλώς να περάσουν οι μέρες έως ότου συμπληρωθεί το ανώτατο χρονικό όριο κράτησης για άσυλο –είναι 18 μήνες– που λήγει έτσι κι αλλιώς στο τέλος Μαΐου, οπότε όλοι θα είναι έξω.

Σε φυλασσόμενο μέρος

Ηδη το Συμβούλιο της Επικρατείας και μόνον για έναν από τους οκτώ μέχρις ότου αποφανθεί τι θα γίνει –αν θα δοθεί ή όχι άσυλο– έχει ορίσει να βρίσκεται σε αυστηρά φυλασσόμενο μέρος για λόγους ασφαλείας, αλλά και προστασίας του. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί και για το άσυλο στους οκτώ, ενώ το θέμα της έκδοσής τους στη γείτονα, παρά την επιμονή της Αγκυρας, έχει αμετάκλητα κλείσει με αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος απέρριψε το τουρκικό αίτημα διότι έκρινε ότι οι οκτώ αν εκδοθούν δεν θα έχουν εκεί δίκαιη δίκη, ούτε θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους. kathimerini.gr