Στην Αθήνα ο Γιούνκερ -Φιέστα θέλει το Μαξίμου, πολλά τα ανοιχτά μέτωπα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Στην Αθήνα ο Γιούνκερ -Φιέστα θέλει το Μαξίμου, πολλά τα ανοιχτά μέτωπα

Στην Αθήνα ο Γιούνκερ -Φιέστα θέλει το Μαξίμου, πολλά τα ανοιχτά μέτωπα Υψηλές προσδοκίες, τουλάχιστον επικοινωνιακά, αφού δεν αναμένονταιο και απτά αποτελέσματα, έχει η κυβέρνηση Τσίπρα με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα επιβεβαίωσης της εξόδου από τα μνημόνια αν και μία ημέρα αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Παρασκευής, όπου θα τα... ακούσει τα 76 προαπαιτούμενα που ακόμα είναι στον αέρα.

Με ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει όλα τα «καυτά» θέματα, ξεκινά τις επαφές του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η ελληνική πλευρά περιμένει τα μηνύματα του προέδρου της Κομισιόν από το βήμα της Βουλής. Απ’ όπου και θα αναφερθεί στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και στην επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα υπό την προυπόθεση ότι θα τηρούνται οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε θέματα όπως η διαχείριση του προσφυγικού. 

Χρέος και ΔΝΤ στο τραπέζι

Η οικονομία, τα μεγέθη της, αλλά και οι στόχοι που απορρέουν από το μνημόνιο, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα σε μια περίοδο που επιβεβαιώνεται για δεύτερο έτος η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας που απομακρύνει τα σενάρια λήψης έκτακτων μέτρων.
Κατά πληροφορίες του iefimerida, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταφέρει στον κ. Γιούνκερ το θέμα του χρέους, ώστε, η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς πρόβλημα μετά τη λήξη του Προγράμματος. Κομβικό ρόλο στη συζήτηση μεταξύ Αθήνας-Κομισιόν έχουν οι τελικές διαπραγματεύσεις   για την τέταρτη αξιολόγηση με την οποία ολοκληρωνεται και "κλείνει", όπως επίσης  και οι δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους στο πλαίσιο  της απόφασης του EG του Ιουλίου του 2017.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση για την παραμονή του Ταμείου στο Πρόγραμμα, καθώε  δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του και πιθανή αποχώρησή του δεν επηρεάζει την αξιοπιστία της. 

Οι δύο στρατιωτικοί και τα εθνικά θέματα 

Οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν 56 μέρες στις φυλακές της Τουρκίας μετά την απόρριψη και της τρίτης αίτησης και ο χρόνος της αποφυλάκισής τους παραμένει άγνωστος «χ».  Υπό αυτά τα δεδομένα και με την αδιαλλαξία της Τουρκίας να συνεχίζεται, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να ενταθούν οι πολιτικές πιέσεις της Ευρώπης για την απελευθέρωσή τους. 
Υπενθυμίζεται πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στην Ανδριανούπολη θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και το «Μακεδονικό» με δεδομένη την συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αφού η αντιμετώπιση του μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, αποτελεί πια αναπόσπαστο μέρος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Το πρόγραμμα του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα​

Το πρόγραμμα του κ. Γιούνκερ έχει ως εξής:

 Στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.
 Στις 10.50, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. 
 Στις 13.00, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής.
 Στις 17.30 θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. iefimerida.gr