Ο Ασαντ εγκατέλειψε το παλάτι του – Φοβήθηκε επίθεση των ΗΠΑ και ταμπουρώθηκε σε καταφύγιο σε ρωσική βάση - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ο Ασαντ εγκατέλειψε το παλάτι του – Φοβήθηκε επίθεση των ΗΠΑ και ταμπουρώθηκε σε καταφύγιο σε ρωσική βάση

Φωτογραφία αρχείου: ΑΡΣε καταφύγιο στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ φέρεται να κατέφυγε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ φοβούμενος πυραυλικές επιθέσεις από τους Αμερικανούς.
Η  βάση αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης Λατάκια της Συρίας και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Baghdad Post, που αναπαράγουν πολλά δυτικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Συρίας βρίσκεται οχυρωμένος σ’ ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και κουρτίνες, όπου δεν υπάρχουν άλλοι Σύριοι αξιωματούχοι.
Τη βάση Χμεϊμίμ είχαν επισκεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μαζί με τον Άσαντ
Ο Άσαντ εθεάθη να εγκαταλείπει το προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές μονάδες. «Τρομοκράτες της Χεζμπολά εγκατέλειψαν επίσης τις θέσεις τους στην αεροπορική βάση Τίγιας στη Χομς της Συρίας αναμένοντας μια επικείμενη αμερικανική επίθεση», γράφει η Baghdad Post.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τη διακυβέρνηση έχουν αναλάβει προσωρινά Ρώσοι και Ιρανοί καθώς ο Άσαντ δεν μπορεί να επικοινωνήσει φοβούμενος μήπως αποκαλύψει τη θέση του.
«Στο σταυρόνημα και οι επαύλεις του Άσαντ»
Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι μπορεί να δεχθούν επιθέσεις και τα πολυτελή μέγαρα του Σύριου Προέδρου καθώς οι στρατιωτικοί επιτελείς καταστρώνουν σχέδια για μια επιχείρηση «σοκ και δέους» κατά του Άσαντ.
Θεωρητικά οι μοναδικοί βασικοί στόχοι της υπό τις ΗΠΑ επίθεσης θα ήταν οι αποθήκες χημικών όπλων του καθεστώτος, αλλά πιστεύεται ότι στο σταυρόνημα μπορεί να μπουν και στρατιωτικές βάσεις, κέντρα διοίκησης, επιτελεία συλλογής πληροφοριών καθώς και επαύλεις που ανήκουν στον Άσαντ και το στενό του κύκλο, καθώς θεωρούνται νόμιμοι στόχοι.
Πηγή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στη Mirror ότι οι επιθέσεις αντιποίνων του 2017 κατά του Άσαντ είχαν μικρό αντίκτυπο. «Αυτή τη φορά η αίσθηση είναι ότι μπορεί να χτυπήσεις το στρατό του Άσαντ, αλλά αυτό δεν τον επηρεάζει προσωπικά, άρα πρέπει να δεχθεί ένα πλήγμα κάπου που να τον πονέσει. Είναι πολύ πιθανό να δούμε μια επίθεση μεγαλύτερη και πιο ευρείας κλίμακας αναφορικά με τους στόχους – πιθανώς και σε παλάτια και άλλες κατοικίες. Αν χτυπηθεί κι ο Άσαντ κατά την επίθεση αυτή αυτό δεν θα ανησυχήσει την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία».
Αναγνωριστικές πτήσεις από αμερικανικά μαχητικά
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως καθώς οι ΗΠΑ κινητοποιούν τις δυνάμεις τους για να πλήξουν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Αμερικανικά ΜΜΕ λένε ότι 7 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διεξάγουν διερευνητικές πτήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και τη ναυτική βάση Ταρτούς.
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι 6.5000 ναύτες μετέχουν στη δύναμη κρούσης με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman που αναχώρησε από το Νόρφολκ. Ο στολίσκος περιλαμβάνει και το καταδρομικό τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων USS Normandy και τα επίσης εφοδιασμένα με πυραύλους κρουζ αντιτορπιλικά USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman και USS Farragut.
Ρωσικά πλοία απέπλευσαν από την Ταρτούς
Ρωσικά πλοία απέπλευσαν για παν ενδεχόμενο από τη ναυτική βάση της Ταρτούς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δήλωση Ρώσου βουλευτή.
Ο Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι τα σκάφη απέπλευσαν από τη βάση της Μεσογείου για την ασφάλειά τους. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική, όταν υπάρχουν απειλές επίθεσης.
 
Βρετανός πρώην πρεσβευτής στη Συρία: «Ίσως να μην είναι ένοχος ο Άσαντ»
Το καθεστώς Άσαντ επιμένει ότι δεν ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα του περασμένου Σαββάτου στη Ντούμα, την οποία κατά τη Μόσχα σκηνοθέτησαν οι αντάρτες για να προκαλέσουν επέμβαση της Δύσης.
Ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Συρία, Πίτερ Φορντ, είπε ότι κατά τη γνώμη του δεν διέταξε ο Άσαντ αυτή την επίθεση. «Πιθανώς δεν είναι ένοχος σ’ αυτή την περίπτωση», είπε στο BBC.
«Πρέπει να βάλουμε τα μυαλά μας να δουλέψουν εν προκειμένω μαζί με τα αισθήματά μας και να μην επηρεαζόμαστε από αυτά τα βίντεο, που λέγεται ότι δεν έχουν επαληθευτεί, και των οποίων η αξιοπιστία βάλλεται από την τόσο συχνή επανάληψή τους».
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει και πάλι εκτάκτως σήμερα κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για την απειλή που συνιστούν για την παγκόσμια ειρήνη πιθανά πλήγματα στη Συρία. Η Ρωσίας ζήτησε ενημέρωση από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αίτημα που υποστήριξαν και η Χιλή και η Βολιβία, αλλά παραμένει ασαφές ποιος θα ενημερώσει το Συμβούλιο. iefimerida.gr