Η Τουρκία συνεχίζει την πίεση στην Ελλάδα για τους οχτώ Τούρκους με «όπλο» τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Η Τουρκία συνεχίζει την πίεση στην Ελλάδα για τους οχτώ Τούρκους με «όπλο» τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

erdo-new-simΜήνυμα Γιλντιρίμ σε Τσίπρα: Μιλά μόνο για τους «2» και όχι για τους «8» - Κοτζιάς σε Der Spiegel» για το ενδεχόμενο πολέμου: «Όχι. Όχι. Ελπίζω η Τουρκία να μην πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει»
Με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να έχουν περάσει και το Πάσχα στις φυλακές της Ανδριανούπολης η Τουρκία συνεχίζει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο της μεγάλης ελληνικής γιορτής προχώρησαν σε δηλώσεις τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Σε απόλυτο συγχρονισμό ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε τον... πόνο του γιατί ο Έλληνας ομόλογός του μιλά μόνο για τους «2» και όχι για τους «8» ενώ ο Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε πως «οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης δεν είναι αντικείμενο ανταλλαγής».

Και οι δύο ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στην ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη με τον τελευταίο να κάνει ένα βήμα παραπάνω θυμίζοντας... διακριτικά πως ο Αλέξης Τσίπρας σε ιδιωτικές συνομιλίες είχε συμφωνήσει να στείλει πίσω στην Τουρκία τους «8» (σύμφωνα πάντα με την τουρκική εκδοχή των γεγονότων).

Ο κ. Μποζντάγ, που εκτελεί και χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, είπε ακόμη πως «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη κανενός» και επέκρινε τις δηλώσεις των Ελλήνων υπουργών για την Τουρκία διατυπώνοντας το επιχείρημα πως «πετώντας κουβέντες εχθρικές στην Ελλάδα για την Τουρκία, προσπαθούν να πάρουν πριμ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφερθεί δύο φορές εμμέσως στο θέμα της σύνδεσης των «2» με τους «8», στις 28 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, βάζοντας στο ίδιο «καλάθι» τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς.


«Όχι» Κοτζιά σε πόλεμο...
«Όχι, όχι» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στο ερώτημα αν έρχεται πόλεμος με την Τουρκία και προσέθεσε: «Ελπίζω η Τουρκία να μην πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει».

«Δεν νομίζω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα» προσέθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αποκάλυψε τι λέει στον Ταγίπ Ερντογάν στις συναντήσεις τους:

«Εγώ του λέω του Ερντογάν κάθε φορά: Ο Αλλάχ μας έβαλε τον έναν δίπλα στον άλλο. Και σε περιμένει και σε κοιτάει αν θα φερθείς ηθικά και ορθολογικά. Δεν μπορείς να αλλάξεις γειτονιά».

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε την ελληνική στρατηγική: «Η Τουρκία έχει την τάση, όχι όλοι και όχι πάντα, να δημιουργεί εντάσεις. Είναι ο τρόπος που κάνει πολιτική. Εμείς έχουμε άλλη κουλτούρα και άλλο πολιτισμό και νομίζω ότι ο δικός μας είναι πιο ορθολογικός και δίκαιος. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε ένα «chicken game». Πρέπει η διπλωματία να κατευνάζει και να εξηγεί και στην άλλη πλευρά».

Προσπάθησε να καλύψει και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, λαμβάνοντας και τις απαραίτητες αποστάσεις. «Ο κ. Καμμένος εκδηλώνει αυθόρμητα την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουν διαφορετικά μέσα και τρόπο συμπεριφοράς. Εγώ είμαι οπαδός της νηφάλιας και ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων. Να αντιδρώ όταν είναι χρήσιμο για τη χώρα μου, όχι όταν προκαλούμαι. Άλλοι το αντιλαμβάνονται διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη επισήμανε πως στο παρελθόν τέτοιου τύπου θέματα λύνονταν σε μερικές ώρες. «Έχει αλλάξει η συμπεριφορά. Δεν είναι καλό αυτό. Γιατί θα χαθούν και δικοί τους στρατιωτικοί, όπως συνέβαινε κατά καιρούς πάντα. Δεύτερον, δεν είναι αυτή συμπεριφορά συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Είμαστε δύο χώρες σε ειρηνικές σχέσεις. Τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν», διεμήνυσε ο Νίκος Κοτζιάς.


Στις Οινούσσες ο Καμμένος...
Την εντολή να υπάρχουν δύο κενές θέσεις για τους δύο «κρατούμενους» Έλληνες στρατωτικούς στην Τουρκία στα πασχαλινά τραπέζια όλων των στρατοπέδων έδωσε ο Πάνος Καμμένος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στη δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στο φυλάκιο της Παναγιάς Οινουσσών για να ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες.

«Ξέρω ότι θα υπάρχουν δύο κενές θέσεις και σε κάθε ελληνικό σπίτι μέχρι την επιστροφή των δύο στελεχών μας» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος εκτός από 
την Παναγία Οινουσσών επισκέφθηκε και το φυλάκιο του Φαρμακονησίου.


Επισκεπτήριο στις φυλακές...
Για την επίσκεψή του στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται σε φυλακές της Ανδριανούπολης, ενημέρωσε τον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και ένα στενό κύκλο ιεραρχών στο Φανάρι, ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 75 λεπτά και έγινε με την άδεια των τουρκικών αρχών. Ο μητροπολίτης συνομίλησε με τον ανθυπολοχαγό Αγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη και εξέφρασε τη χαρά του για το ακμαίο ηθικό που διατηρούν.

«Πήγα να δώσω κουράγιο, αλλά με τη στάση τους αναπτέρωσαν το δικό μου ηθικό», είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά κάνουν υπομονή, καθώς καταλαβαίνουν πως το θέμα έχει πολιτικές προεκτάσεις, αφού αυτά τα περιστατικά στα σύνορα είναι συνήθη».

Ακόμη, υπογράμμισε πως «οι δύο στρατιωτικοί έχουν πλήρη αντίληψη για την αγάπη του κόσμου και για το γεγονός ότι η περιπέτειά τους, έχει λειτουργήσει συνεκτικά στον ελληνικό λαό».

Με τους γονείς των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη επικοινώνησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προκειμένου να τους συμπαρασταθεί και να ευχηθεί τη γρήγορη επιστροφή των παιδιών τους στα καθήκοντα τους.