Διπλό μήνυμα από Eurogroup και ΕΚΤ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Διπλό μήνυμα από Eurogroup και ΕΚΤ

g_thema_bgraph--5Την «ενισχυμένη επιτήρηση» εξετάζει το Eurogroup για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Εurogroup Μ. Σεντένο στη χθεσινή συνεδρίαση στη Σόφια, καθώς η ελληνική πλευρά για άλλη μία φορά τόνισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει κάποια επακόλουθη συμφωνία. Συγχρόνως, έγιναν σαφείς οι προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά και για την ανάγκη μιας ισχυρής δέσμευσης στην τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις που είχε κάνει την Πέμπτη –στις οποίες ανέφερε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της χώρας από τους θεσμούς θα είναι πιθανόν πιο συχνή από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης– δήλωσε, χθες, πως «θα έχουμε μια ενισχυμένη παρακολούθηση, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πολλώ δε μάλλον, με αξιολογήσεις, όπου οι αξιολογήσεις έχουν προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις».

Επιστροφή θεσμών

Με τους θεσμούς να επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, Staff Level Agreement. «Στη βάση μιας πετυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup του Ιουνίου θα αποφασίσει όλα τα στοιχεία που θα διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο», δήλωσε ο κ. Σεντένο. «Η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, να υπάρξει συμφωνία, αλλά ακόμα υπάρχει δουλειά να γίνει», προειδοποίησε από τη μεριά του ο κ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κερέ τόνισε ότι για την ΕΚΤ οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είναι άλλες από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την επιτάχυνση της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την ενίσχυση των εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Ο κ. Κερέ έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις ότι εφόσον η Ελλάδα δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, πρέπει να έχει «ισχυρές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις», οι οποίες όσο πιο ισχυρές είναι τόσο το καλύτερο, καθώς όπως είπε, «από τις 21 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα κρίνεται από την τρόικα, αλλά από τις αγορές, που είναι διαφορετικό».

Ελάφρυνση χρέους

Ενώ αναμένονταν συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η χθεσινή συνεδρίαση Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει κάποια συζήτηση, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Κερέ, πάντως, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, ενώ ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί να είναι αυτόματος. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΚΤ στηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη θέση του για το χρέος, κάνοντας ακόμα πιο εμφανές το χάσμα που χωρίζει πλέον τους θεσμούς με τις χώρες του Βορρά, που επιμένουν πως ο μηχανισμός για την ελάφρυνση του χρέους δεν πρέπει να είναι αυτόματος και να τίθεται υπό εξέταση κάθε φορά που θα τίθεται σε λειτουργία.
Συγχρόνως, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε, χθες, στους ομολόγους του το σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Ομως, παρά την εκτίμηση του Ευκλ. Τσακαλώτου που δήλωσε ότι «οι θεσμοί ήταν πολύ ευχαριστημένοι με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε, πήραμε πολλούς επαίνους ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία, όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία», οι θεσμοί έχουν αμφιβολίες για μία σειρά προτάσεων, όπως η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας ή για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού που αναφέρονται μέσα στο σχέδιο.

Έντυπη