«Μονομαχία» Τσίπρα-Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

«Μονομαχία» Τσίπρα-Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

syriaΟ Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αθέτησε την «υπόσχεσή» του να παραδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς - «Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό, όχι σουλτάνο να διατάζει τη δικαιοσύνη» απάντησε το Μαξίμου
Τέσσερις προκλήσεις σε 48 ώρες είχε σχεδιάσει για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου η Άγκυρα. Με συνδυασμένες δηλώσεις και εμφανίσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, (προχώρησε σε ισλαμικό χαιρετισμό μέσα από την Αγιά Σοφιά και μετά ντύθηκε στρατιωτικά) του πρωθυπουργού και παρεμβάσεων του υπουργείου Εξωτερικών η Τουρκία: 

Πρώτον, έθεσε ανοιχτά θέμα συνεκμετάλλευσης στην ΑΟΖ
 της Κύπρου. Δεύτερον, χαρακτήρισε τα Ίμια τουρκικό έδαφος και «γκρίζαρε» γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο. Τρίτον, κατηγόρησε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για παραβίαση των συνόρων στον Έβρο. Και, τέταρτον, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είχε υποσχεθει να δώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς στον Ταγίπ Ερντογάν σε 15 ημέρες. 

Ουιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε το θέμα των «8» με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μιλώντας σε στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη μεθοριακή περιοχή Χατάι επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Ελληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε το σε εμάς. Αυτή η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη. Ό,τι αποφασίσει η δικαιοσύνη. Σταματήστε. Για αυτούς τους τρομοκράτες (σ.σ. τους 8) δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα». 


Η απάντηση του Μαξίμου...
Ίσως για πρώτη φορά από την έναρξη των προκλήσεων το Μαξίμου σήκωσε το «γάντι», κάτι που μέχρι σήμερα άφηνε κυρίως στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ' ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις» συνεχίζεται η κυβερνητική ανακοίνωση. «Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της» είναι η απάντηση στος ισχυρισμούς Ερντογάν.

Στο τέλος γίνεται αναφορά και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: 

«Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις. Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».