Μυστήριο με την επίσκεψη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Μυστήριο με την επίσκεψη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο

Φωτογραφία: APΤα γεγονότα εκτυλίσσονται με ταχύτητα στην κορεατική χερσόνησο, όπου αναμένεται να διεξαχθούν το προσεχές διάστημα σύνοδοι κορυφής Βόρειας-Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Αυτό σημείωσε σήμερα αξιωματούχος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας, εν μέσω δημοσιευμάτων περί του ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτεται μυστικά την Κίνα.

Το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές που δεν κατονόμασε, ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Κιμ επισκέπτεται το Πεκίνο, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011. Η επίσκεψη, που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, εάν πράγματι βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνεται λίγο καιρό πριν από τις συναντήσεις του Κιμ με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Κυανός Οίκος (σ.σ. η νοτιοκορεάτικη προεδρία) παρακολουθεί στενά τα πράγματα στο Πεκίνο κι αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και στο Πεκίνο θα έστελνε θετικά μηνύματα ενόψει των συνόδων, εξήγησε.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε πως είδε αυτοκινητοπομπή να αναχωρεί από οίκημα όπου συχνά φιλοξενούνται ξένοι ηγέτες κατά τις επισκέψεις τους στην κινεζική πρωτεύουσα.

Διπλωματικές πηγές στο Πεκίνο ανέφεραν πως θεωρούν πιθανό ο Κιμ να βρίσκεται στην Κίνα, αλλά συμπλήρωσαν ότι δεν μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Πηγή που διατηρεί σχέσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία είπε εξάλλου πως είναι πιθανό να επισκέπτεται το Πεκίνο η αδελφή του Κιμ, υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Newsis μετέδωσε ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ και ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που πάντως έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, επισκέπτονται το Πεκίνο, επικαλούμενο μια πηγή στην κινεζική πρωτεύουσα την οποία δεν κατονόμασε.
Ιαπωνικά ΜΜΕ μετέδωσαν απλά πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας έφθασε με τρένο στο Πεκίνο.

Ο αξιωματούχος του Κυανού Οίκου είπε πως είναι ενήμερος για το τρένο και τις «κινήσεις» που καταγράφονται στη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν βρίσκεται ο Κιμ ή κάποιος άλλος κορυφαίος αξιωματούχος στην πρωτεύουσα της Κίνας.

Η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει ανακοινώσει καμία επίσκεψη αξιωματούχου της Βόρειας Κορέας επίσημα, πάντως δεν λογόκρινε τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο Κιμ βρίσκεται στο Πεκίνο. Αναζητήσεις στο Baidu News, μια υπηρεσία παρόμοια με το Google News, φέρνουν ανάμεσα στα αποτελέσματα ένα κείμενο της εφημερίδας China Times της Ταϊβάν η οποία έγραψε, χωρίς να επικαλείται πηγή, πως ο Κιμ κάνει μυστικά ταξίδι στο Πεκίνο.

Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, είχε επισκεφθεί τον Ζιανγκ Ζεμίν στην Κίνα το 2000 πριν από την διακορεατική σύνοδο του Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, για να επαναβεβαιώσει τη στενή σχέση με τον κυριότερο σύμμαχό του.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πεκίνου ενόψει των συνομιλιών με τις ΗΠΑ. iefimerida.gr