Υποχρεωτική η στείρωση στα κατοικίδια, αλλιώς 100 ευρώ πρόστιμο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Υποχρεωτική η στείρωση στα κατοικίδια, αλλιώς 100 ευρώ πρόστιμο

Υποχρεωτική η στείρωση στα κατοικίδια, αλλιώς 100 ευρώ πρόστιμοΡητή υποχρέωση να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όποιος επιλέξει να μη στειρώσει το ζώο του, θα πληρώσει ετήσιο τέλος, το ύψους του οποίου ανέρχεται στα 100 ευρώ ετησίως.

Η εφαρμογή του νόμου θα έχει περιθώριο έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Επίσης, προβλέπεται  ότι σε όλες τις κινήσεις του (βόλτες, κλπ) θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.

Αστείρωτα ζώα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), με την καταβολή του ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (σκύλων και γατών) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνων.

Παράλληλα, αναγκαστικά το κατοικίδιο θα πρέπει να φέρει τσιπ και να είναι εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος (σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει) να ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο μεταβίβασης του ζώου. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι πλήρως καταγεγραμμένη με όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη το πλήρες «ιστορικό» του ζώου συντροφιάς.

Ακόμη, θα απαγορευτούν τα ζώα βιτρίνας, και στα pet shops θα υπάρχουν μόνο σε ειδικό, διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.

Τέλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο, το οποίο θα ενισχύεται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος από τα 6 ευρώ για το τσιπ. reporter.gr