Πανικός στο Μαξίμου: Ο Τσίπρας καταργεί τώρα το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Πανικός στο Μαξίμου: Ο Τσίπρας καταργεί τώρα το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς

Φωτογραφία: ΕurokinissiΜετά την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, έπειτα από τον σάλο για το επίδομα ενοικίου που εισέπραττε, ο Αλέξης Τσίπρας καταργεί την σχετική διάταξη.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την «καρατόμηση» της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να καταργήσει την σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα και σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να εισπράττουν το επίδομα ενοικίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ το εν λόγω επίδομα λαμβάνουν άλλοι 4 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί από τους 10 που υπάρχουν σήμερα στην κυβέρνηση.
Πρόκειται για την παρακάτω διάταξη η οποία ψηφίστηκε τον Δεκαπενταύγουστο του 2015. Δείτε ποιοι υπουργοί την υπογράφουν. Ανάμεσά τους η ίδια η Ράνια Αντωνοπούλου, ο Πάνος Καμμένος, ο Γ. Κατρούγκαλος, ο Ν. Βούτσης κ.α. 
Η επίμαχη διάταξη: Τι προέβλεπε, πόσοι κάνουν χρήση
Η διάταξη που αποφάσισε να καταργήσει ο πρωθυπουργος,μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τη Ράνια Αντωνοπούλου, και σύμφωνα με την οποία δικαιούνται επίδομα διαμονής και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί βρίσκεται στο τέταρτο κεφάλαιο του τρίτου μνημονίου του 2015 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους και συγκεκριμένα στο άρθρο 25 με τίτλο «χορήγηση δαπανών διαμονής».
Η απόφαση εκείνη ήταν επέκταση παλαιότερης απόφασης που η Βουλή έλαβε για τους βουλευτές επαρχίας.
Η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο ψήφισε το επίδομα διαμονής για τους βουλευτές επαρχίας ήταν στις 16 Δεκεμβρίου του 1994 με πρόεδρο τον Απόστολο Κακλαμανη. Η απόφαση ήταν ομόφωνη απο την τότε διάσκεψη των προέδρων και ψηφίστηκε ομόφωνα και απο την ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με την τότε απόφαση η Βουλή αποφάσισε να μισθώνει την διαμονή των βουλευτών επαρχίας που στερούνταν ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία στην περιοχή της Αθήνας, σε ξενοδοχεία κοντά στη Βουλή και για μέχρι τέσσερις διανυκτερεύσεις. Δηλαδή Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.
Η διάρκεια της σύμβασης με τα ξενοδοχεία ήταν ετήσια και ανανεωνόταν κάθε φορά. Η κατηγορία των ξενοδοχείων ήταν Α' ή τουλάχιστον Β', χωρίς όμως να υπάρχει πλαφόν στο ποσό.
Στη συνέχεια και όταν άρχισαν οι μειώσεις στα λεγόμενα «προνόμια των βουλευτών» η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε. Με βάση τη νέα απόφαση οι βουλευτές επαρχίας που δεν είχαν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα θα έπαιρναν επίδομα ενοικίου με πλαφόν τα 1.000 ευρω.
Ομως για να πάρουν το ποσό αυτό θα έπρεπε να καταθέτουν στη Βουλή το μισθωτήριο και το μηνιαίο ποσό που πλήρωναν.
Για προφανείς λόγους ισότητας των βουλευτών δεν μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγησης του με αποτέλεσμα να το δικαιούνται και βουλευτές με μεγάλη ακίνητη περιουσία ή υψηλές καταθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες χρήση αυτού του προνομίου σήμερα κάνουν γύρω στους 110 βουλευτές επαρχίας.


Πηγή: Πανικός στο Μαξίμου: Ο Τσίπρας καταργεί τώρα το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς | iefimerida.gr