Αλλάζει ξανά ο νόμος για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Αλλάζει ξανά ο νόμος για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια

Φωτογραφία: EurokinissiΟ υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησε στη Βουλή, Διακομματική συναίνεση για τη δημιουργία νέου νόμου για τις μετεγγραφές των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν γραπτώς μέσα σε 10-15 ημέρες, τις απόψεις τους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και με βάση αυτές να γίνει η συζήτηση ώστε να καταλήξουν στο τελικό Σχέδιο Νόμου.

Στη Βουλή, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των ΤΕΙ και τις συνέργειες με τα Πανεπιστήμια, τόνισε ότι, «Μπορείτε να κατηγορήσετε την κυβέρνηση για πολλά, αλλά όχι για έλλειψη στρατηγικής ως προς την αναβάθμιση των ΤΕΙ. Όπως λέχθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, υπάρχει πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι επί τόσα χρόνια η επαγγελματική και η τεχνολογική εκπαίδευση, και κυρίως τα ΤΕΙ, αφέθηκαν στη μοίρα τους. Για να μην αναφερθούμε και στα μέτρα που τα υποβάθμισαν. Εμείς λέμε να πάμε παρακάτω.

Να σκεφτούμε για το μέλλον των ΤΕΙ στη χώρα; Των ΤΕΙ που ήταν παραπεταμένα και μόνο χάρη στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά κατάφεραν να μην φτάσουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Από εμάς δεν υπάρχει πολιτική συλλήβδην "πανεπιστημιοποίησης" των ΤΕΙ.

Καταλαβαίνω τη δυσκολία σας να κατανοήσετε την πολιτική μας γιατί από την πολιτική ενός κόμματος που είχε αφήσει τα ΤΕΙ στην τύχη τους, χρειάζονται κάποιες πολιτικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις για να γίνει κατανοητή μια σύνθετη πολιτική αναβάθμισής τους. Καταρχήν δεν πρόκειται για ένα νόμο που αφορά όλα τα ΤΕΙ και όλα τα Πανεπιστήμια».

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Καταρχήν, απολύτως κανένα από τα ισχύοντα επαγγελματικά δικαιώματα δεν υπονομεύεται ούτε αλλάζει. Όταν νομοθετείς δεν μπορείς να λες το αυτονόητο. Υπάρχει μια σπέκουλα γύρω από το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και θα ήθελα να μην συμβάλετε σε αυτή. Θέλετε να πούμε από τώρα πώς θα διαμορφωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων αποφοίτων;

Ένα κόμμα που ουδέποτε ασχολήθηκε με αυτό, έχει την απαίτηση πριν από τη λειτουργία ενός τμήματος να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα; Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Εμείς για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια συστήσαμε διακομματικές επιτροπές για το θέμα. Και θα σας ρωτήσω:

Μέχρι τώρα στα ΤΕΙ οι φοιτητές πήγαιναν επειδή υπήρχαν επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών; Όχι. Το Υπ. Παιδείας νομοθετεί προσόντα και λέμε με σαφήνεια ότι ως προς τα ευρωπαϊκά προσόντα τα 4ετή τμήματα θα είναι επιπέδου 6 και τα 5ετή θα είναι επιπέδου 7. Αυτός είναι ο χώρος της Ευρώπης. Δεν κάνει ο καθένας το μαγαζάκι του. Σας θυμίζω, επίσης, ότι τα μισά τμήματα από όλα τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και ότι για πρώτη φορά εμείς ασχολούμαστε με το θέμα αυτό».

Για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση υπογράμμισε: «Αρχίζουμε με βάση την 2χρονη προσχολική εκπαίδευση να μιλάμε με όρους υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης. Αρχίζουμε να υλοποιούμε τις προϋποθέσεις για αυτό και όταν –σε μια τριετία- ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σε όλη τη χώρα, τότε θα είναι υποχρεωτική για όλους η 14χρονη εκπαίδευση. Μέχρι τότε θα διαλέγει ο γονιός τη δομή».

Για τη σύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την τοπική κοινωνία είπε χαρακτηριστικά: «Μέχρι σήμερα, η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την τοπική κοινωνία ήταν… με τα σουβλάκια και με τα rooms to let. Η σύνδεση, πλέον, θα γίνει με κυρίαρχα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και αυτό θα οδηγήσει και στην ανάπτυξη της περιοχής». iefimerida.gr