Χωρίς τον προσωπάρχη του στο Νταβός ο Τραμπ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Χωρίς τον προσωπάρχη του στο Νταβός ο Τραμπ

Χωρίς τον προσωπάρχη του στο Νταβός ο ΤραμπΟ αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκνευρίζεται όλο και περισσότερο με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ενώ η «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» μεταξύ των δύο αντρών έγινε αισθητή την Τετάρτη το βράδυ στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, σχολιάζει το CNN.

Λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του αμερικανού προέδρου για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, ο Τραμπ φορώντας ήδη το παλτό του, σηκώθηκε από το γραφείο του, βγήκε έξω από το Οβάλ Γραφείο και κατευθύνθηκε στο γραφείο του Κέλι για μία δεκάλεπτη ενημέρωση των δημοσιογράφων σε θέματα μετανάστευσης.

Η παρέμβασή του, ήταν ανατρεπτική. Σύμφωνα με μία πηγή που περιέγραψε αργότερα το κλίμα της συνάντησης, επρόκειτο για μία “προειδοποιητική βολή” από έναν πρόεδρο που ενεργεί αυτόβουλα και νιώθει ότι υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, από τον προσωπάρχη του.

Για τους αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Οβάλ Γραφείο, είναι σαν ένα σενάριο μιας ταινίας την οποία κι έχουν παρακολουθήσει ξανά: Ένας ενοχλημένος πρόεδρος. Ένας ειλικρινής προσωπάρχης. Ένα αποτυχημένο ταξίδι στο εξωτερικό.

Ο Κέλι βρίσκονταν στην μέση μιας ιστορίας, την στιγμή που μπήκε στο γραφείο του, ο πρόεδρος Τραμπ, προκαλώντας την έκπληξη τόσο των δημοσιογράφων όσο και του προσωπικού του Λευκού Οίκου. Είναι σπάνιο για έναν πρόεδρο να μπαίνει στα γραφεία στελεχών του Λευκού Οίκου. Τυπικά, όταν κάποιος θέλει να μιλήσει με τον Τραμπ, πηγαίνει ο ίδιος στο γραφείο του προέδρου.

Σας χαιρετώ όλους. Πως τα πηγαίνει, καλά; Αναρωτήθηκε ο Τραμπ το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας για τον Κέλι. «Δοθείσης της ευκαιρίας, νομίζω ότι τα πηγαίνει καλά. Τα πηγαίνει πολύ καλά. Στημένες ειδήσεις χθες ή πριν από δύο ημέρες. Σπάνια γράφω στο Twitter σχολιάζοντας κάποιον, αλλά μόνο όταν πρόκειται για μία στημένη είδηση,» συμπλήρωσε ο Τραμπ, προκαλώντας αμηχανία στους παρευρισκόμενους. Όλοι άρχισαν ν’ αναρωτιούνται τι είναι αυτό που είπε ο πρόεδρος; Τι πραγματικά συνέβη; Εάν έχει καταγραφεί; Πως θα το διαχειριστούμε;

Παρά το γεγονός ότι στελέχη του Λευκού Οίκου άφηναν υπόνοιες στο CNN ότι η “επίσκεψη” του Τραμπ στο γραφείο του Κέλι ήταν προσυμφωνημένη, ο αμερικανός πρόεδρος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ιδέα ότι ο Κέλι προσπαθεί να τον χειραγωγήσει και να τον “κλείσει σ’ ένα κουτί. Η κατάσταση αυτή, έγινε αισθητή μετά την λήξη της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σύμφωνα με μία πηγή.

Αμέσως μετά, ο Τραμπ επιβιβάστηκε στο προεδρικό αεροσκάφος (Air force One) για μία πτήση εννέα ωρών στο Νταβός, ενώ ο Κέλι έμεινε πίσω στην Ουάσινγκτον προκειμένου να εργαστεί για ζητήματα που άπτονται με τις μεταρρυθμίσεις στο νομοσχέδιο της μετανάστευσης.

Η έφοδος του Τραμπ στο γραφείο του Κέλι, ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά γεγονότων για την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών, από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, όταν ο Κέλι αντικατέστησε τον Ρέινς Πρίμπους στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ ενοχλήθηκε προσωπικά από την δήλωση που έκανε ο Κέλι την προηγούμενη εβδομάδα στο Fox News, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος “έχει αλλάξει στάση στον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα.” Η συνέντευξη αυτή, εξόργισε τον Τραμπ που αισθάνθηκε “απαίσια” για την δήλωση του Κέλι, σύμφωνα με δήλωση πηγής που έχει γνώση της κατάστασης, στο CNN. Ο ίδιος, καλούσε στην διάρκεια της ίδιας βραδιάς τους φίλους και τους πολιτικούς του συμμάχους, προκειμένου να εκφράσει τα παράπονά του, για την κατάσταση αυτή. Ωστόσο, ο Τραμπ αργότερα δήλωσε ότι η σχέση του με τον προσωπάρχη του, είναι καλή.

Πηγές που είναι κοντά στον αμερικανό πρόεδρο δήλωσαν ότι ο Τραμπ αισθάνεται πως ο Κέλι δεν τον σέβεται και πως υποκρίνεται, ενώ στελέχη του Λευκού Οίκου αναρωτιούνται για το τι πραγματικά αισθάνεται ο Κέλι για τον Τραμπ, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο ίδιος, έχει δηλώσει στους συνεργάτες του ότι γνωρίζει πως να διαχειρίζεται τα ΜΜΕ, ενώ εκμεταλλεύεται την θετική εικόνα που διαμόρφωσε στις σχέσεις του με τα ΜΜΕ, κατά την διάρκεια της θητείας του στο Μεικτό Στρατιωτικό Επιτελείο των ΗΠΑ.

Ο Κέλι είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στο ν’ αποφύγει κάθε εντύπωση πως με κάποιο τρόπο προσπαθεί να χειραγωγήσει τον Τραμπ. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, δηλώνουν ότι η επιλογή για την στάση του αυτή, είναι συνειδητή.

Η δυσαρέσκεια που έχει ο Τραμπ για τον Κέλι είναι πλέον διάχυτη. Ωστόσο, κάποιες πηγές δίνουν έμφαση στο ενδεχόμενο η δύσκολη κατάσταση που καλλιεργείται να προωθείται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του Τραμπ, η πρόσβαση των οποίων στον αμερικανό πρόεδρο μειώθηκε, με την ανάληψη των καθηκόντων του Κέλι στον Λευκό Οίκο και την αυστηρή πολιτική που ακολουθεί. Ο ίδιος, έλαβε δύο αυστηρά μέτρα. Τον έλεγχο όλων των τηλεφωνημάτων που δέχεται ο αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο, αλλά και την απαγόρευση των επισκέψεων στον Λευκό Οίκο, όσων δεν έχουν σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά, έχουν προκαλέσει την δυσαρέσκεια όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα κι έχουν μία εξωτερική σχέση συνεργασίας με τον Λευκό Οίκο, ενώ θα ήθελαν να επωφελούνται πάντα, διαφημίζοντας ότι έχουν (άμεση) πρόσβαση στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, παρά το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Κέλι, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται εάν ο ίδιος θα έχει την ίδια τύχη με αυτήν του προκατόχου του. Παρά το γεγονός ότι ο Πρίμπους συνόδευσε τον Τραμπ στις επισκέψεις που έκανε στο εξωτερικό, έμεινε πίσω στην Ουάσινγκτον προς το τέλος της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Είναι χαρακτηριστικό ν’ αναφερθεί ότι όταν ο Τραμπ πήγε στην Γερμανία για την διάσκεψη των G20, ο Πρίμπους έμεινε πίσω για να εργαστεί σε ζητήματα του νομοσχεδίου για την υγεία. Αργότερα, τον ίδιο μήνα αντικαταστάθηκε.

Ωστόσο, μία πηγή επισημαίνει ότι ίσως ο Κέλι έμεινε πίσω για να είναι περισσότερο παραγωγικός. Συχνά τα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου βρίσκουν ευκολότερο, να εργάζονται περισσότερο όταν ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος αισθάνεται ότι ο Κέλι προσπαθεί σιωπηλά να μεταφέρει το μήνυμα σε ανθρώπους εκτός του Λευκού Οίκου, ότι ο ίδιος, ως προσωπάρχης έμεινε πίσω στην Ουάσινγκτον προκειμένου να προστατεύσει την χώρα από τον ίδιο. Ο Τραμπ αισθάνεται συχνά ενοχλημένος, όταν στελέχη του Λευκού Οίκου δέχονται επαίνους για ότι πετυχαίνουν. Όταν διαπιστώσει ότι κάποιος από τα στελέχη του, βγαίνει μπροστά και τον προσπερνάει, όπως έκανε ο Κέλι στις δηλώσεις του στο Fox News, τότε, ο ίδιος ετοιμάζεται για την λήψη μέτρων.

Συνεργάτες του αμερικανού προέδρου εκτιμούν ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί για τον Κέλι από την Τετάρτη το βράδυ, δίνοντας χαρακτήρα “προειδοποιητικής βολής” στην επίσκεψη του Τραμπ στο γραφείο του, προκειμένου να του τονίσει ποιος είναι σήμερα το “αφεντικό” στον Λευκό Οίκο.

Έτσι, είναι αρκετοί αυτοί στην Ουάσινγκτον που αναμένουν εξελίξεις στο Λευκό Οίκο, ενώ είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στο Νταβός χωρίς τον προσωπάρχη του.