ΗΠΑ: Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού κράτους θα ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια το 2019 - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΗΠΑ: Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού κράτους θα ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια το 2019

ΗΠΑ: Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού κράτους θα ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια το 2019Την ώρα που το αμερικανικό Κογκρέσο οδεύει κουτσαίνοντας προς την αναμενόμενη έγκριση την επόμενη εβδομάδα άλλου ενός νομοσχεδίου για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και την αποτροπή της αναστολής της λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα θα σπάσει εκ νέου το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων το 2019.

Εάν αυτό συμβεί πράγματι, θα είναι η πρώτη φορά από το 2012 που οι ΗΠΑ θα κληθούν να υποστηρίξουν τόσο μεγάλο δημόσιο έλλειμμα, γεγονός που θα υπογραμμίσει μια μείζονα πολιτική αλλαγή στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο παραδοσιακά εμφανιζόταν να υποστηρίζει τον δημοσιονομικό συντηρητισμό.

Η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (Committee for a Responsible Federal Budget), ένα ινστιτούτο μελετών με έδρα την Ουάσινγκτον, προβλέπει ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει σε 1,12 τρισ. δολάρια το 2019 και εάν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική, θα φθάσει τα 2 τρις μέχρι το 2027.

Η προηγούμενη εκτίμηση αυτού του ινστιτούτου έκανε λόγο για ένα έλλειμμα ύψους 983 δισ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2019. Η εκτίμηση εκείνη είχε προκύψει μετά την έγκριση από το Κογκρέσο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θεωρείται πως θα προσθέσει 1,5 τρισ. δολάρια στο έλλειμμα μέσα σε μία δεκαετία. Αλλά η πρόβλεψη αναιρέθηκε όταν εγκρίθηκε ο νόμος για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο νόμος αυτός καθυστερεί την εφαρμογή ασφαλιστικών εισφορών και τελών, ενώ μειώνει ακόμη περισσότερο τα προβλεπόμενα έσοδα του κράτους.

Τις επόμενες ημέρες, το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει άλλο ένα παρόμοιο νομοθέτημα, που θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι την 8η Φεβρουαρίου.

Ο Σταν Κόλεντερ, ένας ειδικός σε δημοσιονομικά θέματα, προέβλεψε τον Οκτώβριο ότι τα ελλείμματα του ενός τρισ. δολαρίων θα γίνουν «η νέα ομαλότητα» επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Το έλλειμμα είχε ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τέσσερα συναπτά χρόνια επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά αυτό ήταν συνέπεια μιας ιστορικής οικονομικής κρίσης, της ύφεσης και των δημοσίων δαπανών για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Επί των ημερών του Τραμπ, είχε επισημάνει ο Κόλεντερ, τα ελλείμματα θα οφείλονται σε «νομοθετήματα, όπως αυτό για τη μείωση των φόρων».

Η υπηρεσία του αμερικανικού Κογκρέσου που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των δημοσιονομικών (Congressional Budget Office, CBO) προέβλεπε το 2017, πριν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ότι το έλλειμμα θα έφθανε το 1 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2022. Μια ενημερωμένη έκθεση του CBO κανονικά θα δινόταν στη δημοσιότητα το τρέχον διάστημα, αλλά την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως αυτό θα καθυστερήσει, εν μέρει επειδή χρειάζεται να γίνουν νέοι υπολογισμοί με βάση τις πολιτικές που τέθηκαν σε εφαρμογή το τελευταίο διάστημα.