Έτσι επιβιώνουν οι αλιγάτορες μέσα στον πάγο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Έτσι επιβιώνουν οι αλιγάτορες μέσα στον πάγο

Οι αλιγάτορες της Αμερικής έχουν επιβιώσει για περισσότερα από 150 εκατομμύρια χρόνια. Αποτελούν σπάνιους επιζήσαντες από την εποχή των… δεινοσαύρων, οπότε είναι ασφαλές να πει κανείς πως ξέρουν καλά πώς να επιβιώνουν.

Η σφοδρή κακοκαιρία, η επονομαζόμενη «μετεωρολογική βόμβα», που έπληξε τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε το σκηνικό για να αποδειχθεί μία από τις πιο συναρπαστικές μεθόδους επιβίωσης που έχουν τα ερπετά αυτά.

Η καταγραφή έγινε στο Shallotte River Swamp Park της Βόρειας Καρολίνας, όπου ζουν 12 αλιγάτορες οι οποίοι διασώθηκαν από συνθήκες αιχμαλωσίας. Καθώς η κακοκαιρία έπληττε την περιοχή, το νερό στον χώρο όπου ζουν οι αλιγάτορες πάγωσε.

ALI02
Τι έκαναν εκείνοι; Δεν ρίσκαραν να παγιδευτούν κάτω από τον πάγο ούτε να παγώσουν στην ακόμα πιο κρύα ατμόσφαιρα έξω από το νερό. Αλλά άφησαν μόνο την άκρη της μύτης τους πάνω από την επιφάνεια του νερού, ενώ εκείνο πάγωνε, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπνέουν ενώ το υπόλοιπο σώμα τους ήταν μέσα στο νερό.

Ο γενικός διευθυντής του πάρκου Τζορτζ Χάουαρντ κατέγραψε τη συμπεριφορά των ερπετών σε βίντεο και περιέγραψε τους αλιγάτορες σαν «μηχανές επιβίωσης».

ALI01
Η χρήση αυτής της τεχνικής δεν είναι η μόνη με την οποία αντιμετωπίζουν αυτά τα πλάσματα το κρύο. Όταν η θερμοκρασία πέφτει, οι αλιγάτορες περνούν σε μια παρόμοια κατάσταση με τη χειμερία νάρκη των θηλαστικών, με τον μεταβολισμό τους να επιβραδύνει, ώστε να μην σπαταλούν ενέργεια.