Αλέξης Τσίπρας: Τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα Μνημόνια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Αλέξης Τσίπρας: Τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα Μνημόνια

«Το τέλος των Μνημονίων θα είναι ένας σταθμός, αλλά όχι το τέλος μιας διαδρομής, γιατί στόχος μας δεν είναι να γυρίσει η Ελλάδα στα επίπεδα προ του 2010 με τις ίδιες παθογένειες.

Στόχος μας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, η στήριξη της εργασίας και η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους». Αυτό υπογράμμισε τη Δευτέρα (08/01/2017) ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δείτε πιο κάτω την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

- Το 2018 μπήκε με καλούς οιωνούς. Ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγηση και κλείνουμε έναν μακρύ κύκλο επιτροπείας και αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές χρήματος.

Το 2018, έτος εξόδου από την μνημονιακή επιτροπεία, θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των πολιτικών μας αντιλήψεων και πρωτοβουλιών. Θα είναι μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό.

- Μπαίνουμε στην τρίτη και τελευταία φάση του τρίτου προγράμματος. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, ενώ η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.

- Η οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στα ρεκόρ που έκαναν το 2017 οι επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και το λιανεμπόριο. 

- Τον Αύγουστο βάζουμε οριστικό τέλος στα Μνημόνια και τη διεθνή επιτροπεία. Γυρνάμε σε χρόνια πολύ πριν το '10 χάρη στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα. 

Στόχος της κυβέρνησής μας δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ του 2010 περίοδο, κουβαλώντας τις ίδιες παθογένειες, τις ίδιες στρεβλώσεις, τις ίδιες αδυναμίες που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Μέσα στο επόμενο διάστημα και με ορόσημο την συνεδρίαση του EG στις 22 Ιανουαρίου ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015.


Prime Minister GR

@PrimeministerGR
Στόχος της κυβέρνησής μας δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ του 2010 περίοδο, κουβαλώντας τις ίδιες παθογένειες, τις ίδιες στρεβλώσεις, τις ίδιες αδυναμίες που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

- Η επιστροφή της χώρας στις αγορές τον Αύγουστο δεν θα είναι ρητορική ή σύνθημα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν. 

- Μας κατηγορούν κάποιοι για μεροληψία: Δεν κινούμαστε προς ένα νέο διχασμό ούτε προς μια νέα διαίρεση. Οδηγούμαστε σε ένα νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό με κοινωνικό πρόσημο, δηλαδή με μείωση των ανισοτήτων και αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

- Το τέλος των Μνημονίων θα είναι ένας σταθμός, αλλά όχι το τέλος μιας διαδρομής, γιατί στόχος μας δεν είναι να γυρίσει η Ελλάδα στα επίπεδα προ του 2010 με τις ίδιες παθογένειες. Στόχος μας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, η στήριξη της εργασίας και η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Για την ανεργία: Μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησή μας η ανεργία μειώνεται σταθερά ενώ επίσης έχουν γίνει μεγάλες τομές στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στην πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως στην οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Για τη διαφθορά: Δεν θα αφήσουμε τους «φτωχοδιάβολους» και τους επιχειρηματίες που διασπάθισαν επί μακρόν δημόσιο χρήμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους.

Πηγή: newsbomb