Συμβιβασμούς ζητά τώρα ο Σουλτς από τα μέλη του κόμματος - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Συμβιβασμούς ζητά τώρα ο Σουλτς από τα μέλη του κόμματος

Συμβιβασμούς ζητά τώρα ο Σουλτς από τα μέλη του κόμματοςΟ ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανίας κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να δείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμό όταν θα ψηφίσουν για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συντηρητική ένωση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς υποσχέθηκε στα μέλη του κόμματός του ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση οποιασδήποτε απόφασης για νέο, τετραετή «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό» με τους συντηρητικούς, εξαρτώντας τόσο τη δική του όσο και τη σταδιοδρομία της Μέρκελ από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Πρέπει να πείσω τα 440.000 μέλη του κόμματος», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD προτού αναχωρήσει για τις απογευματινές συνομιλίες με τους συντηρητικούς ομολόγους του, και απηύθυνε προειδοποίηση προς τη Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτη των συντηρητικών της Βαυαρίας.

«Οπωσδήποτε είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε. Αλλά αναμένουμε επίσης από τους συντηρητικούς να μετακινηθούν», είπε, προφανώς στην προσπάθεια να επισείσει την απειλή βέτο από τα μέλη του κόμματος ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από ένα απρόθυμο συντηρητικό στρατόπεδο.

Δεν είναι ικανοποιημένα τα μέλη του SPD

Ενόσω μιλούσε, η Μέρκελ και ο Ζεεχόφερ είχαν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, προετοιμαζόμενοι για την άφιξη του Σουλτς. Τα δύο στρατόπεδα ευελπιστούν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, κάτι που θα επιτρέψει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έως το Πάσχα.

Τα μέλη του SPD δεν είναι ικανοποιημένα με το προσχέδιο συμφωνίας με τους συντηρητικούς, κυρίως όσον αφορά το θέμα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, για τα οποία η ριζοσπαστική πτέρυγα της νεολαίας “Jusos” θέλει πιο γενναιόδωρη στάση από την πλευρά της Γερμανίας.

Σε ένδειξη ότι ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί από τους συντηρητικούς ανησυχούν για το ενδεχόμενο βέτο από τα μέλη του SPD στη συμφωνία, υψηλόβαθμό στέλεχος των βαυαρών συντηρητικών κάλεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταθέσει προτάσεις για την οικογενειακή επανένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό.

«Το κρίσιμο είναι να μην υπερβούμε το όριο των 180.000 έως 220.000 αφίξεων τον χρόνο», είπε ο Γιοάχιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, σε συνέντευξη στην Passauer Neue Presse. Μέχρι τώρα οι συντηρητικοί της Βαυαρίας ήταν οι πιο ισχυροί αντίπαλοι του συμβιβασμού. tovima.gr