Μετανάστευση και ασφάλεια στο επίκεντρο της συνάντησης Μακρόν-Μέι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Μετανάστευση και ασφάλεια στο επίκεντρο της συνάντησης Μακρόν-Μέι

makronnΟ Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί σήμερα στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με την οποία πρόκειται να υπογράψει μια νέα συμφωνία που θα αφορά τους μετανάστες που επιθυμούν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Αφού γευματίσουν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Σάντχερστ νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Εκεί θα συζητήσουν και θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το περιβάλλον και την εκπαίδευση, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, θα υπογράψουν «μια νέα συμφωνία η οποία θα συμπληρώσει τις συμφωνίες του Τουκέ», που ισχύουν από το 2004. Οι συμφωνίες αυτές όρισαν τα βρετανικά σύνορα στο Καλαί, πόλη εισόδου στη σήραγγα της Μάγχης, από όπου εδώ και 10 χρόνια μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Καλαί την Τρίτη ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει ότι οι γαλλικές αρχές «δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί μια “ζούγκλα”» όπως αυτή στην οποία είχαν συγκεντρωθεί έως και 8.000 πρόσφυγες και η οποία διαλύθηκε το 2016.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ζητήσει από τη Βρετανία καλύτερη αντιμετώπιση προς τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες καθώς και αύξηση της συνεισφοράς του Λονδίνου σε χρήματα και αστυνόμευση στο Καλαί.

Από τους περίπου 2.000 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που ζούσαν στη «ζούγκλα», η Βρετανία, αν και είχε δεσμευθεί ότι θα αναλάβει όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν οικογένεια στη χώρα αλλά και να εξετάσει τις υποθέσεις των «ευάλωτων» ανηλίκων, τελικά δέχθηκε μόνο 769, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η μη κυβερνητική οργάνωση France Terre d’ Asile (Γαλλία, χώρα ασύλου) κάνει λόγο για 893 ανήλικους.

Από το Λονδίνο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι οι συμφωνίες του Τουκέ ήταν «ιδιαίτερα επωφελείς για τη Βρετανία». «Αν υπάρχουν αιτήματα για την παροχή ασύλου, τα εξετάζουμε», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους Μέι και Μακρόν θα αναφερθούν και στο θέμα της άμυνας. Μάλιστα πριν τη σύνοδο των δύο ηγετών εκπρόσωποι πέντε υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας και της Βρετανίας θα συναντηθούν για πρώτη φορά.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ευρώπη, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε την ενίσχυση «της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ποινικής δικαιοσύνης», με την παράταση μιας συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Ιούνιο του 2017 και η οποία αφορά την παρακολούθηση της διαδικτυακής τρομοκρατικής δραστηριότητας.