Συρία: Νεκρά πέντε παιδιά και ακόμη δύο άμαχοι σε βομβαρδισμό - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Συρία: Νεκρά πέντε παιδιά και ακόμη δύο άμαχοι σε βομβαρδισμό

Συρία: Νεκρά πέντε παιδιά και ακόμη  δύο άμαχοι σε βομβαρδισμόΤουλάχιστον 7 άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Συρία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς οι οποίοι στοχοθέτησαν μια κοινότητα στην Ιντλίμπ, την επαρχία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα κυβερνητικά στρατεύματα διεξάγουν εδώ και πάνω από μία εβδομάδα μια επιχείρηση στην περιφέρεια της επαρχίας Ιντλίμπ, της μοναδικής που παραμένει ολόκληρη πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι επιδρομές στοχοθέτησαν την κοινότητα Χαν Σουμπούλ, στο κεντρικό τμήμα της επαρχίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αεροσκάφη άφησαν πίσω τους «τουλάχιστον 7 νεκρούς, πέντε παιδιά και δύο γυναίκες», διευκρίνισε η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

«Δεν γνωρίζουμε εάν επρόκειτο για αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος ή της Ρωσίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στην Ιντλίμπ κυριαρχεί η τζιχαντιστική συμμαχία Ταχρίρ αλ Σαμ, στην οποία η ισχυρότερη συνιστώσα είναι ο μέχρι πρότινος βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, ενώ στην επαρχία είναι παρούσες κι άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Εδώ και μέρες, οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ και στο βορειοανατολικό τμήμα της γειτονικής επαρχίας Χάμα.

Η επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων ακολούθησε δύο μήνες σποραδικών εχθροπραξιών που εκτόπισαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

«Πάνω από 60.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη νότια Ιντλίμπ και στη βορειοανατολική Χάμα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2017», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Οι καταυλισμοί υποδοχής των εκτοπισμένων έχουν «πλημμυρίσει» από κόσμο, συμπλήρωσε το OCHA: «νέοι καταυλισμοί στήθηκαν στα σύνορα με την Τουρκία αλλά δεν επαρκούν», σημείωσε η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε πως ορισμένοι αναγκάζονται να μένουν «έξω».

Μάχες σε εξέλιξη

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν την Τρίτη, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου: μια στήλη λευκού καπνού υψωνόταν στον ουρανό έπειτα από ένα αεροπορικό πλήγμα των δυνάμεων του καθεστώτος κοντά στην κοινότητα Αλ Ταμάνα, καθώς αντάρτες έβαλλαν με πυροβολικό εναντίον των θέσεων των κυβερνητικών στρατευμάτων.

«Ο σκοπός (της επιχείρησης) του καθεστώτος είναι να φθάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού Ντούχουρ. Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθεί να ανακαταλάβει όλη την επαρχία της Ιντλίμπ», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διοικητές των τζιχαντιστών της Ταχρίρ αλ Σαμ, ο Αμπού Ισλάμ.

Οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα κι έχουν διαφορές, αλλά πάντως έχουν συμμαχήσει στις εχθροπραξίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος.

Μονάδες του συριακού στρατού ανακατέλαβαν έξι χωριά στη Χάμα, μετέδωσε εξάλλου το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. tovima.gr