Προκλητικό «παραλήρημα» Γιλντιρίμ για το Αιγαίο και τη Συνθήκη της Λωζάνης - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Προκλητικό «παραλήρημα» Γιλντιρίμ για το Αιγαίο και τη Συνθήκη της Λωζάνης

Προκλητικό «παραλήρημα» Γιλντιρίμ για το Αιγαίο και τη Συνθήκη της Λωζάνης«ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ» ΡΙΧΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Την αισχρή πάγια τακτική των αμφισβητήσεων για τα εδαφικά κεκτημένα της Ελλάδας αλλά και τις διεθνείς συνθήκες ακολουθεί για ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη (12/12/2017) ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης χαρακτήρισε «γκρίζα ζώνη» το Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, όλα ξεκίνησαν όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατηγόρησε το καθεστώς Ερντογάν ότι «δώρισε στην Ελλάδα νησιά στο Αιγαίο», με τον κ. Γιλντιρίμ να απαντά ότι «υπάρχει ένα “γκρίζο καθεστώς” όσον αφορά 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ επικαλέστηκε την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας».

Αλγεινή αίσθηση προκαλούν, ωστόσο, τα όσα είπε ο κ. Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στην υπόθεση των Ιμίων. Είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός: «Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα».

Και σε ακόμη μία επίδειξη «ψευτοπαλληκαρισμού» και προκειμένου να ικανοποιήσει τόσο το ισλαμιστικό όσο και το κεμαλικό ακροατήριο εντός της τουρκικής βουλής, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σε προκλητικό ύφος: «Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!».

«Η Τουρκία εφαρμόζει μονομερώς τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Ωστόσο, ο κ. Γιλντιρίμ δεν σταμάτησε εκεί. Σε μια από τις γνωστές τοποθετήσεις του που έβριθαν από εθνικιστικές και αλυτρωτικές «κορώνες», ο Τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα αποφεύγει να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάνης.
«Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων», είπε ο ίδιος, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση που τήρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.
«Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο …σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική στάση - ευθύνη», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία μόλις ημέρα που οι Τούρκοι προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις. Είχε προηγηθεί η εξίσου προκλητική τοποθέτηση του επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα την Τρίτη: «Γιατί ο Ερντογάν δεν είπε τίποτα για τα 18 νησιά που κατέλαβε η Ελλάδα;». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Όπως γίνεται αντιληπτό, για ακόμη μία φορά, οι Τούρκοι τραβούν επικίνδυνα το σχοινί, «τορπιλίζοντας» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το Newsbomb.gr, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσεις για τους επικίνδυνους τακτικισμούς της Άγκυρας, μέσα από αλλεπάλληλα και εκτενή ρεπορτάζ.