Οδυνηρή ήττα Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Οδυνηρή ήττα Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit

14s4teresamayΛΟΝΔΙΝΟ. Οδυνηρή κοινοβουλευτική ήττα υπέστη χθες η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Bουλή των Kοινοτήτων, καθώς οι αντάρτες του Συντηρητικού Κόμματος συνετάχθησαν με την αντιπολίτευση στην ψηφοφορία για την τελική έγκριση των όρων του Brexit. To αποτέλεσμα (309-305) υποχρεώνει τη βρετανική κυβέρνηση να φέρει προς έγκριση στο κοινοβούλιο οποιαδήποτε συμφωνία κλείσει με την Ε.Ε. για τους όρους του Brexit, το 2019.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η βρετανική βουλή κατοχυρώνει δικαίωμα βέτο, αφού η κοινοβουλευτική έγκριση θα πρέπει να προηγηθεί οποιουδήποτε υπουργικού διατάγματος εφαρμογής του Brexit, με βάση το άρθρο 9 του νόμου περί αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καθώς η προοπτική της κοινοβουλευτικής ήττας γινόταν όλο και πιο ορατή, η βρετανική κυβέρνηση επιχείρησε να κάμψει τις αντιδράσεις υποσχόμενη ότι θα καταθέσει δική της τροπολογία με το ίδιο περιεχόμενο. «Είναι πολύ αργά», ακούστηκε να λέει ο Συντηρητικός εισηγητής της τροπολογίας, Ντόμινικ Γκριβ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε την απογοήτευση της πρωθυπουργού, αλλά προσέθεσε ότι «αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμαστούμε για την ημέρα της εξόδου».

Το γεγονός ότι 12 βουλευτές των Συντηρητικών δεν δίστασαν να αψηφήσουν την κυβερνητική θέση εντείνει τα ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες της Βρετανίδας πρωθυπουργού να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας. Η εφημερίδα Guardian εκτιμά ότι η ψηφοφορία αυτή δεν μπορεί να σταματήσει το Brexit, αλλά μπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα για νέες εκφράσεις κοινοβουλευτικής ανταρσίας. «Είναι μια ταπεινωτική απώλεια ελέγχου για την κυβέρνηση, την παραμονή της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σχολίασε ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Η Μέι αντιστεκόταν στον δημοκρατικό έλεγχο, τώρα θα πρέπει να δεχθεί ότι αυτός περνάει στη βουλή». «Πότε θα καταλάβει η κυβέρνηση ότι ούτε πλειοψηφία έχει, ούτε το Brexit μπορεί να διαχειριστεί;» διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος Τζ. Μπολ. Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι, ο κ. Μακρόν υποχρεώθηκε να τροποποιήσει τις ιδέες του για την Ευρώπη, υποκύπτοντας στον ευρωσκεπτικισμό της ολλανδικής και αυστριακής κυβέρνησης. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μακρόν είχε χαράξει τη νέα γραμμή της προεδρίας του, λέγοντας ότι η δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για τις 19 χώρες της Ζώνης του Ευρώ δεν αποτελούσε άμεση προτεραιότητα. kathimerini.gr