Στα χαρακώματα κυβέρνηση και δικαιοσύνη με απρόβλεπτες συνέπειες - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Στα χαρακώματα κυβέρνηση και δικαιοσύνη με απρόβλεπτες συνέπειες

Στα χαρακώματα κυβέρνηση και δικαιοσύνη με απρόβλεπτες συνέπειεςΣε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις τμήματος της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης, μετά τα όσα έγιναν χθες με την δημόσια αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου.

Το νέο επεισόδιο έρχεται να επιβεβεβαιώσει πλήρως το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής πριν από ένα περίπου μήνα, όπου γινόταν αναφορά στον ερχόμενο «πόλεμο» μεταξύ των δυο πλευρών.

Η αφορμή για τη χθεσινή αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ της κυβέρνησης και τμήματος της δικαστικής εξουσίας, αποτέλεσαν τα όσα είπε ο Ν. Σακελλαρίου για το ζήτημα του πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργώς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας.

Ειδικά η καταγγελία του προέδρου του ακυρωτικού δικαστηρίου για «ωμή παρέμβαση στο χώρο της κυβέρνησης» και η επισήμανσή του, κτυπώντας το χέρι στο βήμα που μιλούσε, ότι «οι αποφάσεις, θέλει - δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές», γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα, άναψε φωτιές.

Η κίνηση του Ν. Σακελλαρίου ήταν απάντηση στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Σταύρος Κοντονής, καθώς είδε ωμή παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης από τον αρμόδιο υπουργό που αναθέρμανε, κατά τον ανώτατο δικαστικό την αντιπαράθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, είχε φροντίσει να στείλει τα μηνύματά του, τα οποία είναι και του Μεγάρου Μαξίμου και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, επέκρινε το Στε διότι ακυρώνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες, λέγοντας μεταξύ άλλων με οξύτητα: «Αυτό που ισχύει για όλους, για τον πολιτικό κόσμο, πρέπει να ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς».

Και δεν ήταν μόνο το πόθεν έσχες, καθώς ο Στ. Κοντονής, αποτυπώνοντας πλήρως τις απόψεις που κυριαρχούν και στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ήταν επικριτικός και για την κατά τον ίδιο καθυστέρηση στην έκδοση του πρόσφατου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο απαλλάσσονται όλοι οι κατηγορούμενοι από τις βαρύτατες κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης» που αποτέλεσε το αφήγημα συγκεκριμένων συμφερόντων τα τελευταία χρόνια.
Ειδικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση παρατηρούνται από έμπειρους νομικούς και πολιτικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης, περίεργες κινήσεις, ενώ οι δικαστές του Συμβουλίου βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινική και πειθαρχική έρευνα για την κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης 14μηνη καθυστέρηση. Μάλιστα, η ποινική και πειθαρχική έρευνα δρομολογήθηκε ύστερα από αίτημα του Στ. Κοντονή και την παραγγελία έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Οι επιθέσεις του Στ. Κοντονή προκάλεσαν την οργή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μέσω του Νίκου Σαλάτα, ενώ η Νέα Δημοκρατία, αφού σημείωσε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της. Η αξιωματική αντιπολίτευση με την ανακοίνωσή της υπογράμμισε πως «σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από τη θέση του», ενώ ιδιαίτερα οξεία ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τη δικαιοσύνη.
Μεταξύ της κυβέρνησης και σημαντικού τμήματος της δικαιοσύνης υπάρχει καχυποψία. Από τη μια πλευρά κυβερνητικοί παράγοντες μιλάνε παρασκηνιακά για «κόμμα δικαστών» που κατά διαστήματα αυτονομείται και δημιουργεί πολιτικά θέματα και από την άλλη στελέχη της αντιπολίτευσης αναφέρονται γενικά σε «υποσυστήματα» της δικαιοσύνης που αξιοποιούνται για πολιτικούς λόγους.
Η κίνηση του Στ. Κοντονή δεν έγινε τυχαία, καθώς είχε προηγηθεί πριν ένα περίπου μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που ήταν λάβρος κατά των δικαστών από το βήμα της Βουλής για το «πόθεν έσχες».

Στην κυβέρνηση δεν έχουν δει με καλό μάτι πολλές αποφάσεις της δικαιοσύνης, όπως π.χ. με την προ καιρού απόφαση-βόμβα του ΣτΕ να θέσει, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά στο αρχείο την υπόθεση με τα CD και τις λίστες των μεγαλοκαταθετών, καθώς παραγράφονται χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις μέχρι και τη χρήση του 2010.

Και αυτό διότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολλά σε διάφορες υποθέσεις, όπως την συγκεκριμένη, αλλά και αυτή των Paradise Papers, για την οποία ήδη έχει διατάξει έρευνα η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη. Μένει να φανεί πως θα κινηθεί η δικαιοσύνη και στην υπόθεση της Novartis, στην οποία επίσης επενδύει πολλά η κυβέρνηση για να πλήξει την ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται στην προ καιρού εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο όλων των επιχειρηματικών δανείων συνολικού ύψους 7,7 δισεκ. ευρώ που δόθηκαν σε μεγάλους και μεσαίους ομίλους, αλλά και στην στοχοποίηση, όπως λένε, του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για την δημοσίευση της έρευνας της Alvarez & Marsal που έγινε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και αποκάλυπτε την επιφυλακτικότητα του κοινού απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και την εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ ότι θα αργήσει η άρση των capital controls.

Άλλες υποθέσεις που αναμένεται να αξιοποιηθούν πολιτικά από την κυβέρνηση αφορούν π.χ. και πάλι αυτή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου για το ύψος του ελλείμματος το 2009, του ΚΕΛΠΝΟ, κ.α. με την αντιπολίτευση να μιλά αόριστα και όχι συγκεκριμένα και με ονοματεπώνυμα για «εργαλειποίηση της δικαιοσύνης» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από τα όσα συζητούνται στο παρασκήνιο, δεν προβλέπεται να πέσουν οι τόνοι και το μέτωπο της κυβέρνησης και τμήματος της Δικαιοσύνης αναμένεται να παραμείνει ανοικτό με ότι αυτό σημαίνει για τις ισορροπίες μεταξύ των δυο εξουσιών. tovima.gr