Το τελευταίο debate για την Κεντροαριστερά: Τα «καρφώματα», οι «πάσες» και τα… ατομικά μαρκαρίσματα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Το τελευταίο debate για την Κεντροαριστερά: Τα «καρφώματα», οι «πάσες» και τα… ατομικά μαρκαρίσματα


Το τελευταίο debate για την Κεντροαριστερά: Τα «καρφώματα», οι «πάσες» και τα… ατομικά μαρκαρίσματαΤο σαρδάμ Καμίνη, η απάντηση στο ερώτημα πόσα χρόνια είναι βουλευτής η Γεννηματά και η αποκάλυψη Θεοδωράκη για την… αποκάλυψη του πρώτου ντιμπέιτ

Το δεύτερο ντιμπέιτ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… ορθή επανάληψη του πρώτου. Τα θέματα ήταν γνωστά και οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο αποφασισμένοι.


Η κόντρα της βραδιάς…
Από τα πρώτα λεπτά της τηλεοπτικής αναμέτρησης επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Ανδρουλάκης, Μανιάτης, Καμίνης και Ραγκούσης μίλησαν για «πολιτικό λάθος» και «απαράδεκτη συμφωνία».

Για τολμηρή απόφαση που σέβεται τη δημοκρατία, καθώς ΔΗΣΥ και Ποτάμι πήραν 600 χιλιάδες ψήφους στις προηγούμενες εκλογές έκαναν λόγο η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Έβαλα τον εαυτό μου σε κρίση παρότι ήμουν ήδη πρόεδρος» σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα».

Όλα ήταν γνωστά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ως προς τη διατήρηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων ο πρόεδρος του Ποταμιού και ζήτησε από όλους να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις που πήρε ο ίδιος και η κυρία Γεννηματά ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να είναι σήμερα υποψήφιοι. 



Μέτωπο Γεννηματά- Ανδρουλάκη...
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να ρωτήσει την κυρία Γεννηματά. Τη ρώτησε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Το εθνικό συμφέρον μας υποχρεώνει να επιμείνουμε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, απάντησε η Φώφη Γεννηματά. 

Η θέση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι το πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών για την Τουρκία, αντέταξε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ποτέ οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δε ζήτησαν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την τουρκία, επέμεινε η Φώφη Γεννηματά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται από έναν ανεξέλεγκτο Ερντογάν, προσέθεσε. 

Κόντρα Γεννηματά- Ραγκούση...
Ο Γιάννης Ραγκούσης ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά για τις συνεργασίες ζητώντας ένα καθαρό όχι στον Μητσοτάκη. «Εγώ ζητάω ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Η επιμονή δείχνει ηττοπάθεια» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η λύση δεν είναι να φύγει η χώρα από τα χέρια του Πάνου Καμμένου και να πάει στα χέρια του Άδωνι Γεωργιάδη. Αυτό δεν είναι ηττοπάθεια» απάντησε με τη σειρά του στη Φώφη Γεννηματά. 



Διευκρίνιση:
Όσοι έχουν 12 χρόνια θα είναι εκτός Βουλής, ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης , με τον δημοσιογράφο να επισημαίνει ότι τόσα χρόνια θα έχει το 2019 η Φώφη Γεννηματά. 

Η ανανέωση δε μπορεί να είναι προσχηματική, επέμεινε ο πρώην υπουργός. Όσοι έχουν 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας έχουν δώσει ότι είχαν να δώσουν, έθεσε τον κανόνα.  

«Δεν έχω 12 χρόνια στη Βουλή, εκλέχτηκα το 15'» διευκρίνισε η Φώφη Γεννηματά. 

Κόντρα για τη Χρυσή Αυγή...
Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφωνώντας με τον Κωνσταντίνο Γάτσιο. 

Η δημοκρατία διώκει πράξεις, όχι χρώμα βίας, επέμεινε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος και μίλησε για έλλειψη πολιτικού βάθους.

Το γάντι που δεν σήκωσε κανείς...
Θα σήκωνε κανείς το χέρι αν ρωτούσα ποιος θα φύγει αν θα εκλεγείς κάποιος άλλος, ρώτησε ο Παύλος Τσίμας, χωρίς όμως να ανταποκριθεί κανείς. 

Ασίστ Καμίνη σε Μανιάτη...
Ο Γιώργος Καμίνης ανέδειξε το θέμα της συνεργασίας κράτους- τοπικής αυτοδιοίκησης με ερώτημα στον Γιάννη Μανιάτη. 

Ασίστ Τζιώτη στον Γάτσιο...
Ο Δημήτρης Τζιώτης επέλεξε τον Κωνσταντίνο Γάτσιο, ώστε να ολοκληρώσει την απάντησή του για την οικονομία, την οποία δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει. Παραγωγή ή θάνατος, τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου. 



Το σαρδάμ... 

Όπως και πριν κύριε... Τσίπρα, ξεκίνησε την τελευταία απάντησή του ο Γιώργος Καμίνης. Όχι, εγώ είμαι ο Τσίμας, τον διόρθωσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ. 

Θα προτιμούσα και θα ένιωθα πιο ασφαλής αν ήσασταν ο κ. Τσίπρας, συνέχισε το σαρδάμ του Γιώργου Καμίνη ο Απόστολος Πόντας και το εξήγησε λέγοντας ότι... έχετε περισσότερες ικανότητες. 



Με καταδίκη της τρομοκρατίας ξεκίνησε η δεύτερη «τηλεμαχία»

«Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αυτονόητη η καταδίκη» τόνισε η Δώρα Αναγνωστοπούλου. «Η επίθεση έγινε ασυνήθιστα νωρίς» επισήμανε ο Παύλος Τσίμας. Ακολοούθησε ένα σύντομος κύκλος δηλώσεων των εννέα υποψηφίων για τις σφαίρες κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. 
«Επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν μια δολοφονική ενέργεια, υπήρχαν περαστικοί και εργαζόμενοι» τόνισε η Φώφη Γεννηματά. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης και ζήτησε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. Την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική, προσέθεσε. 
Ζητάω την απομάκρυνση του κ. Τόσκα, είναι επικίνδυνα ανίκανος, σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να καθαρίσουν τις περιοχές της Αθήνας όπου δρουν εγκληματικές οργανώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού. 
Για στοχευμένη ενέργεια εναντίον της δημοκρατικής παράταξης, μίλησε ο Γιώργος Καμίνης. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν την ανωμαλία, υποστήριξε ο δήμαρχος της Αθήνας και υπενθύμισε τη δολοφονία του Άλντο Μόρο. 
Είχαμε χτυπηθεί και την παραμονή των ευρωεκλογών, ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκηςκαι ζήτησε την παραίτηση του κ. Τόσκα.
Η χώρα έχει παραδοθεί σε τάγματα εφόδου και εγκληματικές οργανώσεις, σημείωσε ο Γιάννης Μανιάτης.  
Γιάννης Ραγκούσης: Πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους ατυνομικούς και να περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία της διακομματικής αντιμετώπισης φαινομένων όπως το άβατο των εξαρχείων ή η τρομοκρατία.
Απόστολος Πόντας: Άνανδρη επίθεση κατά αστυνομικών, προσβολή στη δημοκρατία. Δε θέλω να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας για να μην υπάρξουν πολιτικά αποτελέσματα από την επίθεση των τρομοκρατών. 
Κωνσταντίνος Γάτσιος: Είναι αποτέλεσμα της ανοχής και της ύπαρξης φωνών που στηρίζουν αυτές τις συμπεριφορές. Το υπουργείο Προστασίας πρέπει να είναι του πολίτη και όχι του αλήτη. 
Δημήτρης Τζιώτης: Επιτέλους τέλος, η ιστορία αυτή πρέπει να σταματήσει. 

Την πρώτη ερώτηση, κοινή προς όλους, έθεσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Επισήμανε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ρώτησε πως θα επιτευχθεί η ενότητα:

«Δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές, όπως τις παρουσιάσατε» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Για όλα θα αποφασίσουν οι πολίτες, θα πάψουμε να είμαστε αρχηγικό κόμμα» προσέθεσε. 
Η ενότητα είναι προϋπόθεση της ανατροπής, δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης και μίλησε για συνέδριο ανοιχτό στους νέους. 
«Εγγυητής της ενότητας είναι ο Έλληνας πολίτης, η συμμετοχή θα εγγυηθεί την ενότητα» ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης. 
Και οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι καταδίκασαν τη συμφωνία Γεννηματά- Θεοδωράκη για χωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.
Υπερήφανος για τις διαφορετικές απόψεις γιατί έτσι εκφράζεται η μισή Ελλάδα που είναι ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Δημήτρης Τζιώτης. 
«Το ζητούμενο είναι οι λύσεις, όχι η προσέγγιση της ενότητας με θεολογικούς όρους» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. 
Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, ξεκαθάρισε ο Απόστολος Πόντας, διαφοροποιούμενος από τις αρνητικές τοποθετήσεις Ανδρουλάκη, Καμίνη, Μανιάτη και Γάτσιου. 
Ανύπαρκτο θέμα οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, απάντησε στην κριτική ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις που πήρε ο ίδιος και η κυρία Γεννηματά ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να είναι σήμερα υποψήφιοι. 
«Έχουμε πετύχει την ενότητα και τη διεύρυνση» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά. Έβαλα τον εαυτό μου σε κρίση παρότι ήμουν ήδη πρόεδρος, προσέθεσε: Κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα.
Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία, κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Το ότι είμαστε εδώ είναι ήδη μια πράξη ενότητας» δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Είναι πολύτιμο αγαθό, αλλά δεν αρκεί, χρειάζονται και άλλες αλλαγές» είπε και ανέφερε την κινέζικη παροιμία με το 1 και μηδενικά. (σ.σ. αν έχεις την υγεία σου έχεις το ένα, αν αποκτήσεις έστω και τρία μηδενικά έχεις το χίλια, αλλιώς έχεις το 1).
Θα σήκωνε κανείς το χέρι αν ρωτούσα ποιος θα φύγει αν θα εκλεγείς κάποιος άλλος, ρώτησε ο Παύλος Τσίμας, χωρίς όμως να ανταποκριθεί κανείς. 

Ο δεύτερος γύρος:

Για το μέλλον Γεννηματά, Θεοδωράκη, Παπανδρέου και Βενιζέλου ρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης. Έχω επισημάνει τη σταθερότητα και την ανάγκη ανατροπής, αλλά χωρίς προσωπικές αιχμές, απάντησε. 
Μπορεί η παράταξη να σωθεί από αλεξιπτωτιστές, ήταν το ερώτημα προς τον Δημήτρη Τζιώτη. Δε θα είμαι υποψήφιος βουλευτής ακόμη και αν γίνω πρόεδρος, ξεκαθάρισε ο γνωστός επικοινωνιολόγος. Δε θα είμαι ούτε υποψήφιος πρωθυπουργός, προσέθεσε.
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι νοσηρό, όπως και η ηγετική του ομάδα, επέμεινε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, απαντώντας σε ερώτηση για το που βρίσκεται η υγιής κεντροαριστερά. 
Θέλετε να πάτε το ΠΑΣΟΚ δεξιά, ήταν το πνεύμα της ερώτησης προς τον Απόστολο Πόντα, με αφορμή τη θέση του για συμμαχία με τις ΗΠΑ και δηλώσεις του για οικονομικά θέματα: «Θέλω να καθοδηγώ πολίτες σύγχρονους με στόχο να βελτιωθεί η ζωή των πολλών».
Είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν είμαστε μόνο Κεντροαριστερά, είμαστε η μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισήμανε. Ο κ. Τσίπρας θέλει να κλέψει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα που έχει με τον κ. Καμμένο, έδωσε την εξήγηση ο πρόεδρος του Ποταμιού  
Η ερώτηση προς την κυρία Γεννηματά αφορούσε στις προϋποθέσεις συνεργασίας με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναμετρηθούμε στα ίσα, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για πλεονάσματα στο 2% για να ανασάνουν οι πολίτες και έδωσε έμφαση στην παραγωγή νέου πλούτου και στη στήριξη της μεσαίας τάξης. Όχι και στις οριζόντιες περικοπές Μητσοτάκη. 
Όσοι έχουν 12 χρόνια θα είναι εκτός Βουλής, ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. Η ανανέωση δε μπορεί να είναι προσχηματική, επέμεινε ο πρώην υπουργός. Όσοι έχουν 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας έχουν δώσει ότι είχαν να δώσουν, έθεσε τον κανόνα.  
Δεν έχω 12 χρόνια στη Βουλή, εκλέχτηκα το 15' διευκρίνισε η Φώφη Γεννηματά. 
Η επόμενη ερώτηση ήταν για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Φτιάξαμε μια βιώσιμη παράταξη όταν ήμουν γραμματέας, ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης και δήλωσε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά όλων των κομμάτων από τη δικαιοσύνη. Η παράταξη θα πληρώσει τα χρέη, ξεκαθάρισε, οι πολίτες δε θα πληρώσουν τίποτα. 
Πως θα πετύχετε την ενότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων, ρωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πάμε για ενότητα, εφόσον εκλεγώ θα συζητήσω, αλλά συμφωνίες εκ των προτέρων είναι απαράδεκτες. 

Ο τρίτος γύρος:

Συνταγματικό δικαστήριο και απαγόρευση της Χρυσής Αυγής ήταν στο ερώτημα προς τον Κωνσταντίνο Γάτσιο: «Είμαι εναντίον του φασισμού, αλλά το πρόβλημα της βίας δε μπορεί να λυθεί με αυτό τον τρόπο. Η δημοκρατία είναι ανεκτική σε ιδέες, λέει όχι στη βία. Κόμματα προσπάθησαν να πάρουν οφέλη από τη βία (αιχμή προς ΣΥΡΙΖΑ)». 

Πως θα αντιμετωπίσει τη βία ρωτήθηκε ο Απόστολος Πόντας: Η ασφάλεια είναι αγαθό για όλους τους πολίτες. Δε θα πρέπει να υπάρχει υπέρβαση ούτε στην καταπολέμηση της βίας, αλλά η κουκούλα θα πρέπει να ποινικοποιηθεί. 
Λένε ότι στο Ποτάμι για όλα αποφάσιζε ο Σταύρος, ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα που υπήρξε. Έχω παρουσιάσει σχέδιο για το κόμμα- κίνημα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο του νέου κόμματος την ερχόμενη Άνοιξη. Ο αρχηγός θα πρέπει να πληρώνει τα χρέη. 
Για τα θέματα της διαφάνειας ρωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά: Θα είμαι αμείλικτη γιατί όσο απομακρύνεται η πολιτική από την ηθικό, τόσο απομακρύνονται και οι πολίτες. Διαφάνεια για όλους και για όλα. 
Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας τέθηκε στον Γιάννη Ραγκούση: Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη και όχι από ένα κόμμα- συμπλήρωμα. 
Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφωνώντας με τον Κωνσταντίνο Γάτσιο. Η ερώτηση ήταν για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας: Η εκκλησία δε μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα της πολιτικής. Είμαι υπέρ του διαχωρισμού. 
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ρωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης: Δε μπορεί η προεδρική εκλογή να λειτουργεί ως εκβιασμός για τη διάλυση της Βουλής. Μας κόστισε πολύ ακριβά η διάλυση της Βουλής του 2012. Η αυξημένη πλειοψηφία είναι για τη δημιουργία συναίνεσης, όχι για την εξόντωση του πολιτικού αντιπάλου.
Πως θα έρθουν επενδυτές, ήταν το ερώτημα προς τον Γιάννη Μανιάτη: Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος. 
Υπέρ της προεδρικής δημοκρατίας, τάχθηκε ο Δημήτρης Τζιώτης σε ερώτηση για το τι εννοεί μιλώντας για επανάσταση. 

Ο τέταρτος γύρος:

Η χώρα έχει 156 γενικές γραμματείες, απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ερώτημα για τις περικοπές δαπανών και τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης των γενικών διευθυντών. Στόχος των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι να υπάρχουν μόνο φτωχοί και προνομιούχοι.
Αν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο ΕΝΦΙΑ θα είχε ήδη εξορθολογιστεί, απάντησε η Φώφη Γεννηματά και αμφισβήτησε την καθαρή έξοδο στις αγορές. Ο κ. Τσίπρας έχει βάλει ενέχυρο για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για πολιτική εξαπάτηση.  

Πως θα χρηματοδοτήσετε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης: Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για ότι παράγει. Η μείωση των φόρων σε εταιρείες που παράγουν θα είναι επιπλέον έσοδα. 
Ο κ. Τσίπρας μείωσε το ΕΚΑΣ και τα αναπηρικά επιδόματα, αντέταξε στο επίδομα αλληλεγγύης ο Νίκος Ανδρουλάκης και μίλησε για ψηφιακό κράτος αξιοκρατίας ώστε οι φόροι να λειτουργούν ανταποδοτικά.   
Τα πλεονάσματα των 3,5% είναι δυσβάσταχτα, σχολίασε σε ερώτηση για το χρέος ο Γιώργος Καμίνης και τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας στο 2%. Από εκεί και πέρα έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεχούς οικονομίας στο δημόσιο.
Θα στηρίξουμε κάθε μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνεται από κλοπιμαία σε βάρος της μεσαίας τάξης. Μίλησε και για ανώτατο ποσοστό επιβάρυνσης (φόρων και εισφορών) στο 35% με 40%.
Πρέπει να βοηθήσουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει από νέο κράτος, επισήμανε ο Δημήτρης Τζιώτης. 
Η δημοκρατία διώκει πράξεις, όχι χρώμα βίας, επέμεινε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος και μίλησε για έλλειψη πολιτικού βάθους, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν απάντησε στον Απόστολο Πόντα λέγοντας ότι δεν κατάλαβε τι είπε. Για τα οικονομικά στάθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ.
Ποιος τομέας σας ενδιαφέρει, ρωτήθηκε ο Απόστολος Πόντας. Ο λόγος ανθρώπων που έρχονται έξω από κατεστημένα δε μπορεί να γίνει αντιληπτός από όσους ανήκουν σε κατεστημένα, επέστρεψε την αιχμή στον Κωνσταντίνο Γάτσιο. 

Ο πέμπτος γύρος, με το ερώτημα του κάθε αρχηγού προς τον υποψήφιο που θα επιλέξει:

Ο Γιάννης Ραγκούσης ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά για τις συνεργασίες ζητώντας ένα καθαρό όχι στον Μητσοτάκη. «Εγώ ζητάω ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Η επιμονή δείχνει ηττοπάθεια» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να ρωτήσει την κυρία Γεννηματά. Τη ρώτησε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Το εθνικό συμφέρον μας υποχρεώνει να επιμείνουμε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, απάντησε η Φώφη Γεννηματά. 
Ο Γιώργος Καμίνης ανέδειξε το θέμα της συνεργασίας κράτους- τοπικής αυτοδιοίκησης με ερώτημα στον Γιάννη Μανιάτη. 
Για τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ρώτησε τον Σταύρο θεοδωράκη ο Γιάννης Μανιάτης. Όλα ήταν γνωστά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο νέος αρχηγός θα καθοδηγεί και τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, επανέλαβε ο πρόεδρος του Ποταμιού. Η ενοποίηση θα γίνει στο συνέδριο και τις εθνικές εκλογές. 

Ο Δημήτρης Τζιώτης επέλεξε τον Κωνσταντίνο Γάτσιο, ώστε να ολοκληρώσει την απάντησή του για την οικονομία, την οποία δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει. Παραγωγή ή θάνατος, τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου. 
Για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. Δεν κάναμε μόνο λάθη, κάναμε και θετικά που πρέπει να τα θυμίσουμε, απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Έπρεπε να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος και να βάλουμε στο περιθώριο φαινόμενα λαϊκισμού, δημαγωγίας και διαφθοράς, τόνισε για τα λάθη. 
Ο Απόστολος Πόντας ρώτησε τον Γιώργο Καμίνη γιατί θεωρεί τον εαυτό του... Ρομπέν των Δασών της νέας γενιάς. Μιλάω για το πελατειακό κράτος που έδιωξε 450 χιλιάδες παιδιά στο εξωτερικό απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων. 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά για την επόμενη μέρα και το νέο κόμμα. Είμαστε καταδικασμένοι να πάμε μαζί σε ένα κόμμα θεσμικό, σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα μίλησε για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες καθώς θα υπάρχει πλέον μητρώο. Το κόμμα θα είναι ενιαίο, χωρίς τιμάρια και φεουδάρχες. 
Κλείνοντας τον κύκλο των ερωτήσεων η κυρία Γεννηματά υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εξεταστική για την είσοδο στα μνημόνια και την περίοδο πριν από αυτά, κάτι που αρνούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο έκτος γύρος με κοινό ερώτημα προς όλους τους υποψήφιους:

Για την περίοδο μετά το μνημόνιο ρώτησε ο Παύλος Τσίμας, σε ένα ερώτημα κοινό προς όλους τους υποψηφίους. 
Η θέση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι το πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών για την Τουρκία, ξεκίνησε την απάντησή του, σχολιάζοντας την προηγούμενη τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά ο Νίκος Ανδρουλάκης. 
Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε για την μετά μνημόνιο περίοδο. Τη λύση θα δώσουν οι βουλευτικές εκλογές
Όπως και πριν κύριε... Τσίπρα, ξεκίνησε την απάντησή του ο Γιώργος Καμίνη. Όχι, εγώ είμαι ο Τσίμας, τον διόρθωσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ. Πρέπει να φύγουμε από τη διχαστική δημοκρατία και να πάμε σε μια μεγάλη συμφωνία, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. 
Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα συμφωνία ανάμεσα σε εκείνους που παράγουν πλούτο και ένα σύγχρονο και παραγωγικό δημόσιο δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης. Πρέπει να κάνουμε την ανατροπή για να υπερβούμε τη στασιμότητα του 7% είπε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της προοδευτικής παράταξης. 
Πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας, είπε ο Δημήτρης Τζιώτης.

Τα μνημόνια θα τελειώσουν, η κρίση θα συνεχίζεται, προέβλεψε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος.  
Θα προτιμούσα και θα ένιωθα πιο ασφαλής αν ήσασταν ο κ. Τσίπρας, συνέχισε το σαρδάμ του Γιώργου Καμίνη ο Απόστολος Πόντας και το εξήγησε λέγοντας ότι... έχετε περισσότερες ικανότητες. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο και θα χρειαστεί συναίνεση, προσέθεσε. 
Χρειαζόμαστε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δε μπορούν, η χώρα έχει ανάγκη από μία νέα κυβέρνηση που δε θα κοιτά πίσω. 
Ποτέ οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δε ζήτησαν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη η Φώφη Γεννηματά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται από έναν ανεξέλεγκτο Ερντογάν, προσέθεσε. Ως προς την επόμενη μέρα δήλωσε ότι χρειάζεται μία αξιόπιστη κυβέρνηση και ένα ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα. 
Αν η χώρα μείνει με 3,5% πλεονάσματα δε θα βγει από την κρίση, τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης. Είναι επιτακτική εθνική ανάγκη η επαναδιαπραγμάτευση. Η λύση δεν είναι να φύγει η χώρα από τα χέρια του Πάνου Καμμένου και να πάει στα χέρια του Άδωνι Γεωργιάδη. Αυτό δεν είναι ηττοπάθεια, απάντησε με τη σειρά του στη Φώφη Γεννηματά. 
protothema.gr