Το 14% του πληθυσμού του θα χάσει το Πουέρτο Ρίκο εξαιτίας του κυκλώνα Μαρία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Το 14% του πληθυσμού του θα χάσει το Πουέρτο Ρίκο εξαιτίας του κυκλώνα Μαρία

Το 14% του πληθυσμού του, σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώποι δηλαδή, αναμένεται να εγκαταλείψουν το Πουέρτο Ρίκο μέχρι το 2019 εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας Μαρία στο νησί της Καραϊβικής, που τα τελευταία δέκα χρόνια υφίσταται μία βαθιά οικονομική κρίση.
Από 114.000 ως 213.000 κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο θα εγκαταλείπουν το νησί κάθε χρόνο «ως συνέπεια του κυκλώνα Μαρία», ο οποίος το έπληξε την 20ή Σεπτεμβρίου, εκτίμησαν ειδικοί του κέντρου ερευνών για το Πουέρτο Ρίκο του Hunter College της Νέας Υόρκης σε μελέτη τους, η οποία συντάχθηκε τον Οκτώβριο.
Μεταξύ του 2017 και του 2019 η αμερικανική περιοχή αυτή των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να χάσει πάνω από 470.000 πολίτες. Περίπου 5 εκατομμύρια Πορτορικάνοι ζούσαν ήδη στις ηπειρωτικές ΗΠΑ πριν από το πλήγμα του κυκλώνα.
«Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που προηγήθηκε του κυκλώνα Μαρία, η καθαρή μετανάστευση από το Πουέρτο Ρίκο προς τις ΗΠΑ ανήλθε σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθυσμός του νησιού μειώθηκε κατά 10%», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, ο Έντουιν Μελέντες και η Τζένιφερ Ινοχόσα.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν ήδη φύγει για τις ΗΠΑ μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Μαρία. Αυτή η αφαίμαξη πλήττει ακόμη περισσότερο την κλυδωνιζόμενη οικονομία του νησιού.
«Η μείωση του πληθυσμού του Πουέρτο Ρίκο (...) έχει πολλές οικονομικές επιπτώσεις για το νησί», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χόρχε Ντουάνι, ανθρωπολόγος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας (FIU). Ο Ντουάνι, που έχει μελετήσει το φαινόμενο, επισημαίνει ιδίως τη γήρανση του πληθυσμού που συνεπάγεται αυτή η έξοδος, το κλείσιμο σχολείων και τη μείωση του αριθμού των φορολογούμενων που μπορούν να συνεισφέρουν στα δημόσια οικονομικά.
Ο κυκλώνας Μαρία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51 ανθρώπους στο Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με τις αρχές, ωστόσο ο τοπικός Τύπος κάνει λόγο για δεκάδες ακόμη αγνοούμενους. Τη Δευτέρα, η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί για μόλις το 42% των κατοίκων, ενώ 2.600 άνθρωποι ζουν ακόμα σε καταφύγια. news247.gr