Στους έξι οι αγνοούμενοι από τη θεομηνία στη Μάνδρα, 16 οι νεκροί - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Στους έξι οι αγνοούμενοι από τη θεομηνία στη Μάνδρα, 16 οι νεκροί

Δύο ημέρες μετά την τραγωδία στην Μάνδρα, με τους 16 νεκρούς από τη θεομηνία, και τα νέα που εξακολουθούν να έρχονται δεν είναι ευχάριστα. 
Στους έξι οι αγνοούμενοι από τη θεομηνία στη Μάνδρα, 16 οι νεκροίΛίγο μετά της 8 το πρωί η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε κατά 2, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 6. 
Πρόκειται για δύο κατοίκους της Μάνδρας για τους οποίους οι οικοίοι τους δήλωσαν στην αστυνομία χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί ότι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. 
Οπως είναι γνωστό από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. 
Την ίδια ώρα παραμένουν στο νοσοκομείο 12 άτομα, εκ των οποίων μια γυναίκα σε σοβαρή κατάσταση. 
Η κόρη της 80χρονης που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας συγκλονίζει περιγράφοντας πως την ώρα που μετέφεραν την μητέρα της στο νοσοκομείο εκείνη εργαζόταν εκεί. «Το φορείο με τη μητέρα μου πέρασε μπροστά μου, αλλά δεν την αναγνώρισα» λέει η γυναίκα και περιγράφει ότι στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η θεία της. Ο σύζυγός της μάλιστα ήταν εκείνος που βοήθησε την μητέρα της και την έσωσε από βέβαιο πνιγμό. 
Σπίτια από... λάσπη
Η στάθμη του νερού έχει πλέον υποχωρήσει από την Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο και πλέον έχει αποκαλυφθεί η απόλυτη καταστροφή. Λάσπη, λάσπη, λάσπη είναι οι λέξεις που ψελλίζουν οι κάτοικοι στην περιοχή.

Απόγνωση
«Απόγνωση» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους κατοίκους των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Δυτικής Αττικής, την επόμενη ημέρα της φονικής θεομηνίας.
Η νέα μέρα αποκάλυψε σκηνικό βιβλικής καταστροφής, με καταστήματα και ισόγεια σπίτια βυθισμένα σε τόνους λάσπης.
Κάτω από έναν βαρύ ακόμα ουρανό και υπό την απειλή μια νέας βροχόπτωσης, οι κάτοικοι στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο παλεύουν να περισώσουν ό,τι μπορούν από το βιος τους. Με φτυάρια και φαράσια απομακρύνουν τη λάσπη, με αντλίες και κουβάδες τα νερά, που λίμνασαν καταμεσής των ακινήτων τους.
Ένα αυτοκίνητο «καρφωμένο» μπροστά στον κινηματογράφο «Άστρον» κι ένα άλλο μέσα σε μια σχολή πολεμικών τεχνών θυμίζουν την ορμητικότητα του χειμάρρου, που στο πέρασμά του «θέρισε» 15 ζωές και κατάπιε περιουσίες.
Ο κ. Γιώργος καθαρίζει από νωρίς το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι του. «Ευτυχώς που δεν έβρεξε το βράδυ. Μπήκε ο χείμαρρος στο ισόγειο του σπιτιού. Το διέλυσε. Πάλι καλά που μένουμε στον πρώτο όροφο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ ο κ. Παναγιώτης ήρθε από τον δήμο Ιλίου για να βοηθήσει. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Καλή δύναμη τους εύχομαι» λέει.
Ο κ. Σταύρος είναι ηλικιωμένος και άρρωστος. «Είμαι καρκινοπαθής. Τα πάντα διαλύθηκαν. Το φαρμακείο καταστράφηκε. Δεν μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου» λέει απελπισμένος.
Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του μικρού παντοπωλείου, η κυρία Ευαγγελία, προσπαθεί να καθαρίσει τις λάσπες από τα ράφια του μαγαζιού της. «Το μαγαζί καταστράφηκε, το υπόγειο δίπλα στο σπίτι πλημμύρισε. Πώς θα ορθοποδήσουμε; Ποιος θα μας δώσει τα λεφτά για να τα φτιάξουμε;» αναρωτιέται.
Καθαρίζοντας την είσοδο του σπιτιού του, ο κ. Μανώλης μουρμουράει: «Στο ισόγειο έμενε η γιαγιά. Ευτυχώς, γλίτωσε. Την πήρα να μείνει μαζί μας».
Reuters: Οι Έλληνες πενθούν
Με τίτλο «οι Έλληνες πενθούν και παρακολουθούν με δυσπιστία την καταστροφική πλημμύρα που σκότωσε τουλάχιστον 15», το Reuters περιγράφει σε δημοσίευμά του τα αποτελέσματα της χθεσινής νεροποντής, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στις κατηγορίες για αυθαιρεσίες που μπορεί να οδήγησαν στην καταστροφή.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Έλληνες είναι απελπισμένοι και δύσπιστοι μετά την καταστροφική πλημμύρα που σκότωσε τουλάχιστον 15 άτομα και άφησε εκατοντάδες άστεγους, με πολλούς να κατηγορούν ένα σύστημα που επέτρεψε την ανέγερση σπιτιών στις αποξηραμένες κοίτες των ποταμών.
«Είναι σαν να μας μισεί ο Θεός»
«Έχουμε καταστραφεί. Η ταβέρνα μου και το σπίτι μου διαλύθηκαν» δήλωσε στην κάμερα του Reuters ο Παρασκευάς Στάμου, ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Μάνδρα. «Όλα διαλύθηκαν, ο δρόμος διαλύθηκε, το νερό εξακολουθεί να περνά και χθες πλημμυρίσαμε πάλι ξανά όπως και σήμερα το πρωί. Απόψε περιμένουμε άλλη μία καταιγίδα. Είναι σαν να μας μισεί ο Θεός» αναφέρει.
Προκειμένου να γλυτώσουν από τα θανατηφόρα ύδατα, οι κάτοικοι έλαβαν απελπισμένα μέτρα. «Δεν είχαμε πού να κοιμηθούμε. Ξαπλώσαμε στο πάτωμα, σκεπαστήκαμε με χαλιά» δήλωσε ένας κάτοικος της Μάνδρας που το σπίτι του γέμισε νερά αλλά τουλάχιστον δεν καταστράφηκε. Την ίδια στιγμή, η μητέρα του αναφέρει: «Πάνε όλα. Δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει. Δεν έχω βοήθεια από κανέναν».
Σύμφωνα πάντα με το Reuters, ακόμη και οι εφημερίδες εξέφρασαν το θυμό τους. «Έγκλημα» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα» με τη φωτογραφία μιας γυναίκας δίπλα σε ένα ανατρεπόμενο αυτοκίνητο. «Ανθρώπων Έργα» γράφει η αριστερή «Αυγή», αναφερόμενη σε μη αδειοδοτημένες κατασκευές.
Οι εμπειρογνώμονες, συνεχίζει το δημοσίευμα, κατηγόρησαν το χτίσιμο της φυσικής οδού για την απορροή του νερού και την διάβρωση του εδάφους σε ένα βουνό που επλήγη από πυρκαγιές. Επίσης, δεν παραλείπει να αναφέρει πως και οι δύο πόλεις χτίστηκαν κατά μήκος ενός παλιού αυτοκινητόδρομου που συνδέει την Αθήνα με την Κόρινθο και πως τα κτίρια που χτίστηκαν κοντά στο δρόμο, μπλόκαραν την φυσική ροή του νερού από το όρος Πατέρα.
Φωτογραφίες: EUROKINISSI//ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ -AP Photo/Petros Giannakouris-ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης-Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti/ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ/Nikos Libertas / SOOC iefimerida.gr