Στην τελική ευθεία οι εκλογές της Κεντροαριστεράς - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Στην τελική ευθεία οι εκλογές της Κεντροαριστεράς

Στην τελική ευθεία οι εκλογές της ΚεντροαριστεράςΣτην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική καμπάνια για την εκλογή αρχηγού του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, 928 κάλπες θα στηθούν σε όλη τη χώρα με ευθύνη της Επιτροπής Αλιβιζάτου. Όπως είναι φυσικό, οι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων ανεβαίνουν όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της κοινή γνώμης παραμένει σχετικά περιορισμένο.

Η αντιπαράθεση για τις ΚΟ

Η βδομάδα που πέρασε, μονοπωλήθηκε από την αντιπαράθεση των υποψηφίων σχετικά με την ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Κατά τη διάρκεια του debate των 9 υποψηφίων στην ΕΡΤ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη αν μετά την εκλογή του νέο αρχηγού θα διατηρηθούν οι ξεχωριστές ΚΟ. Η απάντηση και των δύο ήταν ότι έχουν συμφωνήσει να συντονίζονται, αλλά θα παραμείνουν διακριτές οι δύο ομάδες, προκειμένου να μην απολέσουν τα προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Η απάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών πυροδότησε έναν κύκλο σφοδρών επιθέσεων από τους συνυποψηφίους τους οι οποίοι έκαναν λόγο για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και φαλκίδευση της ενότητας του νέου φορέα. Ο Γ. Καμίνης στη συγκέντρωσή του, στον Πανελλήνιο, είπε ότι «δεν αναγνωρίζουμε συμφωνίες κορυφής, όταν είμαστε σε διαδικασία εκλογής από τη βάση. Το θέμα δεν είναι μόνο, το εάν και το πότε θα συγχωνευθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Το κρίσιμο είναι το ποιος θα το αποφασίσει αυτό. Αυτό λοιπόν το αποφασίζουν οι πολίτες, συμμετέχοντας στις διαδικασίες για τον νέο φορέα».
Από τη μεριά του, ο Στ. Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε για τη δομή που θέλει να πάρει το νέο κόμμα, σχολίασε: «Φοβάμαι ότι η αντίδραση του Νίκου (Ανδρουλάκη) και του Γιώργου (Καμίνη) είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γιατί αυτό που θέλει μια κυβέρνηση είναι λιγότερη αντιπολίτευση, λιγότερες φωνές, λιγότερο έλεγχο, λιγότερα στελέχη στις επιτροπές κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Θα είμαστε εκεί, όπως σας είπα, με μία φωνή επί δύο και νομίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος της παράταξης και τελικά της πατρίδας».

Μικρό ενδιαφέρον


Ωστόσο, παρά τις οξείες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εκλογική διαδικασία παραμένει περιορισμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τηλεθέαση του debate έφτασε μόλις το 3%. Η γενική αίσθηση στα ΜΜΕ ήταν ότι ουδείς των υποψηφίων βγήκε κερδισμένος, ενώ ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων - συνομιλητών δεν συνέβαλε στην εμβάθυνση του διαλόγου
Το ζήτημα του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμη και επομένως της συμμετοχής στην ψηφοφορία, έχει ζωτική σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Με μια συμμετοχή γύρω στις 100.000 άτομα, θεωρείται βέβαιη η επικράτηση της Φώφης Γεννηματά, ίσως και από τον πρώτο γύρο. Όσο πιο πολύ ανεβαίνουμε πάνω από τις 100.000, ανεβαίνουν και οι πιθανότητες των υπολοίπων.

Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκε και η δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών. Πρόκειται για την πιο μεγάλη σχετική έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής, αφού απάντησαν 805 άτομα που προτίθενται να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Στην πρόθεση ψήφου η κ. Γεννηματά παίρνει 25%, ακολουθούμενη από τους κ. Ανδρουλάκη με 11%, Στ. Θεοδωράκη με 10.5%, Γ. Καμίνη με 9% και Γ. Μανιάτη με 6%. Είναι προφανές ότι για θα γίνει σκληρή μάχη ψήφο την ψήφο για το ποιος θα πλαισιώσει την κ. Γεννηματά στον δεύτερο γύρo -αν υπάρξει αυτός βέβαια.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες του νέου φορέα. Το 18% θα ήθελε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 27% με τη ΝΔ και το 36% με κανέναν από τους δύο.

Το δεύτερο debate

Την επόμενη βδομάδα η δραστηριότητα των υποψηφίων θα χτυπήσει «κόκκινο» με περιοδείες και συγκεντρώσεις. Πολλά θα κριθούν στον δεύτερο debate που θα μεταδώσει η ΕΡΤ τη Δευτέρα. Αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι θα είναι από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ η διαδικασία αναμένεται πιο ζωντανή, με γύρο ερωταπαντήσεων μεταξύ των υποψηφίων.