Γερμανία: Υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού με το SPD στελέχη της Μέρκελ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Γερμανία: Υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού με το SPD στελέχη της Μέρκελ

Γερμανία: Υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού με το SPD στελέχη της ΜέρκελΑρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν πως η Γερμανία πρέπει να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να συζητήσει για το μέλλον της

Τα ηγετικά στελέχη της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του συντηρητικού κόμματος υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τάχθηκαν την Κυριακή υπέρ ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία.


Η Μέρκελ, η τέταρτη θητεία της οποίας τέθηκε εν αμφιβόλω την περασμένη εβδομάδα, όταν οι διερευνητικές συνομιλίες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους κατέρρευσαν, εξασφάλισε πολιτική σανίδα σωτηρίας από το SPD την Παρασκευή.
Δεχόμενοι έντονες πιέσεις να εγγυηθούν την πολιτική σταθερότητα και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες άλλαξαν θέση και συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες με τη Μέρκελ.

«Έχουμε την πρόθεση να σχηματίσουμε μια αποτελεσματική κυβέρνηση», σημείωσε ο Ντάνιελ Γκίντερ, ο συντηρητικός κρατιδιακός πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους έπειτα από μια τετράωρη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας της CDU.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή δεν (μπορεί να) είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά ένας συνασπισμός με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτός είναι ο μεγάλος συνασπισμός», συμπλήρωσε.

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού τάχθηκε νωρίτερα χθες κι ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) κρατιδιακός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. «Ένας συνασπισμός μεταξύ των συντηρητικών και του SPD είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία—καλύτερη σε κάθε περίπτωση από έναν συνασπισμό με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, νέες εκλογές, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε ο Ζεεχόφερ στην Bild am Sonntag. Δημοσκόπηση της Emnid που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα κατέδειξε ότι το 52% των Γερμανών τάσσεται υπέρ του μεγάλου συνασπισμού.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν πως η Γερμανία πρέπει να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να συζητήσει για το μέλλον της. Εκκρεμεί μεταξύ άλλων να εξεταστούν οι προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Μέρκελ, η οποία κατέστησε σαφές το Σάββατο ότι θα επιδιώξει τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού, διαβεβαίωσε πάντως ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη λήψη αποφάσεων ωσότου σχηματιστεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Η νεολαία των συντηρητικών κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουν ως τα Χριστούγεννα και έκρινε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Μέρκελ πρέπει να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Αλλά, σε μια ένδειξη ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο, η CDU αποφάσισε την Κυριακή να αναβάλει το συνέδριο που προγραμμάτιζε να διεξαγάγει περί τα μέσα Δεκεμβρίου -είχε οριστεί να γίνει τότε προκειμένου να εγκριθεί ο σχηματισμός του συνασπισμού «Τζαμάικα».

Ο σοσιαλδημοκράτης κρατιδιακός πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ δήλωσε πάντως πως δεν βλέπει το πώς θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις πριν από το τέλος της χρονιάς. Θα είναι «μακρύς ο δρόμος» για το SPD, προεξόφλησε ο Βάιλ μιλώντας στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD.

Πριν καν ξεκινήσουν επαφές, τα μέρη ερίζουν για τις πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης. Η CDU θέλει να συνεχίσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, να μειώσει κάποιους φόρους και να επενδύσει στις ψηφιακές υποδομές. Θέλει να κατευνάσει την CSU συνεχίζοντας την αισθητά σκληρότερη πολιτική της στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες αναφέρονται σε επενδύσεις στην παιδεία και στη στέγη, αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και στο σύστημα υγείας, ενώ απαιτούν να μην επιβληθεί όριο στον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία.
Μολονότι πολιτολόγοι κρίνουν πως το SPD κρατάει τα δυνατότερα χαρτιά στις συνομιλίες, τα στελέχη του κόμματος διχάζονται για το εάν πρέπει να σχηματιστεί νέος μεγάλος συνασπισμός ή απλά οι Σοσιαλδημοκράτες να επιδείξουν «ανοχή» σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας των συντηρητικών και των Πράσινων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ